Stresli ve yoğun meslek hayatı erken menopoz sebebi
Menopoza girme yaşı günbegün düşüyor. Çoğunlukla 50’li yaşlarda meydana gelen menopoz, kadının çalışma hayatında daha aktif rol alması, yoğun ve stresli meslek yaşamı nedeniyle bundan böyle 30’lu yaşlarda da görülebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Evrim Aksoy, “18 Ekim Dünya Menopoz Günü” zarfında kadınların menopoz konusunda uyarı etmesi gerekenler hakkında data verdi.
Menopoz yaşı küçülüyor
Kadının son adet kanaması anlamına gelen menopoz, adet kanamaları ve siklusların bir sene içerisinde gerçekleşmemesi sonucu tanı alır. Genellikle 45–55 yaşları arasında meydana gelen menopozun bu 10 takvim dönemine klimakterium adı verilir. Menopozda ortalama yaş 51 olmasına karşın, 38–58 yaşları aralarında da görülebilmektedir. Menopozdan sonraki yılları kapsayan döneme ise postmenopoz adı verilir. Perimenopoz veya premenopoz adı bahşedilen dönemler kadınlarda kırklı yaşlarda başlar ve 4–6 sene aralarında devam eder. Bu döneme girildiğinde adet kanamaları ve sikluslarda düzensizlikler başlar, adet siklusları uzar, kanama miktarında ve süresinde şansın dönmesi meydana kazanç.
Menopozda 40 yaş öncesi erken, 55 yaş sonrası geç
40 yaş öncesi, adet kanamalarının kesilmesi erken menopoz olarak tanımlanır. Yumurtalıkların fonksiyonlarını sürdüremediği bu durum nadir olarak görülür ve erken tedavisi oldukça önemlidir. Çünkü erken menopoz kemik erimesi problemini erken yaşlarda beraberinde getirirken, geri dönüşü baskı olan kemik zayıflıklarına da sebep olur. Adet kanamalarının kesilmesi problemine, ara sıra de fazla stres, yoğun egzersiz programı, seri kilo kaybı, kürtaj gibi sonrasında rahim içi yapışıklıkların olduğu cerrahi müdahaleler sebep olabilir. Geç menopoz ise erken menopozun aksine, 54 yaşını geçmiş bir kadında adet kanamalarının halen devam etmesi durumuna verilen isimdir. Geç menopozun sebebi ailesel ya da şeker hastalığına tabi olabilir. Geç menopoza giren kadınlarda meme ve rahim kanseri görülme riski ise daha fazladır.
Menopoz belirtileri
– Alev basması
– Vajinal kuruluk
– Uykusuzluk
– Hissi değişiklikler
– Bedensel şansın dönmesi
Östrojenin azalması sağlığı negatif etkiliyor
Menopoz dönemiyle birlikte azalmaya başlayan östrojen, kadınların hem fiziksel keza hissi hallerine tesir eden bir hormondur. Göğüslerin, kemiklerin, kalbin, santral asap sisteminin, cildin, saçların ve üreme organlarının üstünde ilk elden bir etkisi bulunur. Östrojen miktarındaki azalma; pelvik bölgesinde yer alan bağları zayıflatır, kemik kaybına niçin olur, cilt tonusunu azaltır ve kırışıklıklara yol açar. Rahimde, yumurtalıklarda, rahim ve rahim ağzında küçülmeler meydana gelir. Vajina boyunu kısaltır, adale tonusunu azaltır ve vajina duvarında bulunan dokuları inceltir. Metabolizma da bu süreçte yavaşlar. Saçlardaki, kol ve bacaklardaki, genital bölgelerdeki tüyleri azalır. Yüzde çene, yanak ve bıyık bölgesindeki tüylenmeler artar.
Menopoz döneminde kalp sağlığına uyarı
Östrojenin kadınları kalp hastalıklarına karşı koruma özelliği vardır. Menopoz döneminde östrojen miktarındaki azalma istemik kalp hastalıklarını da beraberinde getirir. Östrojen kolestrolü azaltarak, HDL adı verilen lipoproteinleri arttırır, LDL adı bahşedilen zararlı kolestrolü azaltarak kadınlarda yürek krizi riskini azaltır. Menopoza girilmesiyle beraber ailesinde kalp hastalığı yaygın olan, menopoz öncesinde yüksek tansiyon problemi yaşamış, fazla fazla yağlı gıda bitiren ve kilo fazlalığı olan, sigara içen ve çok artı strese maruz kalan kadınlarda kalp hastalıkları daha çok görülür.
Bu süreçte kalp hastalıklarının görülme riskini azaltmak için dengeli beslenmek, sigara ve alkolden uzaktan durmak, kan basıncını denetleme aşağıda tutmak, hormon replesman tedavisi kullanmak, diyabet için ahenkli kontrolleri yaptırmak oldukça önemlidir. Menopoz sonrası dönemde östrojen tedavisi kandaki yağ miktarını olumlu yönde etkileyerek kalp krizi riskinde yüzde 40 azalma sağlar. Buna ek olarak her gün 50 mg beta karoten ve selenyum alınması da faydalı olacaktır.
Henüz yorum yapılmamış.