Beden detoksu: Vücudunuzu gençleştirmenin 9 yolu
Detoks son zamanlarda epeyce popüler bir terim haline geldi. Tipik olarak, belirli bir diyetin yapılmasını veya vücudunuzu toksinlerden arındırdığını bahis eden özel ürünlerin kullanılması, böylece sağlığın iyileştirilmesi ve kilo kaybının hızlanması anlamına kazanç. Neyse oysa, vücudunuz toksinleri yok etmek için iyi donanımlıdır ve bunu yapmak için özel diyetler veya fiyatı yüksek takviyeler gerektirmez.
Detoks diyetlerinin toksinleri vücudunuzdan attığı, sağlığı iyileştirdiği ve kilo kaybını hızlandırdığı söylenir. Çoğunlukla laksatiflerin, diüretiklerin, vitaminlerin, minerallerin, çayların ve detokslama özelliklerine sahip olduğu düşünülen öteki yiyeceklerin kombinasyonundan oluşur. Detoks diyetleri bağlamında “toksin” terimi kuvvetsiz bir şekilde tanımlanmıştır. Tipik olarak toksinler; sentetik kimyasallar, ağır metaller ve bitmiş gıdaları içerir, bunlar sağlığı olumsuz yönde etkiler.
1. Uykuyu önemseyin
Vücudunuzun sıhhat ve doğal detoks sistemini sağlamlaştırmak için her gece yeterli ve nitelikli bir uyku şarttır. Uyku, beyninizin kendisini baştan düzenlemesini, tekrar sıkıntı etmesini ve gün baştan başa birikmiş toksik atık ast ürünlerini uzaklaştırmasını sağlar. Bu atık ürünlerden biri, alzheimer hastalığının gelişmesine katkıda yer alan beta-amiloid adı verilen bir proteindir. Uyku yoksunluğu olduğunda vücudunuzun bu işlevleri yerine getirme zamanı olmaz, böylece toksinler birikir ve sağlığı değişik yönlerden etkileyebilir.
Fena uyku; gerginlik, anksiyete, yüksek kan basıncı, yürek hastalığı, herif 2 şeker hastalığı ve obezite gibi kısa ve uzun vadeli sıhhat problemleri ile ilişkilendirilmiştir. Uyumlu olarak gece 7 ila 9 saat uyumalısınız. Geceleri uykuya dalmakta zorluk çekiyorsanız, uyku programına yan kalmak, telefon ve bilgisayardan yayılan ışığı engellemek gibi yaşam biçimi değişiklikleri yapabilirsiniz.
2. İşlenmiş gıdalardan uzak durun
Şekerli ve bitmiş gıdaların günümüzdeki millet sağlığı krizlerinin temelini oluşturduğu düşünülmektedir. Şekerli ve yüksek oranda tamamlanmış gıdaların fazla tüketimi, obezite, kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi kronik hastalıklarla ilişkilendirilmiştir. Bu hastalıklar karaciğer ve böbrek gibi organlara zarar vererek, organların doğal detoks sistemini engeller.
Örneğin, şekerli içeceklerin yüksek tüketimi, karaciğer fonksiyonunu negatif yönde etkiler ve karaciğer yağlanmasına niçin olabilir. Daha eksik abur cubur tüketerek, vücudunuzun detoks sistemini dinç tutabilirsiniz. Abur cuburun, meyve ve sebzeler gibi daha sağlıklı seçimlerle değiştirilmesi tüketimi azaltmanın sağlıklı bir yoludur.
3. Prebiyotik tüketin
Bağırsaktaki hücreler, vücudunuzu kimyasallar gibi zararlı toksinlerden koruyan bir detoks ve atılım sistemine sahiptir. Bağırsak sağlığı, bağırsaklarınızdaki probiyotikler adı verilen iyi bakterileri besleyen bir nesil lif olan prebiyotiklerle başlar. Prebiyotiklerle, bağırsaktaki iyi bakteriler sağlığa faydalı olan kısa zincirli yağ asitleri denilen besinleri üretebilir. Bağırsaklarınızdaki iyi bakteriler, antibiyotik kullanımı, kötü diş hijyeni ve diyet kalitesinden kaynaklanan fena bakterilerle dengesiz ülkü gelebilir. sonuç olarak, bakterilerdeki bu sağlığa zararlı metamorfoz bağışıklık ve detoks sisteminizi zayıflatabilir ve hastalık riskinizi artırabilir.
Prebiyotikler bakımından zengin yiyecekler yemek yemek, bağışıklık ve detoks sistemini dinç tutabilir. İyi prebiyotik kaynakları aralarında domates, enginar, muz, kuşkonmaz, soğan, sarımsak ve yulaf bulunur.
4. Faal olun
Düzenli alıştırma daha uzun bir yaşam ve müşteri 2 diyabet, yürek hastalığı, yüksek kan basıncı ve bir takım kanserler dahil almak üzere birçok durum ve rahatsızlık riskinin azalması ile ilişkilidir. Egzersizin sağlığa faydalarının ardında birkaç mekanizma olsa da, iltihaplanmanın azalması kilit bir noktadır. İltihaplar bazı durumlarda gerekli olmakla birlikte, birçok vücudunuzun işleyişini zayıflatır ve hastalığı teşvik eder. Ahenkli çalışma, iltihabı azaltarak hastalığa aleyhinde korumanıza asistan olabilir.
5. Sınırı alkol
Karaciğerinizde alkolün %90’dan fazlası metabolize edilir. Karaciğer enzimleri, kansere neden olan bir kimyasal olarak aşina, asetaldehit için alkolü metabolize eder. Asetaldehit’i bir toksin olarak tanıyan karaciğeriniz onu sonra asetik asit tuzu adı verilen zararsız bir maddeye dönüştürür.
