Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

şişmanlamak isteyenlere boza önerisi

18.02.2021
215
şişmanlamak isteyenlere boza önerisi

Özellikle kış aylarında çok severek içilen bozanın afiyet üzerindeki etkileri saymakla bitmiyor. Özellikle de çocukların, gebe ve emziren bayanların ve şişmanlamak isteyenlerin mutlaka tüketmesi gereken bu harika içeceğin aşina en eski Türk içeceklerinden biri olduğunu biliyor muydunuz? Boza nedir, ne ile yapılır, kaç kalori enerji verir, kimler tüketebilir, nasıl saklamalıyız, gıda değeri nedir? İşte tüm bu soruların cevaplarını Bilirkişi Beslenme Uzmanı İpek Ağaca Özger sizler için cevapladı.

Boza nedir

Bozayı tarif etmek gerekirse; darı irmiği su ve şekerden üretilen alkolsüz, mayalı bir kış içeceğidir.

Bozanın çeşitleri

Yapıldığı tahıl türlerine tarafından boza çeşitleri bulunmaktadır. Türkiye’de genel olarak darıdan yapılan boza, diğer ülkelerde yapıldığı yerin başlıca ürününe göre darı, arpa, çavdar, yulaf, buğday, kara buğday, arnavutdarısı, gernik gibi tahılların unu, ara sıra da pirinç ve ekmek, nadir olarak da kenevir unu ve karamuk mayalandırılarak yapılır. Bozanın mevsimi Eylül – Mayıs ayları arasıdır.

Bozanın kalori içeriği

200 ml (1 su bardağı ) boza sıradan 350 kalori enerji verir.

Besleyici değeri yüksek olan bozanın; içeriğinde fosfor, çinko gibi mineraller, B1 ve B2 vitamini gibi vitaminler bulunur.

boza

Sindirim sistemi üstünde etkisi

Aktif mayalar sayesinde sindirim sistemi üstünde olumlu etkileri bulunur; yani bozanın probiyotik etkisi vardır. Mayalanması sırasında oluşan laktik asit de sindirim sistemi için epeyce önemlidir.

Kimler tüketebilir

Bozayı; zengin karbonhidrat, protein ve B vitamini içeriği nedeniyle çocuklar, gelişme dönemindeki gençler, gebeler, emziren bayanlar, sporcular, ve kilo almak isteyenler için iyi bir enerji kaynağı oluşturur. Fazla kilosu olan şahısların boza tüketirken 1 akarsu bardağını geçmemeleri ve ara öğün yerine tüketmelerini öğüt ederim.

Saklama koşulları

Boza, serin bir ortamda; tercihen buzdolabında 3-5 gün saklanabilmektedir. 3-5 günden fazla beklemiş olan bozanın tüketimi sonucunda besin zehirlenmeleri oluşabileceğinden uyarı edilmelidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.