Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Gıda endüstrisi gerçeklerini anlatan 10 belgeli

18.02.2021
223
Gıda endüstrisi gerçeklerini anlatan 10 belgeli

1. That Sugar Film (2014)

Avustralya yapımlı bu belgesel filmde, bir adamın şeker hakkındaki acı gerçeği keşfetme yolculuğu anlatılırken, filmde Damon Gameau sağlıklı bir bedene sahip olarak teste başlıyor. Bu süreçte çoğumuzun “sağlıklı” olduğuna inandığı yüksek şekerli gıdaları tüketiyor.

2. Tıka Basa | Fed Up (2014)

Bu belgelere dayanan son dönemde dünyanın kanayan yarası obezitenin nedenlerini inceliyor. Düzenli spor alışkanlıklarının artmasına rağmen çoğalmaya devam eden obezite sorunu, belgeselde ayrıca fizyolojik keza de psikolojik açıdan inceleniyor.

3. Çatal Bıçaktan Üstündür | Forks Over Knives (2011)

Belgelere Dayanan, iki gıda bilimcinin yaptığı araştırmayı konu alıyor. İki gıda bilimcinin araştırmasına göre tamamlanmış gıdaların popülerliği, obezite, şeker hastalığı ve öteki hastalıkların koskocoman oranlara ulaşmasına sebep oldu. Belgeselde bilhassa hayvansal gıdalarla beslenmenin kanser üzerindeki etkisi sorgulanıyor. Vejetaryen bir diyetin kanserin esas dinamiklerine olan etkisi araştırılıyor.

4. Şişir Beni | Super Size Me (2004)

Fastfood’un etkilerini McDonald’s üzerinden işleyen belgeselin yönetmeni Morgan Spurlock, belgeselin kobaylığını da üstleniyor. Spurlock’un 1 ay baştan başa sadece McDonald’s ürünleriyle beslenmesini ve bunun sonucunda bedeninde oluşan değişimleri izliyoruz. Korkutucu gerçeklerle yüzleşmeye hazır olun.

5. Yemek, Ltd. | Food, Inc. (2008)

Bu belgeselin konusu diğerlerinden birazcık bambaşka. Katkılı ve ambalajlı ürünlerin aksine çiftlik ürünleri konu alınıyor. Belgeseli izledikten sonra, et yemeden önce iki defa düşünmeniz gerektiğini hissedeceksiniz. Bazı çiftlik ürünlerinin genetiğinin değişmiş olması zaten son yıllarda bol miktarda tartışılan bir konu. Belgeselde ayrıca işin vicdani yönüne hem de afiyet açısından zararlarına aksan yapılıyor.

6. Yiyecek Maddeleri | Food Matters (2008)

Belgeselin belli başlı fikri, hekimliğin öncüsü olan Hipokrat’ın “Yiyeceğin ilacın, ilacın da yiyeceğin olsun” sözleridir. Bu belgeli, beslenmemizi değiştirdiğimizde hayatımızda olabilecek değişiklikleri gösteriyor. Bir grup doktor, kanser dahil bir sürü kronik hastalıkta beslenmenin önemini ciddi verilere dayanarak bize sunuyor. İlaç sektörüne de değinen belgelere dayanan, insanları iyileştirmesi gereken hastalardan ziyade bir pazar olarak görebilen farmakoloji piyasasının da reel yüzünü gösteriyor.

7. Vegucated (2011)

New York’ta yaşamış, et ve süt ürünleri aşığı üç kişinin, altı hafta her tarafında en ince ayrıntısına kadar vegan bir perhiz ile beslenmelerini konu alan bir belgesel. Bu belgeselde yalnızca kendi iradeleriyle değil çevresel faktörlerle de uğraş ediyorlar. Özet Olarak psikolojik bir savaşa tanık olacağınız bir belgeli.

8. Şişman, Hasta ve Vefat Etmek Üzere 1-2 | Fat, Sick and Nearly Dead 1-2 (2010-2014)

Vücutları yıkılmış olmuş iki adam, sağlıklarını geri için yemin içerek iyileşme yolunda azimli adımlar atıyor. Bu bol ödüllü belgeli doğru sizin de hayatınız değişebilir. Belgeselin ikincisi ise 2014 yılında çekildi.

9. Gıda Tercihleri | Food Choices (2016)

Belgeselde dünyadaki gıda tipleri inceleniyor. Beslenme alışkanlıklarını değiştirerek sağlıklarına kavuşmuş kişilerin galibiyet öyküleri anlatılıyor. Uzman hekimlerin yorumlarıyla hatalı beslenme tercihlerine mercek tutuluyor. Beslenme konusunda kayda değer bir kaynak olan belgesel, tüketilen gıdaların psikolojik boyutuna da değiniyor.

10. Gıda Suçları | Rotten (2018)

Bu maddenin en cazibeli yanı bir belgelere dayanan dizi olması belki de. Netflix’in orijinal yapımlarından biri olan Yiyecek Suçları, tatsız gerçekleri ortaya çıkarıyor. Ne yediğimizi belirleyen rahat güçleri açığa vurmak için yiyecek tedarik zincirinin merkezine dek gidip bizi gerçeklerle yüzleştiriyor.0

Kaynak:ceotudent.com

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.