Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Terlemenin arkasından yatan nedenler

18.02.2021
228
Terlemenin arkasından yatan nedenler

Spor, heyecan ya da nefret edilen şey gibi anlarda, cisim terleyerek reaksiyon verebiliyor. Ancak başkaca vücutta ısı dengesini sağlayan terleme mekanizması apaçık bu nedenler yokken de fazla çalışabiliyor. Bu şart genelde fazla fazla önemsenmemesine karşın altta yatan öbür rahatsızlıklar olabileceği için mutlaka uzman yardımı gerektiriyor. Memorial Şişli Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Mahmut Demirci, terleme hakkında önemli bilgiler verdi.

terleme

Yaz bitti fakat hala terliyorum diyorsanız

Vücudun sıcak ve soğuk karşısında dengesini sağlayan, yani vücut ısısını ayarlayan terleme mekanizması açlık dışı çalışmaktadır. Vücutta 2-4 milyon aralarında yer alan ter bezlerinin sayısı kadınlarda daha pozitif olmasına karşın erkeklerde daha faal çalışmaktadır. Isı dengesinin yanına spor, heyecan, korku ya da küplere binme gibi durumlarda terleme artmaktadır. Oysa apaçık bu nedenlerin hiçbiri yokken gerekli miktardan artı terleme yani hiperhidroz görülebilmektedir. Fazla terleme yalnızca el ve ayaklarda görülebileceği gibi vücut genelinde de yaşanabilmektedir. 18-30 yaş aralarında daha fazla görülen yerel terleme sorunları sosyal yaşamı olumsuz etkileyebilmektedir. 30 yaş sonrası daha fazla ortaya çıkan genel terleme sorunu, sistemik bir hastalığın habercisi olabilmektedir.

ter

Besin tarzınız da terleme nedeni olabilir

Daha çok hormonal rahatsızlıkların niçin olduğu fazla terleme durumunda metabolizmayı hızlandıran hastalıklar değerlendirilmelidir. Hipertiroidi yani tiroit bezinin fazla çalışması terlemeye en sık neden olan sistemik hastalıkların başında gelmektedir. böylece hipertiroidinin öteki belirtileri olan çarpıntı, kilo kaybı, ellerde titreşim, çabuk sinirlenme ve saç dökülmesi belirtileri yoklama edilmelidir. Hipertiroidi gibi çoğaltma hormonu fazlalığı ve adrenalin hormonundaki sıradan dışı alıştırma da aşırı terlemeye neden olan öteki hormonal hastalıklardır. Kadınlarda özellikle menopoz sonrası aşırı terleme görülebilirken, fazla kilo, içki veya uyuşturucu kullanımı, baharatlı yiyecekler, kafein gibi etkenler de terlemeyi artırabilmektedir.

ter

Terlemenizin sebebi bu hastalıklar olabilir

– Akciğer rahatsızlıkları

– Alev ve enfeksiyonlar

– Tüberküloz

– Çocuklarda C ve D vitamini eksiklikleri

– Diyabet

– Düşük kan şekeri yani hipoglisemi

– Hipertiroidi yani tiroid bezinin normalden pozitif çalışması

– Kalp hastalıkları

– Bir Takım kanser türleri

– Kompleks yöresel sızı sendromu

– Tiroit hormonu, morfin, analjezik, alev düşürücü veya antidepresan gibi bir takım ilaç türleri

terleme

Nasılsa geçer demeyin

Fazla terleme ve terlemenin durmadığı durumlar, uykuda terleme ile birlikte göğüs ağrısı, alev, süratli nabız, nefes darlığı, kilo kaybı gibi belirtiler varsa en kısa sürede bir uzmana başvurulması gerekmektedir.

Çare terlemenin kaynağına tarafından değişiyor

Hiperhidroz yani aşırı terleme tedavisi nedene ve şiddetine yan olarak değişmektedir. Terleme neden olabilecek hastalıklara yönelik tetkikler yapılmalı ve altta yatan bir hastalık varsa belirlenmelidir. Terleme tedavisinde medikal ve cerrahi tedavinin yanına öbür yöntemler de kullanılabilmektedir.

terleme

İlaç tedavisi

– Antiperspirantlar; terlemeyi azaltan ilaçlardır.

– Cana Yakın blokanlar; Bu tür ilaçlar sinirlerin etkilerini azaltarak terlemeyi azaltabilir. Bu ilaçlar ağız kuruluğu, flu görme ve mesane sorunlarına neden olabilir.

– Botoks enjeksiyonları; Ter bezlerini tetikleyen sinirleri bloke eder. Etkileri birkaç ay sürer.

terleme

Cerrahi yöntemler

Ter bezinin çıkarılması; Fazla terleme yalnızca koltukaltında oluşursa, fazla küçük kesiler ve liposuction aracılığıyla gerçekleştirilebilir.

– Asap cerrahisi; Endoskopik torasik sempatektomi yöntemi yüz ve el terlemesinde etkin bir girişimdir. Terlemeye neden olan asap kökleri ameliyat ile alınır. Bu bölgelerdeki tüm terlemeler durur. Bu kalıcı bir yöntemdir. Bu yöntemin dezavantajı koltuk altı terlemesini kestikten daha sonra, kasıkta terlemenin artmasıdır. Bu da negatif bir duruma neden olur. Bir bölgede terleme azalırken, diğer bölgede artar.

Bu çare yöntemlerinin yanında iyontoforez uygulaması ile terleme tedavisinde kullanılabilmektedir. İyontoforez işlemi, ellerin elektrik akımının olduğu jel ve akışkan batmış bir barbar batırılması biçiminde uygulanır. Terleme engellenmesi konusunda başarılı bir tedavidir. Ama iyontoforez işlemi yapıldığı sürece etkilidir ve haftada 3-4 kez 30 dakika yapılmalıdır. Bu çare kesildiğinde terleme yeniden başlayabilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.