Tarkan Biyografi
Tarkan hayatı, biyogrofisi ve sizler için hazırladığımız bir birinden özel fotoğrafları ile Kadinay.Net farkı ile sizlerle.
Tarkan Biyografi..
Tarkan Tevetoğlu (d. 17 Ekim 1972) ya da kısaca Tarkan, Türk şarkıcı, şarkı sözü yazarı, besteci, prodüktör ve aranjör. Batı Almanya’nın Renanya-Palatina eyaletindeki Alzey kasabasında doğup büyüdü, 1986’da ailesiyle beraber Türkiye’ye geldi ve müziğe çocukluk yıllarında başlayan ilgisi sonucunda, lise hayatına başladığı Karamürsel’de birincil müzik eğitimini almaya başladı. İlerleyen yıllarda İstanbul Plak şirketinin sahibi Mehmet Söğütoğlu ile tanışarak şirket ile bir albüm anlaşması imzaladı.
Tarkan, 1992’nin son aylarında birincil stüdyo albümü Yeniden Sensiz’i, piyasaya sürdü ve albümdeki “Kıl Oldum” şarkısıyla çıkış yaptı. 1994’te yayımladığı ikinci stüdyo albümü Aacayipsin ve 1997’de yayımladığı üçüncü stüdyo albümü Ölürüm Sana ile ticari galibiyet yakaladı. Ölürüm Sana albümünden meydana çıkan “Şımarık” single’ı, birçok ülkenin milli listesine antre yaptı. 1998’de Universal Music Group ile anlaşma imzaladı. 1999’da piyasaya sürdüğü birleştirme albümü Tarkan, dağıtılmış ülkelerden platin ve altın sertifikalar kazandı. 2001’de yayımladığı dördüncü stüdyo albümü Karma’daki “Kuzu Kuzu, “Hüp” ve “Verme” şarkılarını kliplendirdi. İki sene sonradan meydana çıkan Dudu albümüyle her tarafta ticari başarı yakaladı, 2006’da Come Closer adlı ilk İngilizce albümüyle bir takım Avrupa listelerine antre yaptı. “Bounce” ve “Başlangıç the Fire”, albümden çıkan single’lar oldu. Tarkan, bir yıl sonradan, altıncı stüdyo albümü Başkalaşım’u yayımladı. Albümdeki şarkıların sözleri, Türk Dil Kurumu kadar takdir edildi.
2010 yılında yedinci stüdyo albümü Adımı Kalbine Yaz dinleyiciyle buluştu ve Türkiye’de yılın en fazla satan albümü oldu.
Müzikal projelerinin yanı sıra farklı alanlara yönlendirilmiş sosyal sorumluluk projelerinde de yer alan Tarkan, Türk basını kadar Megastar, dünya basını kadar Popun Prensi ve Boğazın Prensi olarak anılmaktadır.[1] Bugüne kadar 15 milyonun üstünde albüm satmıştır[2] ve ödülleri aralarında, on dört Kral Müzik Ödülü, altı Altın Kelebek Ödülü ile bir Dünya Müzik Ödülü bulunmaktadır.
Hayatı ve kariyeri
1972–91: İlk dönem ve kariyer başlangıcı
Tarkan Tevetoğlu, 17 Ekim 1972’de Neşe ve Ali Tevetoğlu çiftinin çocuğu olarak Batı Almanya’nın Renanya-Palatina eyaletinde bulunan Alzey kasabasında dünyaya geldi.[3] Neşe Tevetoğlu, Tarkan adlı çizgi roman karakterinden etkilenerek oğluna bu adı verdi.[3] Tarkan’ın müziğe olan ilgisi ise çocukluk yıllarında başladı.[4] Toplam altı çocuğu olan aile, 1986’da Türkiye’ye döndü ve Kocaeli’nin Karamürsel ilçesine yerleşti.[3] Tarkan, lise hayatına burada başladı ve Karamürsel İleri Musiki Derneği’nde eğitim alarak Türk Sanat Müziği hakkında veri sahibi oldu.[5] İlerleyen yıllarda ailesinin İstanbul’a taşınması üstünde Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde eğitimine devam etti ve çeşitli mekanlarda sahne almaya başladı.[4][5] Lise bitiminde, istediği üniversite bölümünü kazanamaması üzerine Almanya’ya gitme planları yaptığı sırada İstanbul Plak şirketinin sahibi Mehmet Söğütoğlu ile tanıştı ve bir albüm anlaşması imzaladı.
1992–2000: Yine Sensiz, Aacayipsin ve Ölürüm Sana
Tarkan’ın Inge Versteegt göre 1996’da çizilen bir resmi.
