Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Grip aşısı şubat ayına kadar yaptırılabilir

17.02.2021
219
Grip aşısı şubat ayına kadar yaptırılabilir

Manisa Kent Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevil Sapmaz Karabağ, havanın soğumasıyla fazla sayıda kişinin yüksek alev, halsizlik, boğaz ağrısı ve öksürük şikayetleri ile hastanelere gittiğini belirterek, virüslere karşı uyardı.

Özellikle kış mevsiminde temas ve solunum yolu ile bulaşan virüslerden korunmak için toplu yaşam yerlerinde daha özenli olunması gerektiğini bildiren Karabağ, uyarılarda ve tavsiyelerde bulundu.

Son derece bulaşıcı

Grip, 38 derece ve üstünde üşüme titreşim ile yükselen alev, kuru öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, şiddetli halsizlik ve adale- eklem ağrıları ile karakterize akut ani başlangıçlı bir enfeksiyon hastalığı. Hastalığın seyri esnasında bulantı, kusma ve ishal de görülebilir. Sebebi influenza virüsüdür. Virüsün solunum aracılığıyla alınmasından 1- 3 gün sonradan hastalık belirtileri ortaya çıkar. Bulaşma hasta şahısların hapşırması, öksürmesi esnasında çevreye saçtıkları virüslerle olur.

Bu virüsler damlacık aracılığıyla havada asılı kalır veya hasta kişilerin aksırık-öksürme sırasında ellerine bulaşır. Elleriyle dokundukları çevreyi de kirletirler. Böylece sağlıklı kişiler virüsü ya havadan solunum yoluyla ya da elleri ile ağız, burun gözlerine dokunarak alırlar. Hasta kişilerle tokalaşma, öpüşme ve aynı ortamda 1 metreden daha yakın mesafede bulunmakla bulaşır. Hasta kişiler rahatsızlık belirtilerinin ortaya çıkmasından 1 gün öncesi ve belirtiler ortaya çıkmasından sonradan da 5-6 gün bulaştırıcıdır.

Grip ile soğuk algınlığını karıştırmayın

Soğuk algınlığı yavaş başlar, alev o kadar görülmez, öksürük daha nadirdir, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve ses kısıklığı daha artı görülür. Grip, güz sonu, kış ve ilkbahar başına değin olan dönemde daha sık görülen epeyce bulaşıcı bir hastalıktır. Toplumun özelliklerine kadar her sene belirli sayıda insanı etkiler ve hasta eder. bu nedenle her sene sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başı aralarında beklenen sayıda kişide görülen bu rahatsızlık, mevsimsel grip olarak açıklama edilir.

0- 5 aylık çocuklar, 65 yaş üstü kişiler, diyabet, kalp, astım, KOAH, böbrek, HIV pozitif, kanser ile kortizon tedavisi bölge bağışıklığı baskılanmış hastalar, fazla kilolular, gebeler ve afiyet çalışanları gripte risk grubundadır.

Kişisel hijyen önlemlerine uyulması gerekiyor

Çocuklarda bulaştırıcılık daha uzun sürer. böylece de anaokulu ve okullarda daha artı sayıda hasta çocuk görürüz. Bu yüzden çocukların da mutlaka aşılanması öneriliyor. Aşı her sene ekim ayında yapılmalı ancak ülkemizde grip hastalığının en fazla arttığı dönem aralık ve ocak aylarıdır. bu nedenle tehlike grubunda olan lakin aşı yaptırmamış kişiler şubata dek aşı yaptırabilir.

Bu aylarda çocuklar da daha artı grip hastalığı görmekteyiz. Bu da hastanelerde yoğunluğa sebep oluyor. Acele servise gelen çocuklar mutlaka ardından polikliniğe götürülmeli. Hasta çocuklar kesinlikle okula gönderilmemeli, evde istirahat etmeleri sağlanmalı. Velilerin de kişisel hijyen önlemlerine uyması gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.