Kesintisiz esnemenin nedeni uyku apnesi olabilir
Kesintisiz esnemenin adi bir durum olmadığını belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, “Esnemek istemsiz gerçekleşen bir reflekstir, stresten uzakta gizli ortamlarda vücudumuzun uyku öncesi hazırlık veya uykuya antre belirtisi olarak algılanabilir. Fizyolojik olarak uykusunu alamayan kişilerde, sabahleyin uykudan yeni kalktığınız süre, yatma saati gelmiş kişilerde esneme görülebilir, bunların haricen aralıksız esneyen insanlar görmüşsünüzdür. Bu fizyolojik aşamanın ötesinde bir rahatsızlık belirtisi olarak algılanabilir.” ifadelerini kullandı.
Uyku bozukluğunun göstergesi
Tatmin Edici süre uyuduğu halde uykusunu alamayan ve aralıksız esnemeye devamlı kişilerden uyku bozukluğunun belirtisi aralıksız esnemektir.Aralıksız esneme hali uyku bozukluğundan başka beyine oksijen gitmesini engelleyen uyku apnesi, yürek damar hastalığı gibi hastalıkların belirtisi ve göstergesidir.Bu kişiler en kısa zamanda hekime başvurmalı ve tedavi olmalıdır. Esnemek ahali arasında bulaşıcı olarak bilinse de ardarda isteyen kişiler de bir takım psikolojik sorunlardan yürek rahatsızlıklarına değin bir fazla hastalığın belirtisi olarak yorumlanabilir.
Sıradan bir insanın uyku esnasında ağızının kapalı, burundan nefes alıp vereceğini, burnu tıkanık olan şahısların uyku esnasında ağızdan nefes almaya başladığı ve boğaz bölgesinin nefes yolunu kapatmasıyla nefeste kesilme sonucu uyku da solunum durması yani uyku apnesi oluşur.
Uyku sırasında nefeste kesilme olduğunda beyine ve kalbe oksijen gitmeyerek kalp krizi riskini artırır ve beynin uyku ihtiyacını karşılayamadığından sürekli uykuya akıntı olarak esneme hali istemsiz hareket olarak ortaya çıkar.Yani uyku apnesinden nedeniyle yeterli uyuyamayan beyin (oksijen alamayan) aralıksız uyumak istediğini vücudunuza gösterecek.
Hipertansiyona niçin oluyor
Sürekli esneyen kişiler ilk kez Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanına tetkik olmalı, yapı problemler varsa düzeltilmeli, yapı problem yahut uyku testi ile değerlendirilerek detaylı tanı konmalı.
Uyku apnesi hastaları sabahları halsiz kalkar, uyudukları uyku kendilerine yetmez, İş yerinde kesintisiz uykuya eğilimli olurlar, konsantrasyon güçlüğü unutkanlık ve sinirlilik belirtilerini taşırlar.Uyku apnesi olan kişiler araç başında uykuya dalarak trafik kazası yapar, oturdukları yerde aniden uykuya dalabilirler.
Uyku apnesi uyku testiyle teşhisi doğrulandıktan sonradan burun ve boğaz bölgesine yapılan koruyucu cerrahiler ile tedavi edilebilir. Cerrahi tedavi den üstünlük görmeyen gruplara gece uykuda ağıza ve burna takılan maske tedavisi verilebilir.
Uyku apnesi çare edilen hastalarda yürek krizi ve hipertansiyon oranlarında belirgin azalma sağlanmıştır.
Henüz yorum yapılmamış.