Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Alışkanlıklarınız hazımsızlık yapmasın

18.02.2021
203
Alışkanlıklarınız hazımsızlık yapmasın

Genel Olarak yemek yerken ya da ardından karnın üst bölgesinde çoğalan şişlik, bulantı, karın ağrısı ile erken doyma duygusal… sıkça geğirmek ve bağırsak gazında artışa eşlik edebilen kabızlık… Yol açtığı bu cins sorunlarla yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen, hatta sosyal hayattan bile koparabilen “dispepsi” günümüzde oldukça sık görülen bir problem. Öyle ki her 4 kişiden 1’i hazımsızlıktan dert yanıyor. Hazımsızlığa en sık besin ile hayat alışkanlıklarımızda sıkça yaptığımız hatalı alışkanlıklar neden olsa da, daha pek çok etmen bu problemin sorumlusu olabiliyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Özdal Ersoy hazımsızlığa yol açan alışkanlıkları anlattı, önemli önerilerde bulundu!

hazımsızlık

“Hazımsızlık” deyip geçmeyin!

Hazımsızlığın altında yatan etken genel olarak gıda ile hayat alışkanlıkları olduğu için kişiler göre hafife alınabiliyor. Oysa dikkat! Dispepsi aynı zamanda önemli hastalıkların habercisi de olabiliyor. Gastrit ya da ülserden reflüye, pankreas hastalıklarından gıda alerjisine, bağırsak enfeksiyonlarından romatizmaya, diyabetten mide kanserine değin öyle fazla rahatsızlık hazımsızlık yapabiliyor. Yrd. Doç. Dr. Ersoy, dolayısıyla sindirim güçlüğü sorunu yaşandığında altta yatan etkenin saptama edilmesi için ilk kez bir doktora başvurmanın fazla manâlı olduğuna dikkat çekiyor!

hızlı yemek

Çok çabuk yemek yemek

Besinleri baştan savma, fazla çabuk ve çiğnemeden yemeyin. Çünkü bu alışkanlık gıdanın sindirime hazır ülkü getirilmesini, midedeki asit seviyesinin normale dönmesi için yeterince süre tanınmasını önlüyor. Bunun sonucunda da hazımsızlık oluşuyor. Bu yüzden düzenli aralıklarla, uzun vakit aç kalmadan beslenmeye itina gösterin. Besinleri ağır ağır, adamakıllı çiğneyerek tüketmeye dikkat edin.

Yağlı ve bol baharatlı besinler tüketmek

Yağlı, kızartılmış ve bol baharatlı yemeklerden kaçının. Bunun nedeni ise yağlı yemeklerin midenin boşalmasını geciktirerek sindirimi zorlaştırması. Baharatlı ve kızartılmış besinler de mide asit dengesini bozacağı için hazımsızlığa niçin olabiliyor.

yemek yerken konuşma

Yemek yerken artı konuşmak

Besin alışkanlıklarınıza uyarı ettiğiniz halde sindirim güçlüğü yakınmanız varsa bu durumun sorumlusu yemek yemek yerken hava yutmanız olabilir. Hava yutkunmak midenin şişmesine yol açarak sindirim güçlüğü yapabiliyor. böylece yemek yemek yerken fazla konuşmaktan kaçının.

yemekten sonra uyumak

Yemekten sonra hemen uzanmak

Yrd. Doç. Dr. Ersoy, reflü sorununuz varsa akşam yemeği ile yatağa girme aralarında asgari 2-3 saat olmasına itina göstermeniz gerektiğini belirterek, ”Yemek Yemek yedikten daha sonra anında yatmak mide az önce boşalmadığı için mide asidinin ve gıdaların yemek yemek borusuna dürüst kaçmasını kolaylaştırıyor. Bunun sonucunda da dispepsi ve reflü yakınmaları gelişiyor” dedi.

Gazlı ve kafeinli içecekleri olayı büyütmek

Hazımsızlıkla baş etmek için asitli ve kafeinli içeceklerden kaçınmanız da çok kayda değer. Çünkü bu içecekler mide asit oranını artırabiliyor.

laktoz früktoz intölerans

Laktoz ve früktoz intoleransı

Bazı bünyeler laktoz olan laktozu parçalayamazlar. Bu duruma laktoz intoleransı deniyor. Süt Şekeri intoleransında, süt ve süt ürünleri tüketildiğinde sindirim güçlüğü sorunu yaşanabiliyor. Laktozsuz süt ve süt ürünleri tüketerek veya laktoz enzimi içeren destek ilaçlar kullanarak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Benzer şekilde meyvede bulunan ve meyve şekeri denilen früktozu da bir takım bünyeler sindirmekte zorlanabiliyor. Früktoz intoleransı denilen bu sorundan yakınıyorsanız früktozdan yoksul perhiz uygulamaya itina gösterin.

gelişigüzel ilaç kullanmak

Gelişigüzel hap göstermek

Doktorunuz önermediği sürece, korkikosteroid taşıyan ya da içermeyen ağrı kesici ya da irin azaltan ilaçları tesadüfen kullanmayın. Doktorunuzun önerisiyle kullandığınız ilacın hazımsızlığa neden olduğunu düşünüyorsanız, ilacınızı yarım bırakmayın. Bunun yerine sorununuzu doktorunuzla paylaşın.

çiğ sebze tüketmejk

Sebzeleri ham harcamak

Ham sebzeler çok sık tüketildiklerinde bilhassa işlevsel hazımsızlıkta yakınmaların artmasına sebep olabiliyor. bu nedenle sebzeleri ham tüketmeyin, en azından birazcık da olsa pişmiş ya da haşlanmış olmasına dikkat edin.

baklagil tüketimi

Bakliyatların suyunu dökmemek

Nohut ve fasulye gibi gaz yapan bakliyatların ilk haşlama suyunu mutlaka dökün. Yeni su ek ederek pişirdikten sonradan yemeyi dikkatsizlik etmeyin.

hareketsiz yaşam

Hareketsiz bir yaşam sürmek

Durağan yaşam kilo alımına, sindirim sisteminin daha yavaş çalışmasına neden olduğu için dispepsi problemi yapabiliyor. Haftada en az 3 gün, tempolu şekilde yarım saatlik yürüyüşler gerçekleştirmek hazımsızlığa iyi geliyor. Oysa egzersiz öncesinde fazla yiyecek alımından mutlaka kaçının.

stres

Stresin etkisi altında kalmak

Üzüntü ve kaygı gibi psikolojik etkenler de sindirim güçlüğü yapabiliyor. bu nedenle sizde stres yaratan durumlardan olası olduğunca kaçınmaya çalışın ve ruhunuzu sakinleştiren faaliyetler yapmaya özen gösterin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.