Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Fazla Yemenin Nedenleri Nelerdir

04.05.2021
218
Fazla Yemenin Nedenleri Nelerdir

Her insan zaman zaman fazla yeme isteği dinleyebilir. Bu istek stres, fazla bitkinlik, asaplılık yada çok mutlu olmak neticesinde oluşabiliyor. Uzmanlar bu biçimdeki fazla yemek isteğine ” duygusal beslenme ” ismini veriyorlar. Bu yazımızda duygusal beslenmenin ne olduğunu ve nasıl önleneceğini inceliyoruz… Aç olan zekanız yoksa mideniz mi? Duygusal beslenme mevzusunda uzman Hekim Roger Gould, www.shrink yourself.com isimli web sitesinde duygusal sebeplerle fazla beslenme mevzusunda ehemmiyetli bilgilere yer veriyor. Dr. Gould ’a göre alttaki tespitlerden birine ‘Evet ’ diyorsanız duygusal besleniyorsunuz demektir.
*Açlığım aniden ortaya çıkıyor. *Yalnızca muhakkak bir çeşit yemeğe karşı iştahlanıyorum. *Bu yemeği elde etmek için her şeyi yapabilirim. *Aralıksız olarak bir yemeğin tadını alıyorum ve onu düşünmeden edemiyorum. *Şayet onu yersem kendimden geçebilirim. *Bittiğinde, kendimi kabahatli veya pişman seziyorum.
Neden yiyorsunuz? Duygusal sebeplerden dolayı oluşan yeme krizine erken müdahale edip, durdurmak için yapılabilecek en ehemmiyetli şey, buna neden olan duyguyu bulmak ve onun üstüne gitmektir.İşte size birkaç ipucu:
Kendimi susturmak için yiyorum. Kimi insan hadiselerle ve insanlarla yüzleşmemek için yer. Can sıkıcı bir konuşma, kendimizi ifade edememek, aşağılanmış veya anlaşılmamış sezmek kendimizi yemeye vermemize yol açar. Ne yemem gerektiği söylenmemeli. Ne zaman perhize başlasak, perhiz kaideleri, ne yememiz gerektiğini söylenmesi bizi rahatsız eder. Asi ve inatçı arzular perhize başladığımız birkaç gün içinde ortaya çıkar. Yenmesi yasak şeyleri yerken buluruz kendimizi. Bu vaziyette en iyisi hiçbir şeyin yasak olmadığını kendi kendimize söylemek ve perhizde olmayan besinlerden tadımlık harcamak perhize başkaldırı duygusunu bastıracaktır.
Sevgiye sahip değilim ama gıdaya olabilirim. Yakın ilişkilerde yaşanan meseleler ve sevgi boşluğunu bizi yemeye yönelten bir başka nedendir. Bu gidişatın farkında olmak, meselelerin geçici olduğunu düşünmek ve bize pozitif enerji ve sevgi sunan insanlarla yakın olmak yemeyi hakimiyet altına almamızı sağlayabilir.
Sizi mutlu eden yemek değil *Duygusal beslenen biriyseniz, sizi mutlu eden yemek yemek değil. Bir anda acıktığınızda alttaki teklifleri uygulayarak yeme duygusunun arttaki sebebi bulabilir ve üstesinden gelebilirsiniz.*Gününüzü tekerrür gözden geçirin ve sizi acıktıranın ne olduğunu bulun. *Bu duyguyu yok etmeye destekçi olacak bir şey yapın. Kısa bir yürüyüş veya bir dostunuzla buluşmak gibi… *Meseleleri konuşmak iyi gelecektir. Yalnız olmadığınızda daha az acıktığınızı fark edeceksiniz. *Kumpaslı olarak hoşlandığınız şeyleri yapın ve kendinizi yemeye adamayın.
Fazla düşünmeyin Bir mevzuyu fazla düşünmek sezdiğimiz duyguların yoğunluğunu artırır ve insanlar genelde yoğun duygular içinde olduklarında yemeye yönelirler. Şayet, yaptığınız işe odaklanırsanız fazla düşünmeyi durdurabilirsiniz. Bulmaca çözmek gibi zekânızı meşgul edecek uğraşlar, derin soluk alıp vererek soluk egzersizi yapmak gibi zekânızı kalemtıraş egzersizler sizi düşündüren şeyi unutmanıza destekçi olacaktır.
Duygusal beslenmenin yan tesirleri *İlişkilerinize hasar verir. Biriyle bir müzakere ve gerginlik yaşadığınızda gıdayı en büyük barınak olarak görürsünüz. O şahısla konuşarak meseleleri çözmek yerine yemeğe sığınmak ilişkilere çepere verir. *Maksatlarınızı önemsememe edersiniz.Kendinizi her noksan sezdiğinizde yemek yerseniz, hiçbir tasarınızı hakikatleştiremezsiniz. *Fobilerinizi geliştirirsiniz. Fobilerinize çözüm bulmak yerine aralıksız yerseniz, fobileriniz daha da gelişir. Bir kısırdöngü içerisinde yemek yemek de daha çekici hale kazanç. *Kendinizi hoşlanmanızı güçleştirir. Kendinizi bir mevzuda noksan ve zafersiz sezdiğinizde bir şeyler yersiniz. Bu da kendinizi daha da zafersiz sezmenize yol açar.
Yediklerinizi Değiştirin Duygusal sebeplerden dolayı yemek yiyor, abur cuburla mutlu oluyorsanız yediklerinizi değiştirerek sıhhatli beslenebilirsiniz:
Çikolata: Kendimizi yalnız, terk edilmiş seziyorsak elimiz hemen çikolataya gider. Zira çikolatanın artırdığı mutluluk hormonu salgısı hepimize iyi kazanç. Çikolata yerine muz yemeyi sınayabilirsiniz. Zira muz en çok mutluluk hormonu salgılatan meyvedir. Aynı zamanda da magnezyum ve kalsiyum kapsar.
Puding: Yalnız ve mutsuz sezdiğimizde yemek istediklerimizden biri pudingdir. Onun yerine bir tabak sossuz makarna da sizi mutlu edecek, üstelik daha az kalori almanızı sağlayacaktır.
Tuzlu besinler: Stresliyken canımız tuzlu şeyler ister.Sakinleşmek ve tuz lüzumunuzu karşılamak için fıstık atıştırabilirsiniz. Fıstık yiyerek lüzumumuz olan omega yağlarından da almış oluruz.
Patates Cipsi: Sert, gevrek ve ısırdığımızda hengame çıkaran her türlü besin hiddetin üstesinden gelmemizi sağlıyormuş! Öyleyse, cips yemek yerine salatalık, kereviz, havuç yemek hem sıhhatli beslenmemizi sağlayacak hem de hiddetimizi yatıştıracaktır.
ÇOK YEMENİN ZARARLARI
Vucudun lüzumundan aşırısını yemenin en büyük hasarı süphesiz bedenin yağlanmasıdır. Yağlanma yalnızca ten altında olmaz, iç uzuvlar, böbrekler, kalp de yağlanır. Yağlanan bir kalp ise netlikle iyi çalışmaz ve risk unsuru olur. Kilolu kimseler, azıcık fazla yedikleri zaman hemen kalplerinin sıkıştığını fark ederler..

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.