Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Çene Eklemlerindeki Meseleler

04.04.2021
215
Çene Eklemlerindeki Meseleler

Çene eklemi rahatsızlığı daha çok genç ve orta yaşlarda görülen bir rahatsızlıktır. çene eklemi meseleleri bu rahatsızlık baş, kulak, çene-surat sızıları, kulak çınlaması, çene ekleminden ses gelmesi, ağız açmada kısıtlılık, sızı veya kaymalar şeklinde semptomlarla kendini gösterir.
kimi kere muayenehane bulgu vermeden senelerce devam ederken, kimi kere de insanları canından bezdiren bir rahatsızlık olarak sürer. nedenleriçene eklemi rahatsızlığının oluşmasında bir çok neden vardır. farkında olmadan çene ekleminize ve surat adalelerinize fazla yüklenmeye neden olabilecek şekilde dişlerinizi sıkıyor veya gıcırdatıyor olabilirsiniz. çene eklemi rahatsızlığına neden olabilecek fizyolojik olmayan bir diş kapanışına sahip olabilir veya daha evvelleri çene surat bölgesinde bir travmaya maruz kalmış olabilirsiniz.çözüm yollarıçene ekleminizdeki problemlerin düzenlenmesi için tek bir rehabilitasyon şekli yoktur. çene-surat adalelerindeki spazmın eksiltilmesi, optimum bir kapanışın sağlanması veya çene eklemlerinin fazla yüklerden kurtulması gibi muhtelif rehabilitasyon biçimleriyle çene-surat bölgesinde harmoniniz sağlanır.
okluzyon geçimi kapanış bütün olmayan dolgu,takma ve kuron köprüler gözden geçirilir.kapanış hattınızı dengelemek ve fazla çiğneme tazyiklerini önlemek için özel bir aparat olan gece plağı yapılır.çene eklemi rahatsızlığı sizin için sorun mi? baş sızıları ve diş eskimelerinin çene ekleminizle ilgisi olabileceğini varsayım edemeyeceğinizden dolayı uzun bir vakit farkında olmadan çene eklemi rahatsızlığı olabilir.

aşağıdaki suallere vereceğiniz yanıtlarla çene eklemi rahatsızlığınız ile alakalı bir bilgiye sahip olabilirsiniz.
adaleler dişlerinizi sıktığınız ya da gıcırdattığınızın farkında mısınız? sabahları uyandığınızda çene-surat adalelerinde sızı hissediyor musunuz? sıklıkla baş-boyun sızılarınız oluyor mu? dişlerinizi sıktığınızda sızınız çoğalıyor mu? stresli olduğunuzda dişlerinizi daha çok sıkıyor musunuz? dişlerinizde duyarlılık, yıpranma var mı? dişler ve kapanış ağzınızı kapattığınızda dişleriniz birbirine temas ediyor mu? noksan dişleriniz fazla mı? zaman süre kapanışınızın değiştiğini hissediyor musunuz? çiğneme sırasında eforluk sürüklüyor musunuz?çene eklemleri ağzınızı açtığınızda çene eklemlerinizden ses geliyor mu? ağzınızı açıp kapamada, yemek yemede veya esnemede eforluk sürüklüyor musunuz? bazen çenenize kilitlendiğini seziyor musunuz? baş-boyun bölgesine bir travma geldi mi? öteki eklemlerinizi de ilgilendiren artrit gibi bir rahatsızlığınız var mı? ağzınızı açmakta eforluk sürüklüyor musunuz?
çene eklemi rahatsızlığının anlaşılması çene-surat adalelerinizden, dişlerinizin kapanışından ve çene kemiklerinizden etkilenen çene ekleminiz kompleks bir yapıya sahiptir.adaleleriniz elastik ve balanslı olmalıdır. dişleriniz noksansız fizyolojik ve biyolojik bir geçim içerisinde balanslı olup, nizamlı bir kapanış vermelidir. ağzını açma ve kapama haraketleri fizyolojik limitler içersinde olmalıdır.
adaleler: çene-surat adalelerinizin hafifleme ve kasılması ile ağzınızı açma-kapama, konuşma ve çiğneme işlevlerini yapabilirsiniz. adaleleriniz stres altında olmayıp rahat olduğu süre, eklemlerinizle beraber bir kumpas oluştururlar. kapanış: dişlerinizin anatomik şekli, çiğneme işlevinizi yapmanızı temin eder. alt-üst çene kemikleriniz ve çene ekleminizle beraber dişleriniz çene kapanışını oluşturur. istikrarlı bir kapanışınızın olması istikrarlı bir ekleminizin olmasını temin eder.
çene eklemi: çene eklemi alt ve üst çene kemiğinizdeki iletişimi temin eder. bu gidişat ağzınızı açma-kapama, konuşma, ısırma ve çiğnemenizde büyük tesir yapar.çene ekleminizdeki geçimin bozulması çene-surat adaleleri, çene eklemleri ve alt-üst dişler arasındaki kapanış çene eklemlerinizi etkileyen üçlü bir mekanizma oluşturtur. bu mekanizmayı oluşturan yapılardan birinde bozukluk olduğu süre, çene eklemlerinizde geçim bozulmuş olur, çene-surat adalelerinizdeki spazm, çene eklemlerinizde ya da başınızda sızılara neden olabilir, kapanış meseleleri eklemlerinizin pozisyonunu değiştirebilir.kasılan adaleler, alt ve üst çene kemiklerinizi birbirine yanaştırarak eklemlerinizde istenmeyen yüklere ve zaman zaman de dişlerinizde yıpranmaya neden olur.kapanış problemleri: alt ve üst çenenin birbirleriyle geçimsiz kapanışı, çene eklemlerinizde problemler yaratabilir. eklem problemleri: çene eklemi problemleri dişlerinizi sıkmanızdan, o bölgeye gelen travma ya da artrit gibi eklem rahatsızlıklarınızdan alana gelebilir. bağların uzamasına neden olan eklem problemleri, diskin yerinden oynamasına ve hatta artrit gibi farklılıklara neden olur.diş hekimi tetkiki: çene eklemi rahatsızlığının sebeplerin anlaşılmasına takviye eden diş hekimi tetkikiniz, rehabilitasyonunuzun ilk evresini oluşturur. diş hekimi tarafından yapılan detaylı tetkikiniz, sadece çene eklemi rahatsızlığıyla alakalı değil tüm genel sıhhatinizle ilgilidir.
stres altında olup olmadığınız, dişlerinizi sıkıp sıkmadığınız, dişlerinizi gıcırdatıp gıcırdatmadığınız, ailenizde çene eklemiyle alakalı şikayetlerinizin olup olmadığına dair sualler sorulur. sizden alınan cevaplar ve tetkik neticeleriyle rahatsızlığınızın sebepleri anlaşılmaya çalışılır.
yine tetkik sırasında adalelerinizi etkileyecek asap sistemi veya ortopedik bir bozukluk olup olmadığı, çene-surat ve boyun adalelerinizin geçim içerisinde çalışıp çalışmadığı anlaşılmaya çalışılır.doktorunuz çene eklemlerinizi çene surat adalelerinizi parmak uçlarıyla palpe ederek sızı olup olmadığını, ağzınızı açıp kapatarak çene eklemlerinizde sızı olup olmadığını ve çene eklemlerinizden ses gelip gelmediğini ve alt çenenizi açıp kapatma sırasında kayma yapıp yapmadığını ve maksimum ağız sarihliğinizi ölçerek tetkikinizi tamamlar.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.