Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Stres diş etlerini de vuruyor!

01.05.2021
194
Stres diş etlerini de vuruyor!

Stresin ağız ve diş sıhhati üzeriniki etkisini öğreniyor musunuz? Bedenimiz kısa süreli stresle baş edebilir. Ancak kronik stres insanın natürel balansını bozan bir rahatsızlıktır. Stres yalnızca psikolojik olarak hasar vermekle kalmaz ayrıca bedende fiziksel hastalıkların da oluşmasına taban hazırlar. Yoğun stresin bedenimize hasar verdiği bölgelerden biri de diş etleridir…

Sıhhatli dişler için stresten uzak durun!

Çağımızın hastalığı olan stres, diş etlerinin şişmesine neden olabiliyor. Başlangıçta diş eti şişmesiyle başlayan bu gidişat daha sonrasında ciddi rahatsızlıklara da yol açabiliyor.
Diş Doktoru ve Takma Uzmanı Dr. Modern Kışlaoğlu, “ağız bakımının yeterli yapılamaması diş aralarında kalan bakteri plağının daha da gelişmesi anlamına kazanç. Bakterilerin çoğalması diş etlerinde şişliğe ve cerahate neden olur” diye belirtiyor. Diş eti şişmesi kendiliğinden geçen bir hastalık değildir. En kısa müddette bir uzmana müracaat etilmesi gerekir.

Stresin öbür tesirleri diş gıcırdatma ve diş sıkma

Diş gıcırdatmanın ve diş sıkmasının psikolojik ve fiziksel bir hayli nedeni olmakla beraber daha çok psikolojik sebeplerden dolayı ortaya çıkan bir vaziyettir. Cemiyetimizde çok ciddiye alınmayan bu gidişat temkini alınmaz ise ileri ki sahalarda rehabilitasyonu çok güç neticeler doğurabilir.

Bir refleks olarak alana gelen diş gıcırdatması Bruksizm  genellikle uyku sırasında dişleri şuur dışı bir biçimde sıkarak yapılan bir eylemdir. Millet arasında diş gıcırdatma olarak adlandırılır. Çoğu birey yaşadığı bu rahatsızlığın farkında değildir. Birçok fert bu rahatsızlığı yakınlarının onlara söylemesinden sonra fark eder.

Diş sıkma ve gıcırdatmanın en büyük sebebi stres

Günlük yaşamdaki güçlükleri, duyguların, temennilerin ve tepkilerin ifade edememesi gibi nedenler diş sıkma ve diş gıcırdatma problemi olarak uyku esnasında vücudumuzun verdiği bir tepki olarak ortaya çıkar.

Strese bağlı diş sıkma veya gıcırdatma problemi yaşayanlar hakimiyetin de kullanılan adale hafifletici ilaçlar ve psikolojik yardım öneriliyor.

Bu hastalıklara stres dışında ferdin şahsi özellikleri de neden olur. Fazla asaplı, alıngan ve titiz bir yapıya sahip olmakta bu stil rahatsızlıkların ortaya çıkmasında etmen rol oynar.

Diş gıcırdatmanın ve sıkmanın dişlere verdiği hasarlar

– Dişlerin çiğneyici yüzeyinde yıpranmalar olur.
– Diş minelerinde oluşan rahatsızlık diş boylarının kısalmasına neden olur.
– Dişlerde kamaşma olarak öğrenilen, soğuğa karşı hassasiyet belirir.
– Ani diş sızlamaları hakikatleşir.
– Diş ve çene arasındaki bağlarda rahatlamalar oluşarak diş sallanmaları ya da dökülmeleri görülür.
– Dişlerde kırılma ve diş eti çekilmeleri ortaya çıkar.
– Aynı zamanda ağız yaraları, baş sızısı, çene sızısı şakak ve yanak bölgelerinde de adale sızılarına neden olur.
– Bu bulgular diş gıcırdatmasının başlangıcından itibaren görülmeyebilir daha ileriki zamanlarda bireyin karşılaşabileceği problemlerdir.

Rehabilitasyon yöntemleri

Diş sıkma ve gıcırdatmanın yol açtığı rahatsızlıklar da “gece gözeticileri” olarak adlandırılan silikon içerikli diş plakları kullanılabilir. Genel anlamda yararlı olan bu plaklar bazı şahıslarda rehabilitasyon sürecinde yeterli olmadığı tespit etilmiştir. Bu nedenle bireyin rahatsızlığının seviyesine göre ek olarak adale rahatlatıcılar, psikolojik terapi usulü, noksan dişlerin yerine takma rehabilitasyonu uygulanabilir aynı zamanda kusurlu yapılmış dolgu ve kaplama varsa bunlarda yenilenebilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.