Vejetaryenler ağız ve diş sağlığı için vitamin takviyesi almalı
“Vejetaryen beslenme genel afiyet adına yardımsever olsa da vejetaryenler, bu hayat biçiminin ağız sağlığını nasıl etkilediğinin farkında yok” diyen Dişçi Pertev Kökdemir uyardı: “Vejetaryenler, iyi bir ağız ve diş sağlığı için gerekli olan bir takım temel gıda maddelerini eksik almamak için mutlaka vitamin takviyesi kullanmalı.”
Genel Diş Hekimliği Akademisi’ne (Academy of General Dentistry-AGD) kadar, uzun süredir vejetaryen diyetle beslenen bir yetişkinin; D vitamini ve kalsiyum eksikliği nedeni ile periodontal rahatsızlık (diş eti hastalıkları) riski yüksek olabiliyor. Kalsiyum ve D vitamini eksikliği zamanla dişlerin yumuşamasına yol açıp, diş çürümesine ve periodontal hastalığa yatkınlığı daha da artırır. Hem Genel Diş Hekimliği Akademisi’ne tarafından özellikle hayvan kökenli gıdaları tüketmeyen vejetaryenler, B2 vitamini ile B12 vitamini, kalsiyum ve D vitamini bakımından besin yetersizlikleri açısından da tehlike altındadır.
Diş hekimine data vermeliler
Dinç bir diyet ile birlikte iyi ağız sağlığı alışkanlıklarının, diş problemlerine karşı en iyi savunucu olduğunu ve dinç bir gülümsemeye asistan olduğunu dile getiren Dişçi Pertev Kökdemir; “Ancak vejetaryen bir kişi, olası risklere karşı hazırlıklı olması açısından diş tedavisinden önce daima diş hekimine bilgi vermelidir” şeklinde konuştu.
Vejetaryen beslenme dişleriniz için niçin kötü olabilir
Michigan ve Newcastle Üniversitesi’ndeki araştırmacılar; kırmızı et, kümes hayvanları, balık ve süt ürünlerinde bol olan L-arjinin’in diş plaklarının oluşumunu durduğunu keşfetti. Yani bu amino asit, diş eti hastalığını tetiklediği tanıdık diş plakasını ve diş boşluklarını parçalayıp diş eti hastalığını çare edebiliyor. Et tüketmeyen vejetaryenler de bu durumdan doğrudan doğruya yoksun kalmış oluyor.
Et ve süt ürünleri tüketimi diş sağlığını geliştiriyor
Keza uzmanlar, et ve süt ürünlerinden zengin bir diyetin diş sağlığını geliştirdiğini de ortaya koydu. Araştırmalar; et, süt ve deniz ürünlerinin dişlere iki şekilde destek ettiğini gösterdi. Birincisi, ağızdaki asiditeye karşısında muavin olabilirler. İkincisi, asitli bir ortamda minerallerin demineralize edildiği minerallerin tekrar mineralizasyonu için destek edebilirler. Vejetaryenler ise bir yemeğin bu faydalı alt etkilerinden yoksundur. Buna göre vejetaryenler de fıstık, yeşil yapraklı sebzeler (dişler için iyi olmayan ıspanak üzerinde fazla fazla odaklanmadan) ve deniz ürünleri ile baştan mineralizasyona muavin olabilir.
Vejetaryenler bunu avantaja dönüştürebilir
Diş Hekimi Pertev Kökdemir, vejetaryenleri tüketmedikleri gıdalar için mutlaka vitamin takviyesi almaları konusunda uyardı. Diş Hekimi Kökdemir ayrıca, “Vejetaryenler, diş sağlığı söz konusu olduğunda etle beslenenlere tarafından daha dezavantajlı gibi görünse de bunu avantaja çevirebilirler. Ham sebze ve meyve yemek yemek, dişlerde mekanik olarak bir temizlenme sağlayacağı için yumuşak beslenmeye göre daha avantajlıdır” açıklamasında bulundu.
Henüz yorum yapılmamış.