Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Bere tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler

18.02.2021
235
Bere tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler

Vücudun belirtilmiş bölgelerinde çıkan fakat uzun vakit geçmeyen yaralar sadece dermatolojik problemlere değil, ciddi hastalıklara da işaret ediyor olabilir. Bir merhem ya da bandajla yaranın üzerinin kapatılması, alerji, enfeksiyon gibi olumsuz tablolara yol açarken, altta yatan karaciğer fonksiyon bozukluğu, diyabet, kanser gibi hastalıkların da geç teşhis almasına niçin açabilir. Memorial Şişli Hastanesi Yara Analizi ve Çare Merkezi’nden Prof. Dr. Orhan Babuçcu, yara tedavisinde uyarı edilmesi gereken noktalar hakkında veri verdi.

Her bere sadece yara değildir

Yaralar sıklıkla kendi başlarına bir rahatsızlık olarak görülmektedir. Bu koşul, yatak yarası gibi bir takım durumlarda nispeten içten olabilir. Diyabetli hastaların ayaklarında oluşan yaralar veya dolaşım bozukluğu sebebiyle uzuvlardaki yaralar da kendi başlarına bir sorun teşkil etmektedir. Ama, her yara sadece bere değildir ve içten bir çözümleme ve çare süreci gerektirir.

Kan ve lenf kanseri yara ile kendini gösterebilir

Bacaklarımızda oluşan ve hiçbir tedaviye yanıt vermeyen yaralar, ara sıra iç organlarımızdaki, özellikle sindirim sistemimizdeki hastalıkların, hatta kanserlerin habercisi olabilir. Bu yaraları karaciğer bozukluklarında görülen döküntülerden yarmak önemlidir. İyileşmeyen yaranın kendisi bir kanser olabilir ya da 20 yıldan fazla süren bir bere kansere dönüşebilir. Bunlardan bambaşka olarak dağıtılmış kan ve lenf kanseri türleri kendisini deride bere olarak gösterebilir. Romatizmal hastalıkların büyük bir lekesiminde “vaskulit” denilen damar duvarlarının iltihabi reaksiyonu görülür, bu koşul bazen iyileşmeyen yaralar biçiminde ortaya çıkar.

Bilinçsiz uygulanan merhem ve kremler yarayı daha da büyütebilir

Vücutta çıkan yaralar, genellikle endişeye neden olmaktadır. Bunun nedenlerinin araştırılmadan iyileştirme yoluna gidilmeye çalışılması, bere yerine bilinçsizce hap uygulanması alerjiye niçin olarak daha büyük yaralar oluşturur. Bu durumda yara tedavi edilmeye çalışıldıkça daha da kötüleşebilmektedir.

Hastanın kendisi de bere yapabilir

Bazı durumlarda da psikolojik sorunları olan hastalar kendilerinde iyileşmeyen yaralar oluşturabilir. Burada hedef çoğunlukla azıcık daha ilgi veya tıbbi bakım olabilir. Bu durumun da bilirkişi doktorlar tarafından tanı edilip, tedavi yoluna gidilmesi fazla önemlidir.

Yaranın kaynağı araştırılıp çare planı belirlenmeli

Vücutta çıkan her yara kişiyi paniğe sevk etmemelidir. Ancak bir yara ideal bir yara bakımına karşın 3 ay içerisinde iyileşme göstermiyorsa, mutlaka konunun uzmanına danışılmalıdır. Yaranın nedeni tanı edilip uygun bir çare planlaması yapılmalı, birey doktorun tavsiyelerini harfiyen yerine getirmelidir. Altta yatan bir rahatsızlık saptama edildiği takdirde de bir yanlamasına bu konu ile ilgili tedavi süreci başlatılmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.