Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Sonbahar hastalıkları

18.02.2021
234
Sonbahar hastalıkları

Sonbahar ve kış gibi soğuk mevsimler ufak önlemlerle enfeksiyon hastalıklarına yakalanmadan geçirilebiliyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Aytaç Karadağ, sonbaharda karşılaşılan enfeksiyon hastalıkları ve korunma yolları hakkında veri verdi.

Sonbaharda en sık görülen 10 enfeksiyon hastalığı

1. Nezle, genelde griple karıştırılmaktadır. Ama gripte ateş daha yüksek, kırgınlık, kas ağrısı, halsizlik daha keskin ve mutlaka yatak istirahati gerektirecek boyuttadır. Birçok virüs damlacık enfeksiyonuyla bulaşarak nezle yapabilmektedir. Yatak istirahati ve bol istikrarsız alımıyla kendiliğinden geçmektedir.

2. Grip (İnfluenza), birkaç gün yatağa mahkum eden, bulaşıcı ve ağır seyreden bir hastalıktır. 39 derecenin üstünde alev, üşüme, titreme, baş ağrısı, tüm vücutta kas-eklem ağrıları ve kuru öksürükle seyretmektedir. Bilhassa çocuklarda karın ağrısı, yumuşak bulantı da yapabilmektedir. Yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olan kişilerde zatürreye sebep olabilmektedir.

3. Bronşitte; ateş yüksekliği, halsizlik, vücut ağrısı olabilmektedir. Lakin esas belirti inatçı, tekrar tekrar gelen öksürük ataklarıdır. Bu belirtiler olduğunda bir uzmana başvurulmalıdır. Çünkü tedavisi birbirinden tamamıyla farklı olan alerjik bronşit ile mikrobik bronşitin ayrımı uzman göre yapılmalı ve zorunlu tedavi buna kadar seçilmelidir.

4. Zatürre, akciğer dokusunun son derece tehlikeli enfeksiyonu olarak belirtilmektedir. Ateş yüksekliği, öksürük, koyu renkli balgam, solunum yetmezliği, sırt-göğüs bölgesinde sancı ile halsizlik ortaya çıkmaktadır. Mutlaka yatak istirahati, bir takım özel durumlarda hastane yatışı ve uygun medikal çare gerekmektedir.

5. Orta kulak iltihabı, çocukluk çağında sık görülen orta kulak ve kulak zarının bakteriyel kökenli iltihaplanmasıdır. Mutlaka antibiyotik tedavisine başvurulmalıdır. Tatmin Edici tedavi edilememesi halinde kronik orta kula iltihabı, menenjit, kulak zarı yırtılması, sinüzit ile işitme azlığına niçin olabilmektedir.

6. Farenjit; boğaz ağrısı, boğazda kuruma, yutkunmada zorlanma, ateş yüksekliği, üşüme, titreme, terleme, halsizlik ile seyreden, yüzde 75’i viral kaynaklı olan boğaz iltihabıdır. Muayene sonrasında zorunlu görüldüğü takdirde antibiyotik tedavisine başlanabilmektedir.

7. Boğazın içinde sağ ve sol tarafta bademciklerin şişmesi, yutkunmada güçlük, boğaz ağrısı, boyun lenflerinde şişkinlik ile halsizlik yapabilen, genelde bakteriyel kaynaklı olduğu için antibiyotik kullanımı gerektirebilen bir hastalıktır. Bilhassa bademcikler üzerinde beyaz plaklar varsa, süre kaybetmeden doktora gidilmesi gerekmektedir.

8. Sinüzit, alın orta hattı, elmacık kemikleri ve göz çevresinde dolgunluk şehvetli, baş ağrısı, alev, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ile seyreden başlıca bakteriyel kökenli olduğu için antibiyotik kullanımı gerektiren, baş bölgesindeki kemiklerin içindeki sinüs isimli boşlukların iltihaplı hastalığıdır.

9. Menenjit, hastane yatışı ve sıkı peşine düşüp takip gerektiren güvenli olmayan bir hastalıktır. Tüberküloz menenjitine dönüşmediği takdirde sakatlık bırakmadan geçmektedir.

10. bahar nezlesi ya da alerjik nezle, alerjiye alt ilkbahar ve güz aylarında görülmektedir. Burun akıntısı, hapşırık, burun ucunda kaşıntı, gözlerde yaşarma, kuru öksürük ve nefes darlığı şikayetleri olabilmektedir. Bulaşıcı özelliği yoktur.

Enfeksiyonlardan korunmak için

– C ve D vitamini ile çinko, demir eksikliği varsa bunları doğal yollardan kırmızı et, kuruyemiş, bezelye, bamya, ıspanak, mandalina, portakal, limon, greyfurt, biber, ananas, kivi gibi gıdalarla takviye etmeyi dikkatsizlik etmeyin.
– Aşı yaptırın. Riskli gruba giriyorsanız yılda bir kere eylül, ekim, kasım aylarında elde etmek üzere grip aşısı, beş senede bir defa zatürre aşısı olmanız gerekir.
– Tehlike faktörüne sahipseniz salgın dönemlerinde toplu nakliye gibi kalabalık ortamlara girmek zorunda olduğunuzda maske takın.
– Hijyene dikkat edin.
– Evi ve bulunulan ortamı iyi havalandırın.
– Dengelenmiş ve yeterli beslenin.
– Her gün 40 dakika yürüyün.
– Uyumlu ve nitelikli uyuyun.
– Sigara ve içki kullanmayın.
– Bol su için.
– Stresten uzaktan durun.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.