Yaş ilerledikçe kilo saptamak zorlaşıyor
Bilim insanları yaş ilerledikçe kilo vermenin neden zorlaştığını açığa çıkaracak bir araştırmaya imza attı. Buna göre yaşlandıkça kahverengi yağ dokusunun etkinliği azalıyor; bu durumda şişmanlamak daha basit, kilo atamak ise daha zorlama oluyor.
Yaş ilerledikçe niçin şişmanlandığı ve kilo vermenin zorlaştığının nedeni anlaşıldı. Japon bilim insanlarının fareler üstünde yaptığı araştırma, yaşlandıkça kahverengi yağlardaki ısı üretiminin azaldığını, bu yağların etkinliğinin azalması sebebiyle daha eksik “Kötü beyaz yağların” yakıldığını gösterdi.
Shizuoka Üniversitesi’nden bilimciler, bu sonuçtan yola çıkarak, iyi kahverengi yağların her tarafta harekete geçirilmesini sağlayabilecek “Açma/kapama düğmesini” de buldu.
PAFR geninin yeterli faaliyet gösterememesinin farelerde kahverengi yağların etkinliğinin azalmasına ve obeziteye yol açtığı belirlendi.
Şeker Hastalığı, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, kanser gibi obeziteye emrindeki hastalıklar için yeni çare yöntemlerinin geliştirilmesine ışık tutan araştırmanın sonuçları “The FASEB Journal” dergisinde yayımlandı.
KAHVERENGİ YAĞ DOKULARI KADINLARDA DAHA ÇOK
Rengi sıradan yağ dokusundan daha koyu olduğu için, kahverengi olarak adlandırılan yağ dokusu karoser ısısının düzenlenmesi için yeni doğan bebeklerde artı miktarda bulunuyor.
Kısa süre öncesine dek kahverengi yağ dokusunun, gereklilik kalmaması nedeniyle çocuklukta kaybolduğu sanılıyordu. Ama son araştırmalar bu iyi yağların yetişkinlerde de bulunduğunu, kadınlarda ise daha fazla olduğunu gösterdi.
Henüz yorum yapılmamış.