Vejetaryen besin kanserden koruyor
Dağıtılmış nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketilmemesi vejetaryenlik olarak tanımlanıyor. Et tüketmemenin yanına hem hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal gibi ürünleri de yemeyenlere ise vegan dendiğini gösteren Anadolu Sağlık Merkezi Besin ve Perhiz Uzmanı Tuba Örnek “Yapılan araştırmalara tarafından vejetaryenler, fazla et yiyenlere göre yürek hastalığına yüzde 30, kansere yüzde 40 daha eksik yakalanıyor” açıklamasında bulundu.
Dünyada toplam vejetaryen sayısı 375 milyon. Araştırmalara kadar ABD’de erkeklerin yüzde 4’ü ve kadınların yüzde 7’si vejetaryenken, Hindistan’da, nüfusun yüzde 31’i vejetaryen. Avrupa’da ise vejetaryenler nüfusun takriben yüzde 10’unu oluşturuyor. Türkiye’de vejetaryen sayısı ile ilgili net bir rakam henüz söylenememekle birlikte bu konuda araştırmalar devam ediyor.
Vejetaryenlik son 5 yılda yükseldi
Vejetaryen ve vegan sayısının son beş yılda yükseldiğini gösteren Besin ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek “Sayısı giderek çoğalan vegan marketleri ve restoranları bu yaşam tarzını benimsemeyi gitgide artarak kolaylaştırıyor. Bir Takım ırk dinsel, ahlaki nedenlerden nedeniyle hayvanları yemek yemek için öldürmenin hatalı olduğunu ya da bunun ekolojik sistemi olumsuz etkilediğini düşünerek bundan dolayı et yemiyor. Diğer yandan, etsiz beslenmenin daha dinç olduğu gerekçesiyle et yemeyen kişiler de var. Son yıllarda bilhassa gelişmiş batı toplumlarında vejetaryenliğin yayılmasının en önemli nedeni sağlık gerekçeleri. Genelde kalp damar rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, şişmanlık ve bazı kanser türleri vejetaryenlerde daha az görülüyor. Yapılan araştırmalara tarafından vejetaryenler, fazla et yiyenlere kadar kalp hastalığına yüzde 30, kansere yüzde 40 daha az yakalanıyor” dedi.
Vejetaryenlik iyi uygulanmazsa protein, D vitamini ve B12 eksikliği görülebilir
Vejetaryen diyetini uygulayan kişilerin sebze, meyve, baklagilleri fazla tükettiklerinden dolayı otomatikman bol lifli ve eksik yağlı beslenmiş oldukları için bir takım hastalıklara aleyhinde risklerinin düşük olduğunu bildiren Anadolu Sıhhat Merkezi Besin ve Perhiz Uzmanı Tuba Örnek “Tabii diyetlerini iyi yönetebildikleri sürece bu koşul geçerli. Somurtkan takdirde bu kişilerde protein, D vitamini, B12 ve Demir eksikliği görülebilir. Veganlarda ilave olarak kalsiyum ve çinko takip edilmeli, belirlenmiş aralıklarla kanda bu değerlere bakılarak takviye edilmesi gerekenler doktor ve beslenme uzmanı tarafından planlanmalı. Özellikle proteini karşılamak için de kuru baklagiller, soya ve tahıl ürünlerini tüketmek gerekir” açıklamasında bulundu.
Vejetaryenlik bir seçim
Bazı çalışmalara tarafından et tüketiminin; iklimin, doğal yapının, türlerin ve neticesinde gezegenin sonunu hazırlayan küresel ısınmanın en büyük sebebi olduğu, hayvan çiftliklerinden atmosfere karışan CO2 gazının büyük boyutlarda olduğu, yaratılmaya çalışılan tarım alanlarının sürekli çoğalan et ihtiyacını karşılayamadığı için ormanların ve pak su kaynaklarının benzer tez değil edildiğinin görüldüğünü ve bu bilgiye sahip ve aklıselim kişiler için vejetaryenlik ya da veganlığın bir yükümlülük olarak görüldüğünü anlatan Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Misal “Dahası jurnal hayatımızda birçoğumuz afiyet açısından ya da ağız tadı tadı farklılıklarından nedeniyle bunun bir seçim olduğunu düşünüyoruz” biçiminde konuştu.
Henüz yorum yapılmamış.