Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Şişmanlatan 6 neden

17.02.2021
191
Şişmanlatan 6 neden

Aile Hastanesi Bahçelievler Beslenme ve Perhiz Uzmanı Berna Çil, kış mevsiminde hareketsizliklik, ağır, yağlı yiyecekler tüketme sebebiyle kilo alınmasına rağmen yazın bol meyve tüketmek, tek alıcı beslenmek, geç saatte yemek, açık büfelere sık uğramak, büyük doruk meyve suları, kremalı kahveler sebebiyle kilo belirlemek yerine kilo aldığımızı belirtiyor. Yaz mevsiminde kilo almamıza niçin olan 6 nedeni sıralayan Besin ve Perhiz Uzmanı Berna Çil, şu bilgileri veriyor:

MEYVE TÜKETİMİNİ ABARTMAYIN, BOL YAĞ TÜKETMEYİN

Yazın ağır ve yağlı yiyeceklerden uzaktan durmaya çalışıyoruz. Hafif yiyecekler arıyoruz. Ağır yağlı yiyeceklerden kaçarken, bu kez oldukça çok meyve yiyerek, vücudumuzun yağlanmasına neden olabiliyoruz. Kesinlikle meyveyi yaz aylarında bol tüketmek akışkan ihtiyacımızın karşılanması, vitamin ve minerel dengelerinin sağlanması açısından önemlidir. Oysa her besinde olduğu gibi meyvede de aşırı tüketim fazla kilolar olarak karşımıza çıkıyor. Jurnal yaşamda kaloriyi karbonhidrat, protein, yağdan alıyoruz. Bu üç gruptan besinlerin dengeli tüketilmesiyle sağlıklı bir gıda muhtemel olabiliyor. Yalnızca meyve yediğimizde meyvede yağ ve protein olmadığından, sadece karbonhidrat içerir. Meyvede meyve şekeri fruktoz bulunur. fruktoz hücre içine taşınmada insüline gereklilik duymaz. Kanda insülin düzeyimizin artması bize tokluk hissini verir. İnsülin düzeyimiz artmadığında da tokluk şehvetli duymayız. böylece emin miktarda yenilmesi gerekiyor.

TEK TİP BESLENMEYİN

Bir kişinin günde yalnızca meyve yemesi, yalnızca yağlı yiyecekler tüketmesi ya da sadece sebzeyle beslenmesi dinç bir besin olarak adlandırılamaz. Kadınların günde sıradan 2000-2200, erkeklerin ise sıradan 2500 kalori almaları gerektiği teoride hep vardır. Bütün gıda gruplarından gıda uzmanlarının kişiye, yaşa, cinsiyete, hayat risklerine, var olan hastalıklara kadar hazırladıkları planlarla kilonun dinç seviyelerde tutulması olası olabiliyor.

VAZO GİBİ BARDAKTA MEYVE SUYU İÇMEYİN

Son yıllarda büyük doruk, adeta çiçek vazosu değin büyük bardaklarda meyve suyu tüketmek moda oldu. Taze meyve suyu elbette yardımsever, ancak miktarlara tekrar tekrar dikkat etmek gerekiyor. Evde bir bardak portakal suyu elde etmek için ortalama 4-5 portakalın suyunu sıkıyoruz. Büyük irtifa bir bardak meyve suyu için kaç meyve sıkmamız gerektiğini siz düşünün! Oysa günde yalnızca ara öğünlerle beraber 5-6 porsiyon meyve yemek yemek dinç.

GEÇ SAATTE YEMEK YEMEK YEMEYİN

Vücudun biyolojik bir saati, metabolizmanın da en fazla enerji harcadığı ve en düşük enerji haracadığı saatler vardır. Bunları bilmeyince fazla geç saatlerde yemek yemek yenilebilir, kalorili içecekler tüketilebilir. Bu durumda 18.00-19.00’dan sonradan yemek, bir de yüksek kalorili yemekler, içeceklerle beslenmeyi bitirmek kilolara davetiye çıkarmaktır. Fazladan alınan her 7 bin kalori, bize kilo olarak dönebilir.

AÇIK BÜFENİN ÖNÜNDEN ÇEKİLİN

Açık büfe yemekleri yalnızca tatilde yemiyoruz. Her hafta sonu geç kahvaltı etmek ara öğünlerin yapılmasını, yemek saatlerinin aksamasına yol açacağından fazla önerdiğimiz bir koşul değildir. Hafta sonları açık büfelerdeki soslu, yağlı yiyeceklerle karışık beslenmek bize kilo olarak döner.

KREMALI KAHVENİN GÖRÜNTÜSÜ HOŞ AMA KALORİSİ YÜKSEK

Bilhassa büyük kahve zincirlerinin jurnal yaşamımıza entegre ettiği, kremalı, bol kalorili, büyük zirve kahveler, soğuk içeceker yazın kilo almanın en baştaki nedenleri arasında yer alıyor. Çünkü biz yediklerimiz değin içtiklerimizle de kilo alıyoruz. Kremalı kahvelerden iki tane içmek jurnal kalori ihtiyacının büyük kısmını karşılıyor içten. Lakin dinç beslenmekten de uzakta düşüyoruz. Çünkü vücudumuza çok faydalı olan, balığı, tavuğu, kuru baklagilleri, sebzeleri, meyveleri, tahıllı ekmeği, sütü, yumurtayı, yoğurdu hayatımızdan çıkarmış oluyoruz. Bol enerjili içekler bol enerji veriyor, enerji bitince de gelsin abur cubur yiyecekler diyerek gittikçe şişmanlıyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.