Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Tembel yaşam biçimi uyku apnesine neden oluyor

17.02.2021
218
Tembel yaşam biçimi uyku apnesine neden oluyor

AA’ya açıklama yapan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Esin Yalçınkaya, koronavirüs döneminde gelişen başta somut durağanlık ve kilo alımı elde etmek üzere olumsuz yaşam biçimi değişikliklerinin uyku apnesine niçin olabileceğini söyledi.

Özellikle 45 yaşın üzerindeki bireylerin yüksek risk aşağı olduğu uyku apnesinin Türkiye’de görülme sıklığı ise yüzde 5 ile 10 arasında.

“Bir gecede onlarca kez solunum durabilir”

Uyku apnesinin en yaygın belirtilerinin yüksek tonda horlama ve kesintili uyku olduğunu bildiren Yalçınkaya, her horlamanın uyku apnesi belirtisi olmayabileceğini söyledi. Rutin bir horlama periyodu durumunun dikkatsizlik edilmemesi gerektiğini vurgulayan Yalçınkaya, “Birey bir kulak burun boğaz uzmanı göre değerlendirilmelidir. Gizli bir uyku uyumama durumu, hormonal dengemizi bozarak böylece fazla önemli hastalığa neden olabilir. Rutin horlama periyodu dışındaki nefes kesilmeleri ve horlamalar hayatı tehdit eden uyku apnesinin semptomu olabilir” dedi.

Uyku apnesi esnasında oksijen miktarının yüzde 50’lere kadar inebildiğine dikkat çeken Yalçınkaya, “Vücuttaki karbondioksitin solunum merkezini uyarmasıyla baştan solunum başlamakta oysa birey ne horladığının ne solunumunun durduğunun ne de her tarafta başladığının farkına varamamaktadır. Bunu ancak yanındaki ayrım etmektedir. Solunum durması bir gecede onlarca kere olabilir” biçiminde konuştu.

Uyku apnesinin bağışıklık sistemini zayıflattığını, ceset ve ruh sağlığını korkutma ettiğini ve çare edilmediğinde kalp damar, şeker hastalığı ve karaciğer gibi ölümcül hastalıklara niçin olabileceğini bildiren Yalçınkaya, horlama ve uyku apnesinin ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.