Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Dudağınızda uçuk çıkıyorsa uyarı

17.02.2021
211
Dudağınızda uçuk çıkıyorsa uyarı

Çoğunlukla ağız içinde, dudaklarda ve ağız çevresinde hafif bir kaşıntı olarak ortaya çıkan uçuklar, zamanla kabarcıklara ve ağrılı yaralara dönüşür. Ağrı ve acıların yanı sıra kişilerde estetik kaygılara sebep olan uçuklar, söylev ve yemek yemek yeme gibi eylemleri de zorlaştırır. Peki, birçok birey için tekrarlayan bir sorun haline gelen uçukların ne olduğunu ve niçin oluştuğunu biliyor musunuz? Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Hicran Ercan uçuk hakkında bilinmeyenleri ve uçuğun doğal tedavi yöntemlerini anlattı.

Vücuda alınan virüsler

“Herpes Simpleks” olarak adlandırılan virüsler sebebiyle oluşan uçukların halk aralarında korkulu rüyalar, gerginlik veya soğuk algınlığı gibi sebeplerle ortaya çıktığına inanılır. Bu inanışlar yanlış bir kanı değildir. Ancak sadece uçuk virüslerini harekete geçiren sebepler arasındadır. Ama bilinmelidir ama ağız çevresinde meydana çıkan uçukların esas nedeni, çocukluk döneminde istem dışı vücuda alınan uçuk virüsleridir. Yapılan araştırmaların sonuçları da uçukların, kişilerin kalıtımsal sistemlerinde yer alan ırsi bir koşul olduğunu da gösteriyor.

Bağışıklığın düşmesi

Vücuda giren uçuk (herpes) virüsü, ilk kez yerleştiği bölgede enfeksiyon oluşturur. daha sonra o bölgedeki sinirlere yerleşir. Vücudun bağışıklığının düştüğü durumlarda büyüyen bu virüs, uçukların oluşmasına zemin hazırlar. Ayrıca uykusuzluk, takâtsizlik, aşırı gerginlik, nefret edilen şey ve panik, soğuk algınlığı ve grip, fazla güneş ışığı ve UV ışınları, hormonal değişimler ve dengesiz gıda gibi durumlarda da vücuttaki uçuk virüsü tekrar aktif bir hal alabilir.

Uçuğun çeşidi tartma taşıyor

Uçuk virüsünden ayrıntılarıyla kurtulmanın günümüzde belli bir yolu yoktur. Ama uçuk oluşumlarını önlemeye, en azından azaltmaya yönelik yollar izlenebilir. Mesela; strese ast gelişen uçuğun her yerde nüksetmemesi için gerginlik sebepli durumlardan uzaktan durulmalı ve stresi azaltacak gevşeme teknikleri uygulanmalıdır. Uykusuzluk veya dermansızlık sebepli uçuklarda ise, nitelikli bir uyku sağlanmalı ve iyice dinlenilmelidir. Aşırı güneş ışığı ve UV ışınları sebepli uçuklarda ise dudak ve ağız çevresine yüksek koruma faktörlü güneş kremleri uygulanabilir. Ayrıca şapka kullanarak doğrudan doğruya güneş ışınlarından korunabilirsiniz. Uçuğu olan kişilerle yakın temastan kaçınılmalı, bu şahısların makyaj malzemesi, jilet bıçağı veya havlu gibi bireysel eşyaları kuşkusuz kullanılmamalıdır. Eller gün içerisinde sıkça yıkanmalı, dezenfekte edilmeyen ellerle ağız ve yüze temas edilmemelidir. Mevcut uçuklara ise asla dokunulmamalıdır.

Evde yapılabilecek doğal yöntemler

– Tüm önlemlere karşın gerçi uçuk oluşumu ile karşılaşılabilir. Uçuk tedavisi için de evde bazı tedavi yöntemleri denenebilir.

– Uçuk kendini genel olarak kaşınma, sızlama ya da yanma gibi belirtilerle gösterir. Bu gibi belirtiler hissedilmeye başlandığında, uçuğun verdiği rahatsızlığı azaltabilmek için antiviral uçuk kremleri kullanılabilir. Hem uçuklu bölgeye uygulanacak alkol, bölgedeki enfeksiyonun önüne geçmenize muavin olacaktır.

– Uçuklar sıkıcı ağrı ve sızılara yol açabilir. Bu ağrıları azaltmak için uçuklu bölgeye buz uygulanabilir.

– En önemlisi ise dudak çevresinde uçuk dıştan birçok öbür dermatolojik hastalık olabileceği göz önüne alınarak bir uzman görüşüyle hareket edilmelidir.

özel içeriğidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.