Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Uzun süreli niyetlenmek kadınları daha çok hasta ediyor

18.02.2021
237
Uzun süreli niyetlenmek kadınları daha çok hasta ediyor

Ohio Üniversittesi ve Mayo Clinic’in yaptığı araştırma dahilinde, bilim insanları, 7.492 erkek ve kadının meslek ve afiyet geçmişlerini, 32 yıl her tarafında takip ettiler. Çalışmanın amacı, uzun süreli çalışmanın, uzun vadede sağlığımızı nasıl etkilediğini ve cinsiyetlerde farklılık olup olmadığını saptamaktı. Araştırmacılar, alıştırma için spesifik 8 sorunu mercek altına aldılar: Kalp hastalıkları veya yürek yetmezliği, deri hariç herhangi bir kanser türü, kireçlenme, şeker hastalığı, kronik akciğer hastalıkları, astım, buhran ve yüksek tansiyon.

Verilerin tahlil edilmelerinden sonradan, araştırmacılar, uzun süreli çalışmanın (haftada 40-50+ saat), bu kronik sorunların dördünde tehlike artışıyla ilişkili olduğunu gördüler.

– Yürek hastalıkları riski, haftada 51 saatten fazla çalışanlarda arttı.

– Kanser riski, 51 saatten pozitif çalışanlarda arttı.

– Kireçlenme riski, 40 saatten artı çalışanlarda arttı.

– Diyabet riski, 40 saatten fazla çalışanlarda arttı.

Kadınlar daha artı etkileniyor

Ancak araştırmacılar, bulguları cinsiyetlere indirgediklerinde, hayret verici bir kolerasyon olduğunu gördüler: Uzun egzersiz saatleri ile ilişkilendirilen afiyet riskleri, erkeklere kıyasla kadınlarda fazla daha fazlaydı.

Araştırmacılar, “Erkeklerde, uzun alıştırma saatlerinin, yalnızca kireçlenme riskini etkilediğini gördük. Diğer sorunlar açısından, ciddi bağlı etkiler yoktu.” diye belirtiler. “Tersine, kısmen uzun saatler her tarafında (haftada 40-50) çalışan erkeklerde, kalp ve akciğer hastalıklarına, depresyona yakalanma riski daha düşük” dedi.

öte taraftan, kadınlar açısından, uzun saatler her tarafında çalışmanın ciddi tabi etkiler getirdiği görüldü. Mesela haftada 60 saatten pozitif hedeflemek, kadınlarda diyabet, kanser, kalp hastalıkları ve kireçlenme riskini üç kat artırıyor. Araştırmacılar, haftada 50-60 saat çalışan kadınlarda, hipertansiyon ile astım aralarında da ilişki olduğunu ortaya koydular.

Araştırmacıların açıklaması şu şekilde: “Incelemeler, kadınların genelde daha çok aile sorumluluğu üstlendiklerini, dolayısıyla erkeklere kıyasla, daha çok rol çatışması ve fazla tartı deneyim ettiklerini gösteriyor. Yani kadınlar uzun saatler baştan başa çalıştıklarında, erkeklere kıyasla daha fazla vakit baskısı ve stresi hissediyorlar ve bu şart, nihayetinde sağlıklarını etkiliyor.”

Uzun saatler baştan başa amaçlamak hasta ediyor

Kadınların karşılaştıkları bir diğer stres etkeni meslek yerinde maruz kaldıkları ‘olumsuz psikososyal meslek karakteristikleri’. Deneyimlenen bu olumsuz karakteristikler şunlar olabiliyor: Denetim yetersizliği, öğrenme fırsatı yetersizlikleri, işte monotonlukla sonuçlanan yukarı hareketlilik yetersizliği ve düşük karmaşıklığa sahip işlere yerleştirilme ihtimalindeki yükseklik – yani bir işin yürütülmesi için gereken entelektüel ve bilişsel fonksiyonlar. Bir kabuğun içerisinde, kadınlara önerge edilen işler, yeterli olamayabiliyor ve cinsiyetçi engeller içerebiliyor. Araştırmacılara kadar uzun saatler boyunca çalışmak, kadınların bu olumsuz meslek karakteristikleri ile yüzleşmelerini artırıyor ve sonuç olarak, kronik hastalıklara yol açan yükleri de katlanmış oluyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.