Zeytinyağından en fazla fayda nasıl sağlanır
Zeytinyağı, soframızdaki gıdalardan sağlık durumu ürünlerine dek geniş bir yelpazede kendisine yer buluyor. Çoğu hastalığa karşı kalkan görevi görmesi, zeytinyağını sağlığımız için vazgeçilmez besinlerden biri haline getiriyor. Zeytin açısından epeyce varlıklı bir coğrafyada yaşıyor olmak da zeytinyağından davranmak için büyük üstünlük sağlıyor. Fakat bu faydayı azami düzeyde karşılamak namına zeytinyağı alırken, saklarken ve tüketirken bir takım kurallara alıntı yapmak gerekiyor.
Kaliteyi asitlik derecesi belirliyor
Evimizin ve kültürümüzün vazgeçilmez parçası zeytinyağının natürel, tabii birinci, organik natürel, erken hasat, soğuk sıkım, arıtılmış, riviera gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Doğru seçimi yapabilmek namına bilinmesi gereken şeyler aslında epeyce basittir.
Zeytinyağı oleik asit denen yağ asidinden varlıklı bir besindir. Oleik asidin yağ içerisinde birçok formu bulunur ama serbest formu, ne değin eksik olursa zeytinyağının lezzeti ve kalitesi pek fazla olur. Zeytinyağı kalite kriterlerinde öncelikle gelen asitlik derecesi, özgür oleik asit formu ile belirlenmektedir.
Riviera zeytinyağı seçim etmeyin
Natürel sızma zeytinyağı, tadında ve kokusunda kusur olmayan asitlik derecesi yüzde 0,8 oranında olan, yemeklerden salatalara dek bütün gıdalara eklenebilen sınıfının en nitelikli versiyonu olarak bilinmektedir.
Rafine zeytinyağının asitlik derecesi % 0,3’tür. Zeytinin ham yağının bozulmadan farklı metotlarla arıtılmış edilmesi ile elde edilir. Yemeklerden daha ziyade kızartmalarda seçim edilmektedir.
Riviera zeytinyağı, rafine zeytinyağı ile bambaşka zeytinyağlarının karıştırılması ile elde edilmektedir. Yani tek değişiklik saf ürün yok karışım ile oluşturulmaktadır. Asitlik derecesi ortalama %1,5 oranındadır. Şahısların tercihine kadar yemeklere eklenebilir.
Oleik asit miktarının zeytinyağındaki tadı tat alma tadıyla algılanabilecek ya da ayırt edilebilecek düzeyde değildir. Oysa tercih yaparken etiket üzerindeki bilgileri göz önünde bulundurmak kaliteli bir yağı seçim yapabilmek namına önemlidir. Etikette yer alan imal yılı, dolum yılı, son faydalanma tarihi gibi diğer bilgilere dikkat edilmesi gerekmektedir.
Hangi yöntemle elde edildiği hakkında data yeniden etiket üzerinde vardır. Burada tercihimiz soğuk sıkım zeytinyağı olmalıdır. Renk zeytinyağı için bir kriter değildir. Her çeşit zeytinyağı hasat ya da işlemeden kaynaklı veya zeytin çeşidine kadar öbür renkler de olabilir. Etiket üzerinde katkı veya koruyucu madde içermediğine dair ayrıntısıyla uğraşma bilgiler mevcuttur, satın alırken bunlara da dikkat etmek yardımsever olacaktır.
Erken hasat en yüksek besleyiciliğe sahip
Bu sınıflandırmadan biraz daha farklı tutulması gereken bir diğer çeşit ise ‘erken hasat’ zeytinyağıdır. Zeytinlerin koyu rengini almadan hemen önce çoğunlukla Ekim ayında hasat edilmesi ile yapılmaktadır. Erken hasatlarda zeytin miktarı ile yağ miktarı dürüst orantılı değildir. Aynı miktarda yağ için daha pozitif zeytin kullanılmaktadır. bu nedenle diğer bütün çeşitlere kadar maliyeti yüksektir. Ancak besleyiciliği öteki yağlara tarafından fazla daha yüksektir.
Koyu sırça şişelerde muhafaza edin
Doğru zeytinyağı seçilip mutfağa geldiğinde muhafazasında da uyulması gereken bir takım kurallar bulunmaktadır. Zeytinyağını ışıktan, nemden, kokudan muhtemel olduğunca uzak yakalamak ve saklama ısısının değerlerini değişmez ayla getirmek önemlidir.
Zeytinyağı en iyi koyu renk sırça şişelerde veya paslanmaz krom nikel teneke kutularda muhafaza edilmelidir. Gizleme ısısı bulundurduğumuz ortama göre 14-22 derece civarında olabilir. Unutulmamalıdır ama zeytinyağı hava ile uzun süreli temas ederse oksitlenme başlar yani yağ acılaşır ve bozulur. böylece kapakları mutlaka kapalı olmalıdır.
Akdeniz tipi besin tarzının en manâlı aktörü
Varlıklı içeriği ile bağışıklık sisteminin dostu olan zeytinyağı, polifenol bileşiklerden de epeyce zengindir. bununla beraber içeriğinde tokoferol yani E vitamini bulunmaktadır. Zeytinyağlarının güçlü antioksidan aktiviteleri, jurnal hayatta hava kirliliği, çevre kirliliği, stres, sigara, kötü besin ve birçok etkinin vücutta yarattığı hür radikallerin oluşumunu önlediği ve bu oluşumları değil ettiği kesin olarak kanıtlanmıştır. Yürek damar hastalıklarında etkin olduğu gibi bilhassa Akdeniz tipi perhiz önerilerinin en dinç ajanlarından biri zeytinyağıdır. bu nedenle zeytinyağının mutfaklarda önemli bir yeri olmalıdır.
Kontrollü tüketin
Tüm bunların yanına bitkisel olması nedeniyle zararsız kabul edilen zeytinyağının tüketim miktarı gerçi kontrollü olmalıdır. Günlük tüketimi kesin bir sınır aşağı yapmak, zaman zaman göz kararı yerine kaşık ölçüleri kullanmakta menfaat vardır. Sağlık sorunu olmayan bir birey günde ortalama 1–2 yemek kaşığı zeytinyağı tüketebilir. Fakat bu arz değerlendirilirken kullanılan ayrı yağlar ve gıdaların içeriğinde hali hazırda var olan yağları da göz önüne olmak gerekmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.