Çiriş otunun saymakla bitmeyen faydası
Tam da şu sıralar, yani nisan ve mayıs aylarında tezgahlardaki yerini alıyor. Beyaz çiçekleri sayesinde anında tanınabilen çiriş, otsu bir bitki. Tüketim için kullanılan çiçeksiz kısmı pırasaya çok benzediği için insanlar aralarında yaban pırasası ya da dağ pırasası olarak anılabiliyor. Ayrı hava koşullarına karşısında tahmin edebileceğinizden daha dirençli olan Çiriş otu Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun yanı sıra Ege ve Akdeniz’de de yetişebiliyor.
Çiriş otunun faydaları saymakla bitmez
– C vitamini açısından varlıklı olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklardan koruyor.
– Adet düzensizliklerinin azalmasına, regl döneminin uyumlu bir şekilde devam etmesine muavin oluyor.
– Benzer şekilde vajinal akıntı sorununun azalmasına ve zamanla bitmesine yardım veriyor.
– İdrar yolu enfeksiyonlarının daha çabuk bir şekilde geçmesine takviye ediyor.
– Çiriş otunun suyu sivilce ve egzama gibi deri sorunlarının iyileşme sürecine katkı maddesi sağlıyor.
– Yine içindeki vitaminler baştan sona çiriş otu, saç dökülmelerini azaltıyor, saç köklerinin daha güçlü olmasına takviye oluyor.
– Saçkıran gibi daha ciddi saç sorunlarının da iyileşmesinde kayda değer rol oynadığı biliniyor.
– Basur rahatsızlığının tedavisinde olumlu etkilerde bulunuyor.
– Emziren kadınların sütlerinin artmasına muavin oluyor.
– Dilerseniz yemeğini yapın dilerseniz saçınıza, cildinize uygulayın
– Çiriş otu bahar aylarında mutfakta ayrı lezzetler sınamak isteyenler için ideal. İster kavurmasını ister farklı malzemelerle zenginleştirerek otlu börekler yapabiliyor. Çayını yapmak isteyenler ise yapraklarını kaynar suda demliyor, gerisinde azıcık ılımasını bekleyip balla karıştırarak tüketebiliyor.
– Saç sağlığınız için yararlanacaksanız bol suda demleyip çıkan su birazcık ılıdıktan daha sonra içine 3-4 yemek kaşığı sirke ekleyerek saçlarınızı yıkarken durulama suyu olarak kullanabiliyorsunuz. Natürel saçlarınızı bu karışımla duruladıktan sonradan son bir defa duru suyla durulamayı da ihmalkârlık etmiyorsunuz.
– Son olarak eğer egzama veya sivilce tedavisi için harici olarak değerlendirecekseniz tekrar çiriş otunu demleyip meydana çıkan suyu temiz bir bezle sorunlu bölgeye uygulayabiliyorsunuz.
Peki çiriş otunun zararı veya tabi etkisi var mı ?
Özellikle daha önce hiç yemeyenlerin içi kuytu olabilir çünkü çiriş otunun aşina hiçbir zararı değil. Oysa idrar söktürme konusunda epeyce başarılı olan çiriş otu, artı tüketildiğinde bu durum rahatsız edici boyutlara ulaşabiliyor. böylece her şeyde olduğu gibi çiriş otunda da aşırıya kaçmamak gerekiyor.
Henüz yorum yapılmamış.