Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Uyku apnesinin vücudumuza etkileri

18.02.2021
244
Uyku apnesinin vücudumuza etkileri

Dinç bir yaşamın en manâlı unsurlarından biri uykudur. Tatmin Edici sürede ve uygun bir ortamda uyuyamamak, vücudun dinlenmesine engel olup öyle fazla sıhhat sorununa zemin hazırlayabilir. Uyku kalitesini negatif etkileyen hastalıkların başında gelen uyku apnesi ise, gece solunum durmasına niçin olarak yaşamsal tehlikelere yol açabilir. Memorial Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Metin Özkan, uyku apnesi ve tedavisi hakkında data verdi.

uyku apnesi

Uyku apnesinin belirtileri

– Horlama

– Uykudan boğulur gibi uyanma veya yanınızda yatan kişinin “nefesin durdu” deyip sizi uyandırması

– Uyandığınızda boğaz kuruluğu ve boğaz ağrısı olması

– Sabahtan kalktığınızda baş ağrısı olması

– Gün her tarafında bitkinlik ve uyuma isteğinin olması

– Dikkatinizi yaptığınız işe verememek

Yukarıdaki şikayetleri yaşıyorsanız “uyku apnesi” yani “uykuda solunum durması” hastalığınız olabilir. Mutlaka teşhis konulup, erken dönemde çare edilmesi gerekir. Çare edilmeyen uyku apnesi kalbi durdurabilir.

uyku apnesi

Uyku apnesinin sonuçları

– Gün her tarafında halsiz ve yorgun hissetmek, işe konsantre olamamak, toplantılarda uyuklamaya niçin olması gibi nedenlerle başarıyı olumsuz etkiler.

– Otomobil kullanırken uyuklamaya niçin olabilir. Uyuklamaya yan trafik kazalarının kayda değer bir kısmı bu rahatsızlık sebebiyle gerçekleşmektedir.

– çabuk sinirlenme ya da depresyon görülebilir. Herhangi bir nedenle uykusuz kaldığında ne kadar gergin olunuyorsa uyku apnesi olan kişiler kesintisiz gergin ve sinirlidir.

– Çocuklarda okulda başarısızlık ve ahenk sorunları yaşanabilir.

– Uykuda solunum durduğu süre kandaki oksijen düşer ve kan basıncı yükselir. Bu durumda kalp zorlanır ve ritim bozukluğu, kalp krizi riski artar. Hem bu koşul kalp durmasına da niçin olabilir.

– Çare edilmediği takdirde inme hastalığına niçin olabilir.

– Uyku apnesi olanlarda insülin direnci ve şeker hastalığı daha çok görülür.

– Bu hastalar manâlı ameliyatlardan sonra özellikle uyuşturma sonrasında önemli solunum problemleri yaşar.

– Uyku apnesi olanlarda karaciğer fonksiyonlarında biçimsizleşme ve alkol nedenli olmayan karaciğer yağlanması daha sık görülür.

– Uyku apnesi olanlarda metabolik sendrom denilen; yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği, şeker yüksekliği ve bel çevresinde büyüme ile karakterize olan bir hastalığa niçin olabilir.

– Cinsel isteksizlik ve iktidarsızlığa yol açabilir.

Uyku apnesi tanısı bilirkişi doktorlar kadar konulur, polisomnografi testi ile kişinin gece uykuda bazı cihazlar yardımıyla gözlemlenmesi sağlanır. Tedavi planlaması ise şahsi gerçekleştirilmektedir. Tekrar özel cihazlar doğruca kişinin uyku sırasında kuytu nefes alması sağlanıp, uyku kalitesi artırılır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.