Gözlemsel araştırmalar yürek sağlığına faydalı olduğu için düşük-orta düzeyde içki tüketimini göstermiş olsa da, aşırı içki tüketimi sayısız sağlık durumu sorununa neden olabilir. Fazla alkol tüketimi, yağ birikmesine, enflamasyona ve yaralara neden olarak karaciğer fonksiyonunuza ciddi şekilde zarar verebilir. Karaciğeriniz yeterli şekilde çalışamaz ve vücudunuzdaki atıkları ve diğer toksinleri filtre etmek de dahil olmak üzere gerekli görevleri yerine getiremez. böylece, alkolün sınırlandırılması veya ayrıntılarıyla bırakılması, vücudunuzun detoks sisteminin kuvvetli çalışmasını sağlamanın en iyi yollarından biridir.
6. Su tüketimi
Suiçmek, susuzluğunuzu gidermekten fazla daha fazlasını yapar. Ceset ısınızı düzenler, sindirime ve gıda emilimine tezgâhtar olur ve atık ürünlerin atımını sağlayarak detoks işlevi görür. Su, atık ürünleri taşır, bu atıkları idrar, nefes veya terleme aracılığıyla etkili bir şekilde vücuttan atar. böylece, uygun olarak su içmek detoks için önemlidir. Su için yeterli jurnal alım, erkekler için 3.7 litre ve kadınlar için 2.7 litredir. Diyetinize, yaşadığınız yere ve aktivite seviyenize emrindeki olarak daha fazla ya da daha eksik ihtiyacınız olabilir.
7. Antioksidan alımı
Antioksidanlar, vücuttaki hücreleri bağımsızlık radikal denilen moleküllerin neden olduğu hasara aleyhinde korur. Oksidatif gerginlik, aşırı hür radikal üretiminin niçin olduğu bir durumdur. Vücudunuz bu molekülleri doğal olarak sindirim gibi hücresel işlemler için üretir. Içki, tütün, cılız bir diyet ve toksinler fazla serbest radikallere niçin olabilir. Bu moleküller; demans, kalp hastalığı, karaciğer hastalığı, astım ve bir takım kanser türleri gibi çoğu afiyet sorununa yol açabilir. Antioksidanlar bakımından varlıklı bir diyet, fazla özgürlük radikallerin oluşumunu engeller ve hastalık riskini artıran öteki toksinlerin neden olduğu oksidatif stres ile mücadele etmenize asistan olabilir.
Yiyeceklerden antioksidanlar almaya odaklanın, ek olarak almamaya dikkat edin. Büyük miktarlarda alındığında belirtilen rahatsızlık risklerini artırabilir. Antioksidan örnekleri aralarında A vitamini, C vitamini, E vitamini, selenyum, likopen, lutein ve zeaksantin sayılabilir. Meyveler, kuruyemişler, kakao, sebzeler, baharatlar, kahve ve yeşil dere gibi gıdalar yüksek miktarda antioksidandan içerirler.
8. Tuz alımınızı azaltın
Detoks, bazı ahali için fazla suyu atmanın bir yoludur. Fazla fazla tuzlu tüketmek, bilhassa böbreklerinizi veya karaciğeri etkileyen bir afiyet sorununuz varsa, yeterince su içmiyorsanız, vücudunuzun aşırı akışkan tutmasına niçin olabilir. Bu aşırı istikrarsız birikmesi şişkinliğe niçin olabilir ve rahatsız edebilir. Fazla artı tuz tükettiğinizde, ekstra su içmeniz gerekir. İçtiğiniz su miktarını artırmak, vücdunuzu fazla tuzlu tüketiminden kurtarmanın en iyi yollarından biridir. Potasyum bakımından varlıklı gıdaların alımını artmak da vücuttaki tuzlu dengesine asistan olur. Potasyum yönünden zengin besinler aralarında patates, kabak, barbunya, muz ve ıspanak bulunur.
9. Diğer detoks ipuçları
Mevcut kanıtlar vücudunuzdaki toksinlerin atılması için detoks diyetlerinin kullanımını desteklemese de, bazı diyet değişiklikleri ve yaşam tarzı uygulamaları toksin yükünü azaltmaya ve vücudunuzun detoks sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Kükürt içeren yiyecekleri yiyin: Soğan, brokoli ve sarımsak gibi kükürt oranı yüksek yiyecekler kadmiyum gibi ağır metallerin atılımını arttırır.
Kişniş aromalı yemekler yiyin: Kişniş, kurşun gibi ağır metallerin, bazı toksinlerin ve ftalatlar da dahil elde etmek üzere kimyasalların atılımını arttırır.
Glutatyon desteği: Yumurta, brokoli ve sarımsak gibi kükürt bakımından zengin besinler yemek, vücudunuz kadar üretilen ve detoks için önemli rol oynayan büyük bir antioksidan olan glutatyonun işlevini artırmaya asistan olur.
Doğal temizleme ürünlerine geçin: Ticari temizleme maddeleri yerine sirke ve kabartma tozu gibi ürünlerden yapılan doğal temizlik ürünlerini tercih etmek, potansiyel olarak toksik kimyasallara maruz kalmanızı azaltabilir.
Doğal cisim bakımını seçin: Doğal deodorantların, makyaj ürünlerinin, nemlendiricilerin, şampuanların ve öteki kişisel bakım ürünlerinin kullanılması da kimyasallara maruz kalmanızı azaltabilir.
Bütün sorularınız için e-posta atabilir ya da açıklama yazabilirsiniz.
Dyt. Serkan Sıtkı Şahin
email protected
özel içeriğidir.
Henüz yorum yapılmamış.