Beynin uyanık kalması için gerekli olan şey: Dozunda kafein
Dengeli ve yeterli besin ile beyin sağlığı arasındaki ilişkide hafif miktarda kafein yani dere, kahve ve kola tüketiminin insan sağlığına zararı olmayacağını gösteren Bilirkişi Beslenme Uzmanı Banu Topalakçı Salman, “Fiziksel aktivite yerine getirmek da beyin sağlığı ve kişinin mutluluğu için faydalıdır” dedi.
Sağlıklı ve dengelenmiş bir yaşam tarzını bir ömür boyu benimseyebilmenin çoğu insanın en fazla özlem ettiği şey olduğunu gösteren Dyt. Salman, “Gerçekte hepimiz sağlıklı hayat seçeneklerinin neler olduğunu, dinç beslenmeyi, sporun önemini, sigarayı bırakmayı ve zayıflamanın zorunlu olduğunu fazla lakin mükemmel biliyoruz.
Ama tüm bunları biliyor olmakla harekete geçirmek, bildiğimiz şeyleri uygulamak ve yaşam biçimi haline getirmek arasında fazla şey var. Hayatımızda fazla hayat değişiklikleri yapak basit değildir. Yapılan değişiklikleri daimi ülkü getirmek ise daha zordur. Kolay olsaydı günümüzde moda diyetler, spor merkezlerine yapılan üyelikler, kişisel gelişim uzmanları, yaşam koçları ve medyanın konuya olan ilgisi her geçen gün artıyor olmazdı” biçiminde konuştu.
Dozunda alınan kafein beynin uyanık kalmasını sağlıyor
Yaşamımızda gerçekleştirmeyi planladığımız her türlü olumlu değişikliğin kişinin kendini gizli ve güvende hissetmesiyle daha basit yapılabildiği ve kalıcı olabildiğini söyleyen Dyt. Salman, “Kişinin seçimlerinin kendisini mutlu ediyor olması başarıyı beraberinde getiren en manâlı adımdır. Aç kalarak, etrafımızı yasaklarla çevirerek, günün 3-4 saatini spor merkezlerinde geçirerek ne mutlu ne de başarılı olabiliriz. Herhangi bir şeyi sağlığa yararlı ya da zararlı hale getiren dozudur. Dengelenmiş ve tatmin edici gıda ile beyin sağlığı arasındaki ilişkide kafeinin faydasından laf edebiliriz” ifadelerini kullandı.
Gün içerisinde mantıklı miktarlarda dere, kahve ya da kolalı içeceklerle tüketilen kafein, uyarıcı etkisi nedeni ile beynin uyarılmasını sağlar. Dozu aşılmadan tüketilen kafeinin insanı enerjik tutabileceğini ve insan sağlığına zararı olmayacağını belirten Dyt. Salman, maddi aktivitenin de beyin ve genel sağlık üzerindeki etkilerine aksan yaptı. Dyt. Salman, “Maddi aktivite gerçekleştirmek genel ve beyin sağlığı ve bununla beraber kişinin mutluluğu için son derece önemlidir. Maddesel aktivite yaparken de beyinde endorfin hormonu salgılanır. Öteki bir deyişle bedensel aktivite beyin fonksiyonlarının çalışmasını olumlu yönde etkiler” dedi.
Henüz yorum yapılmamış.