Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

‘Tatil Kalbi Sendromu’na yenilmeyin

17.02.2021
210
‘Tatil Kalbi Sendromu’na yenilmeyin

Pek duyulmamış bir rahatsızlık olan Tatil Kalbi Sendromu, özellikle uzun tatil dönemlerinde can alabiliyor. İngilizce’de ‘Holiday Heart Syndrome’ olarak geçen bu sendromun gerçekte 40 sene önce literatüre girdiğine dikkat çeken Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barıştırma Çaynak, daha önce hiç kalp şikayeti olmayan bir kişinin kalbinde, tatilde fazla yiyecek ve alkol tüketilmesi sebebiyle önemli ritim bozukluğu görülmesine ‘Tatil Kalbi Sendromu’ adı verildiğini söyledi.

Prof. Dr. Çaynak, ‘Tatil Kalbi Sendromu’ hakkında uyarılarda bulundu.

30-50 yaş aralarında sık görülüyor

Başlıca 30-50 yaş grubunda sık görülen Tatil Kalbi Sendromu’nun ritim bozukluğunun açık havada bayılma, bilinç kaybı gibi şikayetleri de ortaya çıkabilir. Tatil Kalbi Sendromu, kimsesiz ölümcül bir sendrom değil. Ancak buna eşlik eden baş dönmesi, nefes almada zorluk, göğüste baskı şehvetli, bayılma, bilinç kaybı, çarpıntı gibi durumların görülmesi güvenli olmayan olabilir. Durum yürek yetmezliği ya da inmeye değin gidebilir.

Yürek kulakçıkları ritmini yitiriyor

Tatilde beslenme düzenimiz bozuluyor. ‘Tatilde yerim, eve dönünce aldığım kiloları veririm. Yılda bir defa tatile çıkıyorum, doya doya yiyip içmeliyim’ düşüncesi, sağlığımıza zarar veriyor. Kontrolsüz fast food tüketimi, açık büfelerde her şeyden azıcık tatma isteği, artı kilolar olarak hanemize yazılıyor. daima yediğimizden daha fazla yemek yemek, fazla içki harcamak kandaki özgür yağ asitlerinin artmasına niçin olarak kalpte ani ve nedensiz ritim bozukluğuna sebep oluyor. Yaşanan ritim bozukluğu, daha fazla kalbin kulakçıklarının ritmini kaybetmesi (atrial fibrilasyon) durumudur. Içki kullandıktan sonra birincil 48 saat içerisinde Tatil Kalbi Sendromu etkileri görülür. Fakat bırakıldıktan daha sonra durum düzelir. Hastalığa ‘Tatil Kalbi’ adının verilmesinin sebebi de tatildeyken insanların normalden artı gıda ve içki tüketmesidir.

Aşırı içki tüketiminin karaciğer hastalıkları, kalp yetmezliği, ağız içi ve yemek borusu kanserine yol açmasının yanı sıra, kan basıncını yükselttiğini de vurgulayan Prof. Dr. Çaynak, bu durumun hipertansiyon için de tetikleyici olduğunu, özellikle beyinde bölgesel olarak kan akımını etkileyerek geçici ve daimi inmelere de yol açabileceğini söyledi.

Kalp krizini taklit ediyor

Tatil Kalbi Sendromu 40 yıldır aşina bir sendromdur lakin mekanizması bugüne değin anlaşılamamıştır. Çünkü mekanizma aranırken kalple ilgili bir bulguya rastlanmıyor. Damar tıkalı yok, kalp kapağı bozuk değil, kalp yetmezliği değil lakin yürek krizini taklit eden belirtiler gösteriyor. Kalbin ritim hücreleri tıpkı elektrik hattı gibi işliyor. Ritim hücrelerinin mekanizmasının işlemesini sodyum, potasyum, kalsiyum gibi bazı elementler sağlıyor. Fazla içki tüketimi bu elementlerin dengesini değiştirerek kalbin ritmini bozuyor. Kalpte ritim bozukluğu manâlı bir semptomdur. Bu cins çarpıntılar daima selim çarpıntılar değildir. Ritim bozukluğu devam ederse yürek içerisinde pıhtı oluşumuna sebep olur. O pıhtı da beyne atar ve inme olur. bu nedenle aralıksız bu ritim bozukluklarının tedavisinde çok kaslı kan sulandırıcılar kullanıyoruz. Bu yüzden ritim bozukluğunun geçici mi, yoksa kalıcı mı olduğunu iyi tespit etmek gerekiyor.

Esktrem sporlar kalbi yoruyor

Toplum olarak misafirperverliğe tartma veren bir toplumuz lakin bunu ara sıra acele haline getirebiliyoruz. Can Sıkıntısı ve acele kalbi negatif etkilerken, sunulan ikramlar da diyetleri bozuyor. Tatillerde uyku ritmimizi de yitiriyoruz. Her zamankinden daha geç uyumaya ve daha geç uyanmaya başlıyoruz. Uyku ritminin bozulması yürek ritmimizi negatif etkiliyor. Rutin hayatında düzenli egzersiz yapan kişiler tatilde egzersizlerini yapmayınca veya spordan uzakta hayat süren kişiler tatilde bir anda ekstrem sporlara merak salınca, doğal olarak kalpleri de olumsuz etkilenebiliyor. Tatildeyken öncelikle denenen paraşüt, jet ski vs. gibi ani coşku ve korkuya sebep olan sporlar sempatik asap sistemini aktive edebiliyor ve kalbi yorabiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.