Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Yaz aylarında kilo almadan beslenmenin yolları

17.02.2021
206
Yaz aylarında kilo almadan beslenmenin yolları

Memorial Ataşehir Hastanesi Besin ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Şefika Kültürlü Selçuk, yaz aylarında en fazla tüketilmesi gereken ürünleri ve faydalarını şöyle sıraladı:

Domates ve Salatalık: Düşük kalorili olmasından dolayı yaz aylarında kahvaltıdan yatma vaktine kadar gün boyu domates tüketilebilir. Kansere aleyhinde koruyucu etkileri vardır. Günlük C ve A vitamin ihtiyacını karşılar. Güneşin yüksek ışınlarına karşı cildi besleyen vitamin ve mineralleri içermektedir. Salatalık da A ve C vitamini açısından zengindir. Kabuğunu yıkayıp kabuğu ile yemekte üstünlük vardır. Özellikle içeriğindeki lif ayrıca şekeri dengeler hem de sindirime iyi gelir.

Karpuz: Yüksek antioksidan düzeyine sahip olan karpuz, A ve C vitaminlerinden oldukça zengin bir meyvedir. Vücutta su kaybını önlemektedir. Bilhassa potasyum ve magnezyum açısından yüksek önemi vardır. Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvesi olan karpuzun tüketiminde porsiyonlara uyarı edilmelidir çünkü 1 dilimi 45 kaloridir. Karpuz yemeklerden minimum 2-3 saat daha sonra tüketilmelidir.

Kuinoa: Bulgur tanesine eş “glütensiz” bir besindir. Hazmı basit, protein içeriği yüksektir. Tam taneli tahıllar içerir, B vitamin deposudur ve E vitamini yüksektir. Demir ve çinko değeri bakımından zengindir. Yaz mevsiminde salatalarda haşlanmış olarak tüketilebilir.

Yulaf Ezmesi: Düşük kalorili ve tok tutucudur. İçerisinde B komplex vitaminler, protein, yağ ve mineraller vardır. Özellikle kan şekerini stabilizatör özelliği sebebi ile kan şekeri olanla düşüklüğü ve diyabet hastalarında tüketilmesi önerilir. İçerdiği lif yoğundur ve kabızlık şikayeti olanlarda seri çözüm olabilmektedir. Kilo belirlemek isteyenlerin yazın vazgeçilmez besini olmalıdır.

Enginar: “Ciarin asidi” içeriğine sahip olan enginar; hücre yenilenmesinde önemli bir sebzedir. Karaciğer üzerinde koruyucu özelliğe sahiptir. Safra salgılanmasını artırır ve hazımsızlığa iyi kazanç. Böbreklerde üre konsantrasyonunu yükseltir ve idrar söktürücü özellik gösterir. Toksin atımında da faydalıdır. Kolesterol düşürücü özelliği olan enginarın %75’in üstünde değişken içeriği vardır. Karbonhidrat içeriği doygunluk hissi sağlar. A ve C vitamini yüksek, yağ oranı düşüktür.

Kabak: Yaz mevsiminde dolması, çorbası, salatası, mezesi, tatlısı, böreği ve zeytinyağlısı yapılabilen en elverişli sebzedir. Oldukça düşük kalorili bir sebze olmasının yanına lif açısından da çok zengindir.

Su, Soda, Limonata: Akışkan gereksinimi yaşa ast olarak değişse de jurnal olarak 1,5 litrenin üstünde olmalıdır; oysa sıcak havalarda ise bu oran 3 litreye yakın olabilmektedir. Kilo almamak ve vücudun su kaybını alıkoymak için gelişen istikrarsız ihtiyacını yerine getirmek gerekir. Sade soda, ter ile birlikte atılan minerallerin karşılanmasını da kolaylaştırmaktadır.

Yoğurt, Ayran, Cacık: Yaz aylarında yoğurt bağırsak düzenleyici olması ve faydalı bakteri içermesi sebebi önemlidir. aynı zamanda ferahlatıcı de olan yoğurt kalsiyumdan nedeniyle yalnızca kemik ve dişler için yok, içeriğindeki magnezyum ve potasyumdan nedeniyle adale fonksiyonları ve asap iletimleri için önemlidir. Potasyum bundan başka vücuttaki su, asit ve baz dengesi içinde gereklidir. Bağırsak florası için yoğurttaki asidik süt bakterileri fazla gereklidir. Yapılan araştırmalar sonucu yoğurt gibi fermente (mayalanan) süt ürünlerinin insan sağlığı üzerine olumlu etkide bulunduğu belirlenmiştir. Cacık ya da ayran formunda da harcamak daha artı değişken alımını sağlar. Özellikle ter ile kaybolan minerallerin öncelikle sodyum almak üzere yerine konmasında ayran ve cacık kayda değer yer miktar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.