Tuzun zararlı olmasının 7 sebebi
Vücudumuz kas kasılmalarını önleyen, sinirsel iletimi karşılayan ve vücut sıvılarını dengeleyerek denetim sistemlerini aranjör sodyumu olmak için tuza ihtiyaç duyar
Güney Afrikalılar çok tuzlu tüketiyor
Fakat çok artı tuzlu tükettiğinde vücudumuz negatif tepki verir, beynimiz, böbreklerimiz, kalbimiz ve damarlarımız zarar görmeye başlar. Fazla tuzlu kullanımı, kimyasal dengesizliklere emrindeki olarak ölüme bile yol açabilirler.
Güney Afrika’da fazla tuz tüketimi çoğunlukla görülen yürek krizlerinde ve felcin birincil sebeplerinden olarak görülüyor. Dünya Sıhhat Örgütü, günde maksimum 5g tuzlu tüketimi önerirken, tuza alt hastalıkların sık görüldüğü Güney Afrika’da ise 8,5g olarak saptama edilmiştir.
Tuzun sağlığımız için fena olmasının sebepleri;
1. Kalp Hastalıkları
Jurnal sodyum alımının bayağı dozu aşması halinde,yetişkinlerde görülen kardiyovasküler rahatsızlıklar artmaktadır. The BMJ dergisinde yayınlanan makaleye kadar, fazla tuzlu tüketiminin, felç ve kalp hastalıkları riskini kayda değer oranda arttırdığı kanıtlanmıştır.
2.Beyin
Journal of Nutrition, Health and Aging’e göre yüksek sodyum taşıyan beslenmelerde, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklarla temas gösterirken özellikle yaşlılarda bilişsel fonksiyonları da kötü yönde etkilemekte.
3. Ödem
Dizler, ayaklar ve ellerdeki şişme, ödemden kaynaklanıyor olabilir. Livestrong.com’daki bir makaleye göre yüksek sodyumla beslenen kişiler vücudun suyu tutmasına sebep olur. Ödem genelde şiddetine alt olarak, gıda değişikliği veya hap alımı ile çare edilebilmektedir.
4. Daha pozitif tuzlu tüketimine niçin olur
Artı tuz tüketimi bir noktadan daha sonra lezzet tomurcuklarının tuza alışmasına sebep olur, bu durumda ne değin çok tuz tükettiğinizin farkına bile varamayabilirsiniz. salt
5. Mide kanseri
İşlenmiş gıdaların pozitif tüketiminin midemize hasar verdiğini biliyoruz. to Consensus Action on Salt & Health’e kadar pastırma, sosis gibi fazla tuz ve iç yağlar içeren gıdalar mide kanseri riskini arttırmakta, bu riske erkekler kadınlardan daha meyilli olmaktadır.
6.Böbrekler
Böbreklerimiz, artık ürünlerin vücuttan atılması, sıvı seviyelerinin dengelenmesi ve kırmızı kan hücrelerinin üretiminde rol oynar. Oysa yüksek miktarda tuzlu tüketimi ve dolayısıyla meydana gelen yüksek kan basıncı böbreklerin iflas etmesine sebep olabilir. Keza bu da böbreklerin beğenilmeyen toksinleri vücuttan atma yeteneğini değil eder.
7. Karın şişkinliği
Bilhassa çoğunlukla hazır yiyecek tüketen insanlarda karın şişkinliği görülmektedir. Uzmanlar bunun sebebinin de lezzeti arttırmak için kullanılan pozitif tuza bağlamaktadır. böylece uzmanlar etiketlerin dikkatlice okunmasını, baharat ve farklı alanlara yönlendirilmiş bitkilerle tatlandırılmış ürünlerin tercih edilmesi gerekliliğini savunmaktadır.
Kaynak: Health24.com
özel içeriğidir.
Henüz yorum yapılmamış.