Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Taylan Kümeli’den sağlıklı beslenme önerileri

17.02.2021
191
Taylan Kümeli’den sağlıklı beslenme önerileri

Besin ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli bilhassa yoğun alıştırma temposu olanlar için sağlıklı beslenme öneilerinde bulundu. Güne mutlaka kahvaltı ile başlanılması gerektiğini gösteren Kümeli, “Sofranızda gıda ve renk çeşitliliği oluşturun. Üç ana ve dört ara öğünü mutlaka tüketmeye çalışın. Çalışma yapmayı zaman kaybı olarak değil, sağlıklı yaşamanın yolu olarak görmeye çalışın. Diyetinizde tüm besin gruplarını bulundurun. Yanınızda taşıyabileceğiniz öğünler hazırlayın”açıklamasında bulundu.

İşte Taylan Kümeli’nin beslenme önerileri…

1-Daha fazla sebze ve meyve yemek

Her öğünde minimum bir ve daha fazla meyve ya da sebze yemeye özen gösterin.Mutfakta görebileceğiniz yerlere doğranmış ham sebzeler ve meyveler koyun. Humus, yer fıstığı ezmesi ve yoğurt gibi sağlıklı dip sosları elinizin altında tutun. Salata, pizza, sandviç, çorba ve omletlerinize ekstra sebze ekleyin. Balkabağı gibi, haşlanarak püre haline getirilebilen sebzeleri çorbaları koyulaştırmak ve besleyicilik kazandırmak için kullanabilirsiniz.

2- Daha az fast-food yemek yemek

Fast food ataklarını önlemeye çalışın. Evden işe gidene veya gelene kadar sizi oyalayabilecek kuruyemiş ve meyveleri yanınızdan ayırmayın. Eğer karşısında koyamıyorsanız, ızgara tavuk gibi düşük kalorili seçeneklerden yararlanın. Yanına kızarmış patates yerine meyve veya salata gibi sebze seçeneklerini isteyin. Siparişinizi ufak veya orta irtifa verin, içecek olarak da ayran ya da su tercih edin.

3-Daha dinç ara öğünler yemek

Günde bir veya daha fazla sağlıklı atıştırmalık tüketin. Bir atıştırmalık olarak kurabiye ya da cips seçmek yerine, ufak bir kâse kuruyemiş çeşitleri ya da yağsız yoğurda bir şans verin. Mevsim meyvelerinden yararlanın. Mandalina gibi turunçgiller özellikle iyidir çünkü kabuğunu soymak ve yemek yemek zaman alır. Eksik yağlı peynir ve bütün tahıllı kraker yiyebilirsiniz.

4- Daha az haricen yemek yemek

Her gününüzü planlayın, böylece tek seçeneğiniz açık havada yemek yemek olmaz. Yemeklerinizi akşamdan planlayıp hazırlayın, bu nedenle akşam eve geldiğinizde yemek yemek vaktinde sizi bekleyen bir yemeğiniz olur. İhtiyacınızdan fazlasını pişirip yarısını derin dondurucuya koyun. Bu Vesile Ile dışarı çıktığınızda yanınıza alabileceğiniz donmuş yiyecekleriniz olur.

5- Çılgınca yemek yemekten sakınmak

Eğer gerçekten açsanız yemek yiyin. Eğer batmış hissediyorsanız, tabağınızda yemek kalmış olsa bile sofradan kalkın, bitirmeye çalışmayın. Yemek Yemek yerken televizyon veya bilgisayar aleyhinde oturmayın. Çoklu görevler aşırı yemeye yol açar. Yediklerinize uyarı edin.

6- İş uygun daha eksik atıştırmalık yemek

Sağlığa Zararlı atıştırmalıkları ofisinizden içeri sokmayın veya en azından direkt olarak görebileceğiniz yerlerde bulundurmayın. Elinizin aşağıda ulaşabileceğiniz bir yiyecek olmazsa daha eksik yemiş olursunuz.

7-Restoranlarda bilgece seçimler gerçekleştirmek

Tıpkı evde yediğiniz gibi planlama yerine getirmek, restoranlarda akıllıca seçimler yapmanızı sağlar. Çocuk menüsü ya da daha ufak porsiyonlar sunan bir restoran bulun. Kendinizi çok pozitif gıda kadar aç bırakmayın. Yemek Yemek öncesinde sağlıklı bir atıştırmalık tüketin veya bir çorba veya salata ile başlayın.

8- Daha az şeker tüketmek

Gün içinde içtiğiniz şekerli içeceklerin birinden vazgeçin. Bir kutu şekerli içecekten caymak, 30 gram yani 8 çay kaşığı şekeri vücuda sokmamak anlamına kazanç. Asitli ve şekerli içecekleri diyet olanlarıyla, su ve şekersiz çaylarla değiştirin. Şekerden uzaklaşmanın diğer yolları: taze meyve, suda beklemiş konserve meyve veya meyve suyu gibi seçenekler, şurupta bekleyen konserve meyvelerden daha az şeker içerir. Ve şekersiz tam tahıl gevrekleri seçmeyi unutmayın.

