Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Mucize besin: Rezene, faydaları ve kullanımı

17.02.2021
216
Mucize besin: Rezene, faydaları ve kullanımı

Rezene meyan kökü benzeri tadı olan kereviz benzeri bir kış sebzesidir. Her ne kadar tadı birincil ilk önce öyle iyi gelmese de rezene fazla pozitif sıhhat yararına sahiptir. Rezene, aromatik özellikleri ile bilinir ve anasona benzer bir kokusu vardır. Rezene için en yüksek artış mevsimi güz ve kıştır. Rezene bitkisinin tamamı, soğan, tohum, sap ve yapraklar dahil edinmek üzere yenilebilir. Rezene salatalara, makarnalara ve daha öyle çok yemeğe eklenebilir. Yemeğe tazelik dokusu ve tatlı bir meyankökü aroması ekler.

Rezene faydaları

Rezeneyi çoğu defa hazımsızlık için çare olarak duymuş olabilirsiniz. Binlerce yıldır sindirim şikayetlerini hafifletme kabiliyetiyle bilinir ve kullanılır. Ama dispepsi haricen sağlığa birçok faydası vardır.

Tansiyonu düşürür

Rezene, yüksek potasyum içeriği ve düşük sodyum içeriği baştan sona kan basıncının ve iltihabın azalmasına muavin olabilir. Potasyum, sodyuma aleyhinde çalışır ve vücuttaki yüksek tansiyonla mücadeleye tezgâhtar olur.

Potasyum açısından zengin bir diyet, yüksek bir sodyum diyeti ile karşılaştırıldığında tansiyonu azaltabilir. Fakat diyete başladıktan derhal daha sonra düşük tansiyon beklemeyin, kan basıncında bir düşüş görülmesi yüksek potasyum diyeti ile yaklaşık dört hafta sürebilir.

Doygunluk şehvetli

Rezene yüksek lif içeriğiyi ile keza düşük kalorili hem de doyurucudur. Incelemeler lif içeriği yüksek diyetlerin insanların etkili bir şekilde kilo vermelerine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Rezene ve öteki yüksek lifli besinleri diyetinize ekleyerek lif alımını artırmak, zahmetsizce ve daha tok hissederek kilo vermenin basit bir yolu.

Sindirime yardım

Rezene, sindirimi kolaylaştırma kabiliyetinden nedeniyle GAPS diyetine dahil edilmiştir. Rezene 7 gram perhiz lifi içerdiğinden, dinç bir sindirim sisteminin korunmasına asistan olabilir. Sindirim sistemindeki kasların hareket etmesini sağlamak için diyet lifi gerekir. Kabızlık gibi sindirim problemleri yetişkinlerde çok yaygın olduğu için, rezene herhangi bir diyete çok iyi bir katkı sağlar. Bu yüzden her diyete eklenmesi önerilen yiyeceklerden biridir.

Lif, sindirim sistemi boyunca hareket ettikçe küçük bir fırça gibi davranır ve potansiyel olarak sütun kanserine neden olabilecek toksinleri temizler. Rezene, toksinlerin yok edilmesine asistan olan bir hap işlevi görebilir.

Bazı kültürlerde, sindirime yardımcı olmak ve ağız kokusunu gidermek için yemeklerden daha sonra rezene tohumları çiğnenir. Rezenede bulunan yağların bazıları sindirim salgılarını çoğaltır. Rezene, reflüsü olan kişiler için de yardımsever olabilir. Diyetinize rezene eklemek, midenin pH seviyesini dengeleyebilir ve yemek yemek sonrası rahatsızlıkları azaltabilir.

Kemik sağlığını artırır

Kalsiyum içeriği baştan sona rezene, kemik gücünün ve sağlığının korunmasına yardımcı olabilir. Bir fincan rezene, yaklaşık 43 miligram kalsiyum içerir. Bu da, kalsiyum bakımından yüksek miktarda gıda tüketmeyen ve kalsiyum eksikliği olan kişiler için yardımsever olabilir. Çalışmalar, ilave yerine diyet kaynaklarından kalsiyum alımının kemik mineral yoğunluğunuzu arttırdığını gösteriyor. Rezene hem, kemik direncinin korunmasında rol oynayan magnezyum, fosfor ve K vitamini içerir.

Cilt sağlığı

Rezene, yüksek C vitamini içerir ve önerilen jurnal C vitamini miktarının adeta yarısını sadece bir rezene karşılayabilir. C vitamini erken yaşlanmaya yol açabilecek cilt hasarlarını azaltmaya muavin olabilecek kuvvetli bir antioksidandır. C vitamini aynı zamanda kollajen oluşumu için gereklidir ve bu da doğal olarak yaşlanmayı yavaşlatmak için iyi bir besin olduğunu göstrerir. Kırışıklıkları eksilmek ve cildin sağlıklı kalması için tatmin edici miktarda C vitamini alımı kritik öneme sahiptir. Günde 60 miligram C vitamini alımı önerilir, fakat rezene gibi gıda kaynaklarından daha pozitif C vitamini elde etmek cildinizin dürüst dışa dürüst sağlıklı kalmasına muavin olacaktır.

