Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Çocukluk çağındaki horlamalara uyarı

18.02.2021
181
Çocukluk çağındaki horlamalara uyarı

Uykuda solunum durması olarak tanımlanan uyku apnesi, hastaların bitkin uyanmasına ve gün içinde hatalı zamanlarda uyuyakalmasına yol açabilmesi sebebiyle meslek ve sosyal yaşamı da negatif etkileyebiliyor. Zamanında tedavi edilmeyen uyku apnesi ilerleyen dönemlerde ilk kez hipertansiyon, ritim bozukluğu, yürek krizi olmak üzere; şeker hastalığı, obezite ve hormon bozukluğu gibi ciddi hastalıklara neden olabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan, uyku apnesi ve tedavisi hakkında data verdi.

Çocuktur horlar demeyin

Uyku sırasında ağız, boğaz ve burun arkasındaki hava yolunda oluşan darlık varlığında horlama görülebilmektedir. Özellikle çocukluk çağında çare edilmeyen horlamalar ileri yaşta apne gelişmesine neden olabilmektedir. Ebeveynlerin, çocukların gece uykularını yakın takibe almaları, uykuda ağzının açık olup olmadığı, horlama ya da hırıltılı nefes almalar belirli vakit aralıklarıyla yoklama edilmelidir.

Gece bakımlı uyuyamayıp gündüz uyukluyorsanız

Uyku apnesi yani uykuda nefes durması yaşam kalitesini bozmaktadır. Gece boyu uykusunu alamayan hastalar gündüz bazen uygunsuz yerlerde ve zamanlarda uyuyakalarak iş ve özel hayatlarında ciddi problemler yaşayabilmektedir. Uykusuzluğun yanı sıra;

– Horlama
– Ağız-boğaz kuruluğu
– Gece idrara çıkma ve gece terlemeleri
– Uykuda aşırı hareketlilik ve huzursuzluk


– Uykuya dalma ve uykuyu sürdürmede bozukluk
– Gündüz uykululuk hali ve gündüz uyuklama
– Sabah bezginlik, dinlenmemiş uykudan kalkma ve baş ağrısı
– Konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, zihin kusurları, uyarı azlığı


– Asabiyet, bunalım gibi psikiyatrik bozukluklar
– Cinsel fonksiyon bozuklukları
– İlerleyici kilo alımı veya kilo verememek gibi fazla farklı belirtiler de ortaya çıkabilmektedir.

Tedavide geç kalmayın

Öbür nedenlerden kaynaklanabilen uyku apnesinin tedavisinde multidisipliner bir teşebbüs önemlidir. Kulak burun boğaz hastalıkları, göğüs hastalıkları ve nöroloji uzmanları kadar yapılan muayene ile birlikte bazı tetkiklerin değerlendirmeleri sonrası uyku apnesinin teşhisi konulabilmektedir. Horlama ve uyku apnesinin vücutta neden olduğu değiştirme ve bozuklukları saptamak için polisomnografi yani uyku testi yapılmaktadır. Uyku testinde, hasta uyku laboratuvarında bir gece yatırılarak bazı parametreler gelişmiş teknolojik izleme cihazları ile tescil ve çözümleme edilir. Çare edilmeyen uyku apnesi ilerleyen dönemde yürek ve damar hastalıkları başta olmak üzere; felç, hormon dengesi bozuklukları, obezite, diyabet, erkeklerde impotans yani iktidarsızlık hatta ani ölümlere niçin olabilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.