Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Süt Dişleri Bakımsızlığa Gelmez

01.05.2021
192
Süt Dişleri Bakımsızlığa Gelmez

Süt dişleri doğumdan ergenlik yarıyılına kadar uzanan süreçteki dişlerdir. Bu sebeple diş sıhhatinin korunmasında ebeveynlere büyük vazife düşüyor. Bebeklik yarıyılından itibaren diş sıhhatine gereken ehemmiyetin verilmesi, çocuğun yaşamı süresince sıhhatli diş ve ağız yapısına sahip olması için lüzumludur. Çocuğun kendisine rol model olarak aldığı birey aile fertleridir. Bu sebeple ebeveynlerin diş bakımı mevzusunda onlara doğru kılavuzluk etmesi gerekir

Süt Dişleri Kalıcı Dişler Kadar Ehemmiyetli

Süt dişleri değişken olabilmekle birlikte vasati 6 aydan sonra genellikle alt ön bölgeden başlayarak çıkar ve takribî 3 yaşında bitirilir. Bu yarıyılda çocuğun ağzında toplam 20 adet süt dişi alt ve üst çenede simetrik olarak yerleşir. Çocuklarda ağız ve diş hastalıkları rehabilitasyonunun gözetici diş doktorluğunun esasını oluşturduğunu belirten Diş Doktoru Modern Kışlaoğlu, cemiyetimizdeki ‘süt dişleri ehemmiyetsizdir ’ kanısının tamamen yanlış olduğunu belirterek laflarına şöyle devam ediyor;

‘Süt dişlerinin yapıları kalıcı dişlere göre azıcık daha farklıdır.

Şayet çekilmeyip kronik bir irin oluştururlarsa da hem alttan gelen kalıcı dişin kalsifikasyonu hem de çocuğun genel sıhhati etkilenecektir. Ayrıca süt dişlerinin alttan gelen kalıcı dişlere kılavuzluğu mevzubahisidir.

Çocukların Dişleri Neden Çürür?

• Süt dişleri daimi dişlere oranla daha çok organik madde kapsadığından daha basit ve süratli çürürler.

• Çocuklar, çürüğün erken yarıyılında görülebilen soğuk sıcak hassasiyeti ve hafif sızı gibi sinyalleri zamanını açıklayamazlar. Vakayı ancak sabredilemeyecek kadar sızı olduğunda fark ederler ki bu vaziyette çok geç kalınmış olabilir.

• Çocuklar ağız bakımına erişkinler kadar dikkat edemezler. Çocuğun el kabiliyeti, merakı ve ebeveynlerinin tavrı diş fırçalama alışkanlığını belirler.

Çürük Yaradılışı Yasaklanabilir mi?

Çürüğü tamamen yasaklayabilecek bir aşı ya da ilaç henüz geliştirilemediğini ancak çürük rakamını eksiltmeye müteveccih malzemelerin günümüzde kullanıldığını söyleyen Kışlaoğlu, çürük yaradılışını yasaklamaya müteveccih usulleri şöyle anlatıyor;

Fissür Örtücüler: Diş Doktoru Kışlaoğlu, ‘Azı dişlerinin çiğneme yüzeyinde fissür denilen ufak çukurcuklar bulunur.

Fissür örtücü de arka dişler üzerindeki bu oluklara uygulanıyor. Beyaz, transparan renkli, akışkan biçiminde plastik madde olan bu örtücü, diş oluklarına tamamen tutunuyor. Bu biçimde diş yüzeyinde rastgele bir eskime yapılmadan operasyon uygulanıyor ve diş çürüğe karşı korunuyor. ’

Diş Doktoru ve Takma Uzmanı Modern Kışlaoğlu, fissür örtücünün düştükten sonra dahi uygulama yapılan dişte çürümeye karşı mukavemetin devam ettiğini belirterek ‘Şayet düştükten sonra 6 ay içerisinde tekerrür uygulanırsa çürüğe karşı koruma da devam eder. Fakat bu uygulama yapıldıktan sonra da dişler kumpaslı fırçalanmalı ve rutin olarak çocuklar diş doktoru hakimiyetlerine götürülmelidir. ’ diyerek fissür örtücü uygulanan dişlerin kumpaslı bakıma gereksinimi olduğunu dikkat topluyor.

Flor Uygulaması: Çürüğü yasaklamanın başka bir yolun da çürüğe karşı mukavemeti çoğaldırmak olduğunu belirten Diş Doktoru Kışlaoğlu, dişlere yüzeysel flor uygulanması suretiyle bu mukavemet kazandırılabileceğini belirtiyor.

Diş Fırçalama: Diş Doktoru ve Takma Uzmanı Kışlaoğlu, ‘Çocukların ileride diş fırçalama alışkanlığını sürdürmesi için en tesirli usul erken yaşlarda bu alışkanlığın kazandırılmasıdır.

Diş Fırçası ve Macun Tercihi Ehemmiyetli!

Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçalarını öneren Kışlaoğlu,  çocukların diş macununu yutma tehlikeyi olduğu için 3 yaş altında kullanılmaması gerektiğini belirtiyor.  Pütürsüz diş macunlarını öneren Kışlaoğlu, fırçaya konulacak macun ölçüsünü ise ‘nohut büyüklüğünde ’ biçiminde tarif ediyor.

Diş Fırçalama Alışkanlığı İçin Bunları Deneyin…

* Dişlerini fırçalarken ayrı bir diş fırçası ile siz de kendi dişlerinizi fırçalayın. Ona birkaç tane değişik renk ve biçimlerde diş fırçası ve diş macunu alın. Her seferinde başka bir ikili seçmesini sağlayın. Bu tercih onun diş fırçalama isteğini ve motivasyonunu artıracaktır.

* Kesinlikle diş fırçalama panosu oluşturun ve her fırçalamadan sonra pano üzerinde işaretleme yapın.

* Banyoya bir kum saati yerleştirin ve her fırçalamada kum saatini ters çevirerek zaman tutun. Takribî 2 dakikalık diş fırçalama yeterli olacaktır.

* Çocuğunuzun diş çürüğü hakkında hiçbir bilgisi yoktur.

Daha sonra dişlerini fırçalatın ve dişlerinin ne kadar hoş, pak ve beyaz olduğunu yeniden aynada kendisine gösterin.

.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.