Göz sağlığı

Bazı flavonoidler, C vitamini ve çinko gibi iltihaplanmayı azaltmaya tezgâhtar olan antioksidanlar, yaşa emrindeki görme kaybını önlemeye veya hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya tezgâhtar olabilir. Rezene yüksek flavonoid, C vitamini ve mineral içeriği sebebiyle, oksidatif zarar ve iltihabı azaltmaya muavin olabilir ve göz hasarlarını önleyebilir.

Gıda değerleri

Ortalama büyüklükteki bir rezene 73 kalori, 3 gram protein ve 17 gram karbonhidrat içerir. Sadece eksik miktarda yağ içerir ve kolesterol içermez. Rezene, lif bakımından son derece zengindir, her bir rezene soğanı 7 gram perhiz lifi içerir. Hem 969 miligram potasyum içerir. Potasyum kan basıncını devirmek ve akışkan dengesini korumak için fazla önemlidir. Rezene keza C vitamini açısından da zengindir, bir rezene soğanında 28 miligram C vitamini vardır. C vitamini kuvvetli bir antioksidandır, yaşlanmayı yavaşlatır ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gereklidir. Rezene, A vitamini, B6 vitamini, K vitamini ve folat gibi diğer önemli vitaminleri de içerir. bununla beraber demir, kalsiyum, bakır, çinko ve selenyum gibi minerallerin kaynağıdır.

Takriben bir su bardağı dek çiğ rezene soğanı bunları içerir:

– 3 gram lif

– 10 miligram C vitamini

– 1 gram protein

– 360 miligram potasyum

– 0,2 miligram manganez

– 43 miligram kalsiyum

– 0,6 miligram demir

– 23 mikrogram folat

– 0,1 miligram bakır

– 15 miligram magnezyum

– 0.6 miligram niasin

– 44 miligram fosfor

– 117 IU A vitamini

Rezene alternatif tıpta kullanımı

Rezene tıbbi özellikleri nedeniyle birçok kültürde kullanılmıştır. Özellikle yüzlerce yıldır Çin’de, anne sütü tıkanıklığına sebep olan dağıtılmış hastalıkların tedavisi için kullanılır. Hem mide rahatsızlığı, boğaz ağrısı ve haşere ısırığı tedavisinde kullanılır. Gözleri ve beyni besleyici olarak kabul edilir ve dispepsi gibi sindirim şikayetlerini hafifletmek için kullanılır.

Geleneksel tıpta rezene; soğuk algınlığı ve öksürük gibi kolay sorunlardan kanser, artrit, kolik, karın ağrısı, ishal, kabızlık, karaciğer ve böbrek sorunları gibi daha karmaşık hastalıklara kadar bir dizi rahatsızlığın tedavisinde kullanılır.

Rezene nasıl seçilir ve hazırlanır

Rezene çıtır bir dokuya ve meyankökü ya da anasona benzer bir tada sahiptir. Eşsiz bir lezzet karşılamak için herhangi bir yemeğe çok iyi bir ektir. Rezene seçerken, en altta sert ve başlıca beyaz olan bir soğan arayın. Kahverengi veya benekli soğanlardan kaçının. Sapları bir araya toplanmalı ve çiçeksiz olmalıdır. Rezene soğanı buzdolabında takriben dört ila beş gün kalabilir. Zamanla lezzetini kaybedebilir, bu nedenle birkaç gün içinde yenilmelidir. Rezene tohumları yaygın olarak kurutulur ve baharat olarak kullanılır.

Rezeneyi sıralamak için, ilk olarak saplarını, filizlendikleri yerden emin. Gerisinde, seçtiğiniz tarife tabi olarak dilimleyin. Rezeneyi ham yiyebilir, sote edebilir veya başka sebzelerle pişirebilirsiniz.

Rezene yemek tarifi

Akşam yemeğinde rezene denemeye ne dersiniz? Öbür, dinç ve besleyici bir tarifi sizlerle paylaşacağım. Elmanın hafif tatlılığı ve rezenenin çok iyi besleyiciliği ile fantastik bir çorba tarifi…

Elmalı rezene çorbası

Malzemeler:

– 2 yemek yemek kaşığı akıcı yağ

– 1 soğan, doğranmış

– 2 rezene, doğranmış

– 2 elma, soyulmuş ve doğranmış

– 1 litre tavuk suyu

– bir tutam kekik

Yapılışı:

– Akışkan yağı bir tencerede ısıtın

– Soğanı pembeleşinceye kadar 10-15 dakika her tarafında düşük ya da orta ateşte sote edin

– Rezene ve elmaları ekleyin ve yumuşayana ya da kahverengileşinceye dek 5-10 dakika pişirin

– Tavuk suyunu ve kekiği ekleyin

– Kremamsı ayla gelinceye dek karıştırın

Rezene olası bağlı etkiler

Rezenler çoğu insan için fantastik ve dinç bir sebze seçimi olmasına rağmen, bir takım kişiler için rezene tüketiminin sınırlandırılması gerekebilir. Baharat alerjisi olanlar, rezene tohumlarını tüketmekten kaçınmalıdır.

Potasyum içeriği yüksek olduğundan, böbrek hastalığı olanların yedikleri rezene miktarını sınırlaması gerekir. Tansiyonu kontrol altına olmak için tipik olarak reçete edilen ilaçları kullanan kişiler yüksek potasyum seviyelerine sahip olabilir ve rezenlerden kaçınmaları gerekebilir.

Sormak istediğiniz tüm soruları açıklama kısmına yazabilirsiniz.

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin

özel içeriğidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.