Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Sigarayı bıraktıktan sonra kilo almamanın 3 yolu

17.02.2021
238
Sigarayı bıraktıktan sonra kilo almamanın 3 yolu

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses,sigarayı bıraktıktan sonra alınan kilonun metabolizma yavaşlamasından kaynaklandığını belirterek, “Günde 3 litre su içerek metabolizmayı hızlandırıp çelimsiz kalın” dedi.

Şenses yaptığı açıklamada, sigarayı bırakmaya niyetlenen insanların en büyük korkusunun, bıraktıktan daha sonra hızla şişmanlamak olduğunu belirterek, “O Kadar ki tiryakilerin kayda değer bir kısmı kilo almaktansa sigaraya devam etmeyi daha makul bulabiliyor.”

Sigarayı bırakınca neden kilo alınır?

Şensesi sigarayı bıraktıktan sonradan kilo almaya başlanmasının 3 nedenini sıraladı:

1- Metabolizmanın yavaşlaması
2- Damak yetisinin geri kazanılması
3- El alışkanlığı ile kesintisiz atıştırma isteği

Çözüm 1: Su içerek kilo alımının önüne geçin

Metabolizma yavaşlamasının önüne geçilebileceğine dikkat çeken Şenses şunları kaydetti: “Sigaranın metabolizmayı hızlandırdığı herkesçe biliniyor. İçilen her sigarayla kalp atışı dakikada 20-30 defa daha artı atıyor, bu da yakılan kalorinin daha pozitif olmasını sağlıyor. Sigarayı bıraktıktan daha sonra bu yapay çoğalma ortadan kalktığı için metabolizma bayağı seviyesine iniyor. Metabolizmanın yavaşlaması kilo alımını gerekli ışık halkası getiriyor.

İlk adım dinç şekilde metabolizmanın hızlanmasını karşılamak. Bu sayede kilo alımının önüne kayda değer ölçüde geçilebiliyor. Bu durumda yapılacak şey, metabolizmayı hızlandıracak yollara . Nikotin alınmadığı için yavaşlayan metabolizmayı yeşil nehir, proteinli gıdalar, günde 3 litre su, baharat tüketimi, küçük egzersiz ve yürüyüşle süratli gitmek mümkün.”

Çözüm 2: Her şeyden eksik az yiyin

Nikotinin dildeki damak zevki duyusuna hasar verdiği için, sigara içenlerin bir süre sonra yemeklerin hakiki tadını alamamaya başladığını ve lezzet duygusunda manâlı bir azalma meydana geldiğini vurgulayan Şenses, “Bir kişi sigarayı bıraktığında, takriben 48 saat içinde ağız tadı yetisini yeniden kazanmaya başlıyor. Yiyeceklerin tadını yeniden eskisi gibi tam olarak alabilen kişiler, kısa sürede geri kazandıkları bu yetiyle aşırı yeme alışkanlığı edinebiliyor” dedi.

Böyle bir durumda kilo alımının gerekli olacağını gösteren Dyt. Fadime Özgök Şenses, “Yeniden kazanılan damak zevki yetisiyle, sürekli ayrı şeyler yeme ricası gözleniyor. böylece kilo almamak için, her şeyi tatmak ama minik porsiyonlar halinde tüketmek gerekiyor. Bu sayede keza yiyeceklerden keyif olmak keza de fazla kalori alımının önüne geçmek muhtemel olabiliyor” biçiminde konuştu.

Çözüç 3: Dinç atıştırmalıkları yanınızdan ayırmayın

Sigara içenlerde var olan elde ve ağızda sigara bulundurma alışkanlığının, sigarayı bıraktıktan daha sonra yerini atıştırmalıklara bıraktığına dikkat çekici eden Şenses şöyle devam etti: “Kesintisiz bir şeyler yeme eğilimine dönüşen bu atıştırma nöbetleri kilo alımını da beraberinde getiriyor. Atıştırma ihtiyacından kurtulmanın en basit yolu jurnal tüketilen su miktarını arttırmak. Sağlıklı bir insanın günde 1.5 litre su tüketmesi gerekiyor. Sigarayı bıraktıktan daha sonra bu oran 3 kadeh daha arttırılmalı. Bu sayede atıştırma nöbetleri azaltılabiliyor.

Yine atıştırma alışkanlığını dinç besinlerle geçiştirmek de kilo alımının önüne geçiyor. Tatlı krizi esnasında şerbetli yerine sütlü tatlılar tercih etmek, çekirdek-çerez yerine mevsim meyveleri, salatalık, marul gibi çiğ sebzeleri harcamak, sigarayı hatırlatan ve kafein taşıyan kahve, akarsu gibi içecekler yerine su, soda, tuzsuz ayran, taze sıkılmış meyve suları gibi düşük kalorili içecekler yeğlemek alınabilecek önlemler aralarında. Artan besin tüketimini dengede tutmak içinse hareketli elde etmek şart. Jurnal aktivite miktarını arttırmak ve çalışma yerine getirmek, sigarayı vazgeçme döneminde sağlıklı kalmak için önemli birer tezgâhtar.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.