Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Tüp bebekte dondurulmuş cenin tedavisi

18.02.2021
240

Teknolojinin şipşak gelişmesi, bilim adamlarının uzun yıllar üzerinde çalıştığı ‘tüp bebek tedavisi’ni de yeni ve fazla daha umut verici bir noktaya getirdi. Özel birtakım kimyasallar yardımı ile yapılan biyolojik materyallerin dondurulması işlemi olan kriyobiyoloji bu noktadaki en manâlı gelişmelerden biri olarak öne çıkıyor.

Konuyla ilgili değerlendirmede yer alan Centrum Clinic Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Pabuçcu, yaptığı açıklamada, kriyoteknolojinin, tüp bebek alanında bir çığır açtığını belirtti. şu anda yapılan tüp bebek tedavilerinin takriben yarısının bu usul ile yapıldığına dikkat çeken Pabuççu, bu teknolojiyi riskleri de dikkate alarak yalnızca uygun durumlarda kullanmanın önemini vurguladı.

“Doku ve organ dondurma teknolojilerindeki gelişmeler doğru son 10 yılda kısırlık ve tedavi yöntemlerinin esas hatları değişti. Kriyobiyoloji adı bahşedilen ve özel birtakım kimyasallar ile yapılan dondurulması işlemi bir uçtan bir uca keza hücrelerin ayrıca de elde edilen embriyo veya dokuların başarılı bir şekilde ve en az hasar ile dondurulmasının makul hale gelmesiyle tüp bebek tedavisinden fazla daha iyi sonuçlar alınmaya başlandı” dedi.

Daha düşük hasar oranı

Daha önceki yıllarda gerçekleştirilen dondurma işlemi ile doku veya hücrelerin ciddi zararlar gördüğünü gösteren Pabuççu, “Vitrifikasyon adı bahşedilen ve şoklama olarak da ifade edebileceğimiz usul ile önce birtakım kimyasallar kullanılıyor, arkasından aniden dondurma işlemi yapılıyor. Bu Nedenle, başarılı bir dondurma süreci asgari zarar ile başarıyla tamamlanıyor.

Şoklama ile elde ettiğimiz doku ya da hücreler istenildiği değin saklanabiliyor. Çözme sonrası hasar şüphesiz sıfır yok fakat bu yöntem ile makul düzeylerde. Örnek olarak embriyolar dondurulduktan ve çözüldükten sonradan yaklaşık olarak tamamı hayati faaliyetlerine devam edebiliyor.” dedi.

Artı yumurta yığılmış olgularda başarı oranı daha yüksek

Başarı oranları hakkında da data veren Pabuççu: “Artı yumurta toplanmış olgularda dondurulmuş cenin transferi daha yüksek gebelik oranları verebiliyor. Rutin olarak bu işlemi uygulamak gebeliği artırmıyor” dedi.

Kriyobiyoloji kesin durumlarda önerilir

Kriyobiyoloji yönteminin kimlere uygun olduğu konusunda da açıklamada yer alan Pabuççu,

“Herkese önermek şu an için çok da doğru yok. Oysa tüp bebek tedavisinde bir takım durumlarda embriyoları mecburen dondurmak zorunda kalıyoruz” diyerek hangi durumlarda dondurulmuş tüp bebek tedavisi önerilebileceğini şu şekilde sıraladı:

– Artı sayıda yumurtası olan ya da 20’den pozitif yumurta toplanabilen olgular (yumurtalıkların fazla büyümesi durumlarından kaçınmak için)

– Cenin transferinin ertelenmesini gerektiren durumlar (rahim ya da diğer organları ilgilendiren ve transfere engel sorunlar, örneğin rahim içi polip oluşumu gibi..)

– Sosyal amaçlı yumurta dondurma (ileri yaş ve düşük yumurtalık rezervi durumları)

– Kanser tedavisi öncesinde yumurta, sperm ya da cenin dondurma.

‘İri ve fazla kilolu bebek’ riski

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Pabuçcu, bu usul ile elde edilmiş gebeliklerde ve ilerleyen hamilelik haftalarındaki riskler konusunda da uyarıda bulundu. Pabuççu: “Bilhassa ilerleyen gebeliklerde bebeğin kocaman ve kilosunun pozitif olması ihtimali yüksek. Daha pozitif doğum ağırlığına niçin olabilen bu koşul, zor doğum ya da artmış sezaryen oranlarını da beraberinde getiriyor. Bir diğer tehlike ise bebeğin eşindeki birtakım sorunlar. Özellikle de rahime yapışma sorunları, ancak bu da doğum esnasında eşin ayrılmama durumunu beraberinde getirebilir. şu anda yapılan tüp bebek tedavilerinin yaklaşık yarısı bu teknoloji ile yapılıyor ama riskleri unutmamak ve yerinde durumlarda bu teknolojiyi uygulamak epeyce kayda değer.” dedi.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.