9- Her gün kahvaltı etmek

Eğer sabahları kahvaltı gerçekleştirmek için vakit bulamıyorsanız, yemek yemek için yiyeceğinizi yanınızda götürün. Portatif kahvaltı öğeleri olan granola, kahvaltılık tahıl barlar, kutuda yoğurtlar, süratli yulaf ezmesi paketleri ya da doğranmış taze meyveler gibi yiyecekler işinize yarayabilir. Muffin, açma, poğaça gibi unlu mamuller başlıca tek porsiyondan fazlasıyla büyüktür, porsiyon boylarını göz önünde bulundurun. Tipik kahvaltı yiyeceklerinden hoşlanmıyorsanız bile, sabahları vücudunuza yakacak sağlayabilecek bir şeyler yemeniz gerekmektedir.

10- Dürüst beslenmek için plan yapmak

Zamanınızın dışına çıktınız diye sağlıklı yiyeceklerden vazgeçmeyin. Eğer geç saatlere değin çalışıp yetiştirmeniz gereken işler varsa, bu günler için beslenmenizi bozmayacak sağlıklı planları önceden oluşturun. Tam tahıllı gevrek ya da meyve gibi besleyici atıştırmalıkları yanınızdan ayırmayın.

11- Parti ve davetlerde dinç beslenmek

Evden çıkmadan önce dinç atıştırmalar gerçekleştirmek, gittiğiniz yerde fazla yemenizi engeller. Eğer açık büfe varsa, ufak bir tabak seçip en düşük yarım meyve ve sebze ile doldurun. Tatlılar ve yüksek kalorili yiyecekleri yalnızca tadına bakmak için bir iki çatal almakla sınırlandırın. Yemeğinizi yedikten daha sonra, yiyeceklerin olduğu bölgeden uzaklaşın. Içki ve ya asitli içecekler tüketiyorsanız, aşırıya kaçmamaya özen gösterin.

12- Yediklerinizin listesini yetişmek

Yediklerinize dikkatli olmak ve onları yerken ne hissettiğinizi çakmak için bir gıda günlüğü tutun. Yeme alışkanlıklarınız sizi şaşırtabilir. Yediklerinizi yazabilir veya zeki telefonunuza böyle bir başvuru formu indirebilirsiniz. Her dakika yazamıyor olabilirsiniz fakat en azından haftada bir iki kez kâğıda dökmek, neler yediğiniz ve nasıl yediğiniz hakkında akıl edinmenizi sağlar.

13- Hayır demeyi öğrenmek

Sağlıklı gıda söz konusu olduğunda zinde olmalısınız. Garson size salata sosunu öbür alamayacağınızı söyleyebilir. İş arkadaşınız evde yaptığı kurabiyeleri denemeniz için size baskı yapabilir. Unutmayın oysa her bir ısırık vücuda kalori olarak ekleniyor, böylece her zaman pes etmekten vazgeçmelisiniz. Hayır deme nedeninizi arkadaşınıza açıklayın veya nazikçe reddedin. İnsanlara bir tanımlama borçlu değilsiniz ama kendinize sağlık durumu borçlusunuz.

14-İhtiyacınız olandan pozitif yememek

Minik düşünün. Yemeğinizi tabağa belirlemek için servis kaşığı yerine yemek kaşığı kullanın. Tabağınıza koyduğunuz yiyeceği gerçekten yemek isteyip istemediğinizi düşünün. Beyine doyduğunuzu iletmesi için ağır ağır yiyerek vücudunuza süre tanıyın.

15- Sağlıklı beslenmenize destek olacak birilerini bulmak

Etrafınızda arkadaşlarınız ve aileniz varsa daima kuvvetli olmanız daha kolay olur. Bir aile üyeniz ya da arkadaşınızdan, sizinle beraber dinç beslenmesini teklif edin. Birbirinizden sorumlu olun. Kendinize dinç öğünler hazırlarken, ailenizin istediği yiyecekleri yemesine müsade vermeyin. Herkes sağlıklı beslenmelidir. O vakit bir birey dinç beslenmekten vazgeçecek olduğunda, tüm ekip o kişiyi desteklemek için yanına olur.

16-Başarılı olmayı arzu etmek

Özel ve ufak bir sağlıklı beslenme hedefi planladığınızda, onunla yüzleşirken kendinizi ödüllendirin. Benzer anda birçok değiştirme yaparak kendinizi mahcup etmeyin. Kendinizi ödüllendirirken dinç gıda alışkanlıklarınızın dışına çıkacak yiyeceklerden uzak durmaya çalışın. Başardığınız hedefleri hatırasına yapmak için diğer yollar deneyin, örneğin gurme bitki çayları veya bir masaj gibi…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.