Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Kadınlarda hormonal dengesizliğin nedenleri ve tedavisi

17.02.2021
243
Kadınlarda hormonal dengesizliğin nedenleri ve tedavisi

Kadınlarda görülen hormon dengesizlikleri değişik faktörlerden kaynaklanabilir. Yaşlanmakta olan bir kadının alışılagelmiş olarak kabul edebileceği belirtiler ve duygular gerçekten bir takım yaşam biçimi değişiklikleri ile kolayca dengelenebilen bozuk hormonlardan kaynaklanmaktadır.

İşte hormonal sorunlara neden olan esas faktörler.

Stres

Hormonal dengesizlik bugünlerde oldukça yaygındır. Esas suçlu, kortizolün yükselmesine neden olan kronik stres. Kortizol, esas stres hormonudur. Kortizol’un işi, kan basıncını kuvvetlendirmek, kan şekerini ve bağışıklık sisteminizi düzenlemektir. Burada doğabilecek sorun, kronik gerginlik altındaysanız geri tepmesidir.

Sorun şu oysa, çoğumuz koşturup duruyoruz. Bütün bu stres hormonları zamanla tahribata yol açıyor ve bilhassa göbek bölgenizde, yağ depolamanıza niçin oluyor. Yüksek kortizol seviyeleri keza depresyon, gıda bağımlılığı ve şekerle ilgili isteklerle de bağlantılıdır. Bu Nedenle çerezler ve bitmiş yiyecekler gibi yanlış yiyecekleri seçersiniz. Yüksek kortizol, bilhassa östrojen, insülin ve tiroid ile ilgili problemlerli de çoğaltır.

Yaşlanma

Yaşla birlikte, hem erkekler ayrıca de kadınlar daha az testosteron üretir, bu da göğüslerde ve kalçalarda daha artı yağ birikmesine neden olur. Kadınlar normalde saç köklerini ve cildi koruyan hem iştahı azaltan östrojen üretirler. Daha düşük östrojen ve testosteron seviyeleri kemiklerinizi ve cinsel dürtünüzü zayıflatabilir ve hem saç dökülmesini ve kalp hastalıklarını tetikleyebilir.

Ne yazık fakat, tiroid beziniz yavaşlar ve onunla birlikte metabolizmanız da yavaşlar. Daha basit üşürsünüz. Hücreleriniz sabahları kan şekerinin yükselmesine niçin olan insülin hormonuna aleyhinde giderek daha duyarsız hale gelir. Kan şekeri yükselmesinin bir sonucu olarak, kendinizi bütün olarakiyi hissetmeyebilir ve karbonhidratlar için daha enerjik isteklere maruz kalabilirsiniz. Kilit nokta, dürüst yiyecek, uyku, alıştırma ve detokslar ile yaşlanma ile ilişkili birçok hormon problemini tersine çevirebilmesidir.

Alıştırma

Çalışma, sağlığı yönetme ve hormonlarınızı dengelemenin manâlı parçası olmakla birlikte, uygun bir şekilde yönetilmediğinde çok fena sonuçlara yol açabilmektedir. Ağır egzersizler, vücuda fazla pozitif stres uygular. Benim tavsiyem, kalori yakmak için takıntılı bir istekle fazla pozitif egzersiz yapmayı ayrılmak ve daha zekice alıştırma yapmaya açtırmak. Haftada birkaç defa yoga, meditasyon ya da yürüyüş yapın.

Spor rutininize ‘aralıklı antreman’ olarak da tanıdık patlama egzersizini ekleyin. Kesik Kesik antreman, toparlanma olarak orta düzeyde alıştırma ile kısa süreli yüksek yoğunluklu çalışma içerir. İnanılmaz derecede bereketli ve uzun vadede kortizol oluşturucu emrindeki etkisi olmaz. aynı zamanda büyüme hormonunu yükseltmede şahane derecede etkilidir.

Toksinler

Hormonlarınızın doğal sinerjisini bozan jurnal yaşamınızda maruz kaldığınız çoğu yapay kimyasal var. Bunlardan biri de ksenoöstrojenler olarak bilinen ürünlerdir. Bu ürünler, gerçek östrojene aynı bir yapıya sahiptir ve vücudunuzda östrojen gibi davranır. Ksenoöstrojenler doğal hormonlarınızı kaçırır ve üreme ve gelişimsel problemleri doğurur. Tipik bir günde, diş macunu, deodorant, güneş kremi, gıda koruyucuları, gıda kutularının astarı, birçok çeşit plastik ve duvar kaplamalarında yedi yüzden fazla ksenoöstrojen ve diğer iç salgı bezleri bozuculara maruz kalıyoruz.

Hormonal dengesizliğin belirtileri

İşte hormonal dengesizliğin en yaygın belirtileri.

Kilo alımı: Fazla kortizol, progesterona oranla fazla pozitif östrojen ve düşük tiroid fonksiyonu kilo almanıza niçin olabilir. Her bir hormon öbür yerlerde yağ birikimine yol açar; kortizol karın bölgesinde, aşırı östrojen kalçalarda ve tiroid yeniden. Ayrıca tiroid hormonunun dengesizliği sonucu saç dökülmeleri ortaya çıkabilir.

Düşük cinsel dürtü: Düşük libidoların yaklaşık yüzde 70’i testosteron, östrojen, progesteron, tiroid ve kortizol arasındaki karışma ile ilgili hormonaldir.

Göbek yağı: Yüksek kortizol ve insülin bloğu, göbekde yağ birikimine yol açabilir.

Soğuk eller ve ayaklar: Düşük tiroid işlevi, kaynakları termojenez (ısı üretimi ve yağ ışıklandırma) gibi faaliyetlerden uzaklaştırır. Keza, dengesiz sindirim, daha eksik bağırsak hareketi ve kabızlık yaşamanıza da neden olabilir.

Anksiyete: Hormonlarınız için denetleme sistemi kapalı olduğunda; endişeli, depresyonda ya da ikisinin bir kombinasyonunu hissedebilirsiniz. Depresyonu olan kişilerin yarısı yüksek kortizole sahiptir.

Hormonlar; duyguları, beyin kimyasallarını, davranışları, bağışıklık sistemini ve gıdayı nasıl enerjiye dönüştüreceğinizi etkiler. Hormonlarınız dengede olduğunda, ne çok yüksek ne de fazla düşük olduğunda, elinizden gelenin en iyisini yaparsınız ve iyi hissedersiniz. Ama, dengesiz olduklarında hayatınızı; takâtsizlik, şeker tutkusu, kilo kaybı direnci, şişlik, göbek yağı, uyku, endişe veya çabuk sinirlenme ve kesintisiz stres gibi dağıtılmış semptomlarla perişan ışık halkası getirirler.

Atıl, tedirgin, ürkütücü, huysuz, endişeli ve depresyonda hissedebilirsiniz. Kadınların doktorlardan aldığı mesaj, yaşlandıkça böyle hissetmenin olağan olduğudur. Lakin hakiki şu fakat, normal değil. Hormonlarınızı her yerde dengeleyebilir ve gerçekte iyi hissedebilirsiniz.

email protected

özel içeriğidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.