Tarkan, Tekrar Sensiz adını verdiği ilk stüdyo albümünü İstanbul Plak etiketiyle 26 Aralık 1992’de Türkiye’de kaset halinde satışa sundu.[6] Albümdeki üç şarkının sözlerini kimsesiz yazdı, üç şarkının bestesini üstlendi ve “Kıl Oldum” şarkısıyla çıkış yaptı. 18 Haziran 1993’te albüme üç yeni versiyon ekleyerek CD halinde her yerde yayımladı. “Kıl Oldum” açık havada, “Kimdi”, “Gelipte Halimi Gördün mü?”, “Vazgeçemem” ve “Çok Ararsın Beni (Yeni Versiyon)” şarkılarına klip çekti. Albümün toplam satışı 700.000 olarak açıklandı.
Mayıs 1994’te, ikinci Tarkan stüdyo albümü Aacayipsin Türkiye’de; 1996’da Almanya’da ve 1998’de Rusya’da yayımlandı.[8] Albümde Sezen Aksu, Ümit Sayın, Ozan Çolakoğlu ve Yıldız Tilbe gibi isimler yer aldı. Tarkan, dört şarkının söz yazımını üstlendi, bunlardan üç tanesinin bestesini de yaptı; “Hepsi Senin mi?”, “Unutmamalı”, “Gül Döktüm Yollarına”, “Kış Güneşi”, “Iblis Azapta”, “Dön Bebeğim” ve “Bekle” şarkılarına klip çekti. Aacayipsin albümü, iki buçuk milyon satmak yaptı ve şarkıcıya 1995 yılında düzenlenen 1. Kral TV Video Müzik Ödülleri’nden En İyi Pop Müzik Erkek Sanatçı ödüllerini kazandırdı.[9]10 Hem tekrar aynı ödüllerden “Hepsi Senin mi?” şarkısı, En İyi Laf, En İyi Beste ve En İyi Şarkı kategorilerinde ödül aldı. Bu dönemlerde Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşti ve Atlantic Records’un kurucusu Ahmet Ertegün ile tanıştı.
Tarkan, 1997’de HITT Müzik adını verdiği kendi plak şirketini kurdu ve benzer yıl üçüncü stüdyo albümü Ölürüm Sana’yı yayımlayarak üç buçuk milyon satmak elde etti. Hem Tarkan, bu albümde de birçok şarkının laf yazımı ile bestelenmesinde ödev aldı. “Şımarık”, “İkimizin Yerine”, “Salına Salına Sinsice”, “Ölürüm Sana” ve “Kır Zincirlerini” klip çekilen şarkılar oldu. Bunlardan “Şımarık”, birçok ülkenin milli listesine antre yaptı; Fransa, Hollanda, İsveç ve İsviçre’de 3; Norveç’te 2; Belçika’da 1 numaraya yükseldi; Billboard tarafından hazırlanan Latin Pop Songs listesinde 26 numarada yer aldı. Keza çoğu şarkıcı tarafından tekrar seslendirildi. “Kır Zincirleri” ise, Almanya, Belçika ve Fransa listelerinde yer aldı.
Tarkan, 1998’de Universal Music Group ile anlaşma imzaladı. Benzer yıl Tarkan adını verdiği toplama albümü Fransa, Arjantin, Rusya ve Hollanda dahil edinmek üzere birçok ülkede yayımladı, albümde önceki albümlerinin öne meydana çıkan bir takım şarkılarına yer verdi. Tarkan, dünya genelinde bir buçuk milyon satmak rakamına ulaştı ve Meksika’dan platin; Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İsveç, Kolombiya ve Lüksemburg’dan altın sertifika kazandı. 1999 yılında fazla yüksek satmak rakamlarına sahip olan müzik şarkıcılarını ödüllendiren Dünya Müzik Ödülleri, Tarkan’a, Dünya’nın En Çok Satan Türk Sanatçısı ödülünü verdi.
2001–06: Karma, Dudu ve Come Closer
Tarkan, 2006 yılında Viyana’dayken.
Tarkan, Mayıs 2001’de dördüncü stüdyo albümünün çıkış şarkısı “Kuzu Kuzu”‘yu single olarak yayımladı, 200 bin kaset ve 500 bin CD satış rakamına ulaştı.18 Üç ay daha sonra, Temmuz 2001’de dördüncü stüdyo albümü Karma satışa sunuldu.19 Albümdeki altı şarkıyı Tarkan göre yazılıp bestelendi, Nazan Öncel, Mete Özgencil ve Mazhar Alanson da albümün oluşturulmasında atama aldı.19 “Hüp” ve “Verme”, albümün diğer klip çekilen şarkıları oldu, “Hüp” klibi çeşitli olumsuz eleştirilere maruz kaldı.2021 İlerleyen tarihlerde, Karma albümünün satış rakamınun bir buçuk milyonu geçtiği öğrenildi.9 Benzer yıl Altın Kelebek Ödülleri, “Hüp” şarkısına En İyi Klip; Tarkan’a, Övünç Ödülü ve En İyi Türk Pop Müziği Erkek Solist kategorilerinde ödül verdi.22 Şarkıcı, 2002’de “Özgürlük İçimizde” ve “Bir Oluruz Yolunda” şarkılarını single olarak piyasaya sürdü; “Bir Oluruz Yolunda” şarkısı, 2002 FIFA Dünya Kupası’nda Türkiye Millî Futbol Takımı’na destek amaçlı kullanıldı.
