Yaz aylarının korkulu rüyası: Aşırı terleme
Yaz mevsiminin gelmesi ve havaların ısınması, fazla terleme yaşamış şahısların kabusu olabiliyor. Çünkü ceset için doğal bir süreç olan terleme, özellikle sıcak kavalarda iş ve sosyal hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Bölgesel fazla terleme, hastaların kıyafetlerinde iz bırakması nedeniyle açık renk giyinmelerine hatta tokalaşmalarına bile engel olabiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Lütfiye Çoban, yöresel fazla terleme ve çare yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Pozitif terlemenizin nedeni ciddi bir rahatsızlık olabilir
Yöresel ya da yaygın olabilen fazla terleme; diyabetli hastalarda, tiroit bezi aşırı çalışan kişilerde ve kanser hastalarında sıklıkla oluşabilmektedir. Keza koltuk altı, el ve ayaklarda duygusal faktörlere alt olduğu düşünülen bölgesel aşırı terleme görülebilmektedir. Yöresel terlemede sinirsel uyarım sonucu terleme bezlerinin normalden artı çalışmasının nedeni tamamiyle bilinmemektedir. Aşırı terleme yani hastanın meslek ve sosyal hayatını negatif yönde etkileyen bir hastalıktır.
Ergenlikten sonradan daha fazla görülüyor
Terleme iki şekilde ortaya çıkar. Psikolojik faktörler, gerginlik, utanma, heyecan gibi duygusal değişikliklerde oluşan ilk fazla terleme durumu görülebilir. Tiroid hastalıkları, menopoz dönemi, yüksek tansiyon, nörolojik bazı hastalıklar, ilaçlar, alkol, kafein gibi maddelere emrindeki ortaya çıkan ikincil aşırı terleme durumu da söz konusu olabilir. Bunlar herhangi bir hastalığa yan olmayan fazla terleme durumudur. Fazla terleme en fazla 18-25 yaş arasında görülmektedir. Aşırı terleme sorunu çoğalan yaşla birlikte azalabilir. Ancak ileri yaşlarda da fazla terleme sorunu ile karşılaşılabilmektedir.
Kişiyi evden çıkamayacak ayla getirebiliyor
Koltuk altı terlemesi kıyafetlerde ıslaklık ve iz oluşturarak hastayı sosyal ortamlarda utandıracak hoş olmayan durumlara yol açabilmektedir. Ayrıca, derinin tahriş olması ve fena bir koku oluşması da hastanın sosyal yaşamını negatif yönde etkilemektedir. Bunların yanı sıra, ellerdeki terlemeye bağlı olarak tokalaşma sırasında yaşanan olumsuzluklar ise kişinin iş yaşamında güçlük yaratabilmektedir. Yöresel terleme kişinin hayatını tehdit etmese de, hayat kalitesini önemli ölçüde azaltan bir rahatsızlıktır ve mutlaka tedavi edilmelidir.
Terleme mantar oluşumuna yol açıyor
Fazla terleme, bir takım sağlık durumu problemlerine de sebep olmaktadır. Ayaklardaki aşırı terleme, kötü koku nedeniyle çevreye rahatsızlık verdiği gibi etap ve tırnaklarda mantar gelişimine de zemin hazırlamaktadır. Bir Takım durumlarda el terlemesi; makine kullanımı, yazı yazarken kalemi tutma ve otomobil kullanmayı dahi engelleyebilmektedir.
Aşırı terlemeden kurtulabilirsiniz
Yöresel fazla terlemenin tedavisinde alternatif yöntemler kullanılmasına rağmen günümüzde rahatsızlığın tedavisi için en etkili ve kolay işlem botoks uygulamasıdır. El ve ayaklardaki tatbik ağrılı olabileceği için tedavi öncesinde yöresel duyu yitimi yapılmaktadır. Koltuk aşağıda başvuru daha ağrısız olduğu için, bu işleme özel kremlerin bir saat öncesinde terleme bölgesine sürülmesi yeterli olmaktadır. İşlemden birkaç gün sonra şikayetlerin sona erdiği görülür. Tedavinin etkisi 4- 6 ay arası devam etmektedir. böylece yılda 2-3 kere tekrarlanması gerekmektedir. İşlem sonrasında hastalar, iş veya günlük yaşamlarına hemen dönebilmektedirler.
Henüz yorum yapılmamış.