Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Uzmanlardan salgın sonrası gezi için öneriler

17.02.2021
230
Uzmanlardan salgın sonrası gezi için öneriler

Koronavirüs salgınının yavaşlamasıyla girdiğimiz yeni normalleşme sürecinde, kısıtlamalarda birçok esneklikler başladı. Normalleşme sürecinde, 65 yaş üzeri şahısların seyahat etmeleri fakat gittikleri yerde minimum bir ay boyunca kalması şartı ile gerçekleşiyor. Fakat salgından dolyayı uyumlu afiyet kontrollerini yaptıramayan 65 yaş üzeri kişilerin, seyahatte önemli sağlık sorunları ile karşılaşmaması için mutlaka sıhhat kontrolünden geçmesi hayati ağırlık taşıyor.

Tarama testleri yaşamsal siklet taşıyor

Tarama testlerinin kanser, diyabet, yürek hastalığı gibi hastalıkların erken tanısının konulmasına muavin olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Kaya, testlerle, hastalık belirtilerinin farkına varılmadan tanı konulabileceğini belirtti. Kaya, “Rutin olarak uygulanması zorunlu testler aralarında tam kan sayımı, CRP, sedimantasyon, bütün idrar, istek kan şekeri, üre, kreatinin, sodyum, potasyum, AST, ALT, GGT (karaciğer fonksiyon testleri, B12 ve D vitamini) yer alır. Ayrıca mümkünse doktor kontrolünde beceriksiz aşıların tamamlanması, pnömoni (zatürre) gibi hastalıklara karşısında da korunma ve bulaştırma açısından önemlidir” dedi.

Sıcak hava, yürek krizi riskini artırıyor

Nem ve sıcaklık sebebiyle kalp krizi riskinin arttığını bildiren Prof. Dr. Timur Timurkaynak, sıcak havaların yürek hastaları için birçok tehlike taşıdığını söyledi. Timurkaynak, “Sıcak nedeni ile yaşanan su kaybı, akışkan hacminin ve kanın akışkanlığının azalması ve pıhtılaşma riskinin artması ile kalp krizi oluşumu kolaylaştırır. Böbreklerin susamış kalması, böbrek yetmezliği, damarları büzüştüren hormon salınımı, yürek hızı ve tansiyonun artması da yürek krizi riskini tetikler. Özellikle yola çıkarken kısa süreli ve çok molalı bir gezi tercih edilmeli. Sıcak nedeni ile vücuttan su kaybı oluşmamasına uyarı edilmeli, bol değişken tüketimi ve Akdeniz tarzı besin yolculuk döneminde de aksatılmamalıdır” şeklinde konuştu.

İlaç doz ayarının, mevsime göre ayarlanması gerektiğini söyleyen Timurkaynak, “Yazın içilen ilaçların bazılarında doz azaltımı uygun olabilir. Özellikle hipertansiyon ilaçlarından, idrar söktürücüler, kalp hızını baskılayan ilaçlar ve damar genişleten ilaçlar vücudun akışkan dengesi ve ısı ayarı üzerinde kötü etkiler yapabilir. bu nedenle tatil öncesi teftiş çok önemlidir” dedi.

Yolculuk boyunca kendinizin doktoru olun

Seyahat eden kişilerin, denize veya havuza girecek ise üriner sistem ve genital sistem enfeksiyonlarına dikkat etmesi gerektiğini gösteren Doç. Dr. İzak Dalva, “Enfeksiyonlar ile birlikte akut böbrek ve prostat iltihaplanması ateşin yükselmesine neden olabilir. Yüksek alev başlıca koronavirüs ile karışabildiği gibi direncin düşmesine ve coronavirüs yatkınlığının artmasına niçin olabilir. Böbrek yetmezliği olan kişilerde coronavirüs yatkınlığının artmasının yanı sıra bu rahatsızlık daha ciddi sorunlara neden olmaktadır. böylece yolculuk süresince mutlaka kendi kendinizin doktoru olup vücudunuzu dinlemeyi unutmayın” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.