Tarkan ile Ozan Çolakoğlu’nun prodüktörlüğünü üstlendiği Dudu EP’si, 2003 yazında satışa çıktı; Türkiye dışında Ukrayna, Rusya ve Japonya’da raflarda yerini aldı. “Dudu”, “Sorma Kalbim”, “Gülümse Kaderine” ve “Uzun İnce Bir Yoldayım”, EP’nin kliplenen şarkıları oldu. Satmak rakamı ise bir milyon olarak belirlendi. Şarkıcı, 2004 yılında düzenlenen 10. Kral TV Video Müzik Ödülleri’nden En İyi Pop Müzik Erkek Ressam ödülünü aldı.
Tarkan, 2005 yılında “Ayrılık Zorlama” adlı bir single yayımladı; 2006 yılı başında “Bounce” şarkısını single olarak Avrupa’da satışa sundu. Nisan 2006’ya gelindiğinde uzun süren incelemeler sonucunda hazırlanan ilk İngilizce Tarkan stüdyo albümü Come Closer, 7 Nisan 2006’da piyasaya sürüldü, toplamda 15 şarkıya yer verildi. Albüm, Almanya Albüm Listesi’nde 18, İsviçre Albüm Listesi’nde 43, Avusturya Albüm Listesi’nde 50 numaraya dek yükseldi; Türkiye’deki satmak rakamı 110.000 olarak açıklandı. Albümün ikinci single’ı “Start the Fire”, Ağustos 2006’da yayımlandı.
2007–günümüz: Değişim ve Adımı Kalbine Yaz
Tarkan, 2007 yılında Üsküp’teyken.
23 Aralık 2007’de, altıncı Tarkan stüdyo albümü Değişim satışa sunuldu. Albümdeki bütün şarkıların sözlerini Tarkan yazdı, bunlardan yedi tanesini de kendisi besteledi. Şarkı sözlerinde oldukça çok kullanılan Türk deyim ve atasözleri, Türk Dil Kurumu kadar takdir edildi. Satış rakamı ilk ayında 200.000 olarak tespit edilen albümdeki “Vay Anam Vay”, “Pare Pare”, “Nadiren” ve “Dilli Düdük” şarkılarına klip çekildi. Keza MÜYAP tarafından 2008 yılında platin, 2009 yılında diamond sertifika ile ödüllendirildi. 2008 yılında Metamorfoz albümünde bulunan şarkılar, remix versiyonları ile birlikte iki disk halinde Başkalaşım Remixes adıyla satışa sunuldu. Hollanda doğumlu DJ Tiësto da albümde remix yapımcısı olarak yer aldı. Şarkıcı, benzer sene, Doğa Derneği’ne yardım amaçlı hazırladığı “Uyan” şarkısını yayımladı.
Temmuz 2010’da, yedinci Tarkan stüdyo albümü Adımı Kalbine Yaz yayımlandı ve toplam 355.000 sattı. Albüm yayımlanmadan önce duyurulan “Sevdanın Son Vuruşu” şarkısı, 17. Kral Müzik Ödülleri’nden En İyi Şarkı, En İyi Beste, En İyi Şarkı Sözü kategorilerinde; Adımı Kalbime Yaz, En İyi Albüm kategorisinde ödül aldı. “Öp”, “Acımayacak”, “Kayıp” ve “Adımı Kalbine Yaz” şarkıları albümün klip çekilen şarkıları oldu, “Öp” klibi Kral Müzik Ödülleri’nden Yılın Klibi ödülünü aldı.
Tarkan, 2012 yılında, Ozan Çolakoğlu’nun birincil proje albümü 01’de bulunan “Aşk Gitti Bizden” şarkısını seslendirdi. 2013’ün birincil aylarında, yeni albümü üzerinde çalıştığı öğrenildi. Haziran 2013’te, Aysel Gürel’i anmak amaçlı hazırlanan hürmet albümü Aysel’in için söylediği “Firuze” şarkısı dinleyiciyle buluştu.
Tarkan diskografisi
Tekrar Sensiz (1992)Aacayipsin (1994)Ölürüm Sana (1997)Karma (2001)Come Closer (2006)Başkalaşım (2007)Adımı Kalbine Yaz (2010)
Henüz yorum yapılmamış.