Uzmanından dinç yılbaşı menüsü önerisi
VKV Amerikan Hastanesi Besin ve Diyet Bölümü Uzm. Beslenme Uzmanı Nilay Topçam Zihnioğlu, yılbaşı gecesi ve ertesi gününün kabusa dönüşmemesi için besin konusunda uyarılarda bulundu.
Dyt. Nilay Topçam Zihnioğlu, “Yılbaşı yemeğinde 1,5 -2 saat önce yapacağınız ufak atıştırmalar akşam yemeği seçimlerinizi daha iyi ayarlamanızı sağlar. Keza yılbaşının ertesi günü vücudu dinlendirmek de büyük ağırlık taşıyor. Bilhassa gün baştan başa bol değişken almayı unutmamak gerekiyor” diye konuştu.
Yılbaşı sofraları bütün özel günlerde olduğu gibi büyük özenle hazırlanıyor. Hazırlıkların çoktan başladığı yılbaşı sofraları yeni yılın birincil gününde kabusa dönüşmemeli. Beslenme Uzmanı Zihnioğlu, vücudu yormamak için yeni yıl menüsünde bir takım püf noktalara dikkatli olmak gerektiğini söyledi.
Bir avuç kuru yemiş sizi akşama hazırlar
Dyt. Zihnioğlu, yeni yıl sofrasına oturmadan 1,5-2 saat önce yapılacak ufak atıştırmalıkların akşam yemeği seçimlerini daha iyi ayarlamaya yardımcı olacağını belirterek şunları söyledi: “Yeni Yıl gecesinde çeşidi bol bir masa tercihi yapılacaksa gün baştan başa bir şey yememek doğru olmayacaktır. Bilhassa sofraya oturmadan 1,5 -2 saat önce yapacağınız küçük bir atıştırma, akşam yemek yemek seçimlerinizi daha iyi ayarlamanızı sağlamış olur. Ceviz, badem, fındık, antepfıstığı gibi kuruyemişler güzel bir ara öğün olabilir. Bir avuç kadar yenilecek kuruyemiş tok tutacağı için akşam yemeğine daha kontrollü bir açılış olabilir. Benzer şekilde meyve veya küçük bir tost da benzer görevi görebilir.”
Mezelerin yağ içeriğini azaltın
Mezelerin yağ içeriğini azaltmanın önemine dikkat çeken Dyt. Zihnioğlu, “Kızartılarak yapılan meze seçeneklerini fırında yapmak ya da aşırı yağlı soslar yerine zeytinyağı ve baharatlardan oluşan soslar kullanmak daha dinç bir alternatif olacaktır. Yoğurtlu mezeler azıcık daha ön plana çıkabilir. Yoğurdu sebzelerle, kuru baklagillerle ya da tahıllarla birleştirerek sağlıklı ve leziz birçok meze ile sofranızı donatabilirsiniz. Tek değişiklik salata yerine bir kaç çeşit salata hazırlayabilir ve kuru baklagillerden de salata yaparken faydalanabilirsiniz. Tatlı menünüzde bir kaç çeşit olacak ise en azından meyve tatlısı veya sütlü bir tatlı da bulunabilir” ifadelerini kullandı.
Ertesi gün bol istikrarsız almayı unutmayın
Yeni Yıl gecesinin arkasında sıvı alımının da artırılması gerektiğini vurgulayan Dyt. Nilay Topçam Zihnioğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Yılbaşının ertesi gün vücudu azıcık dinlendirmek gerekiyor. Bilhassa gün baştan başa bol akışkan alınmalı. Gün içerisinde içeceğiniz ıhlamur, karanfil, zencefil, kuşburnu gibi çaylar sıvı alımınıza muavin olacaktır. Beslenmenizde yapılacak en iyi şey uzun süre aç kalmadan sebze ve meyve tüketiminizi arttırmak. Kendinizi iyi hissetmek için sabahleyin kahvaltısına birazcık peynir, zeytin ve yeşillikler eklemek vücudu rahatlatmanın en iyi yöntemi olacaktır. Yemek aralarında aç kalmak yerine meyve yemek ve esas öğünleri salatalarla zenginleştirip, sebze ağırlıklı yapmak tatmin edici olacaktır. Yeniden yılbaşından sonraki gün hafif bir yürüyüş vücudun rahatlamasını sağlayacaktır.”
Yılbaşı menüsü
Sabahtan:
Kepekli tost, nehir veya 1 kupa süt, meyve ya da müsli, süt/yoğurt
Öğle:
Zeytinyağlı ya da etli sebze yemeği, bütün tahıllı ekmek, yoğurt veya 1 tabak çorba, 1 büyük kase yoğurt, bol salata
Ara öğün:
1 bardak süt / yoğurt / ayran
Ara öğün:
1 avuç kuruyemiş
Akşam:
Et/tavuk/balık, zeytinyağlı sebze, salata çeşitleri, yoğurtlu meze çeşitleri, tam tahıllı ekmek/pilav/börek
Ara öğün:
Meyve/meyve tatlısı/sütlü tatlı
2017’nin birincil günü
Sabahtan:
Peynir, bol yeşillik, tam tahıllı ekmek, zeytin
Ara öğün:
Taze meyve
Öğle:
Zeytinyağlı sebze yemeği, bütün tahıllı ekmek, yoğurt
Ara öğün:
1 kadeh süt veya yoğurt
Akşam:
Zeytinyağlı sebze yemeği, bütün tahıllı ekmek, yoğurt ya da ızgara balık, salata, bütün tahıllı ekmek
Ara öğün:
Taze meyve
Henüz yorum yapılmamış.