Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Ramazan ayında kilo almamak için 12 önerge

17.02.2021
239
Ramazan ayında kilo almamak için 12 önerge

Ramazan ayı yaklaşıyor ve ülke genelindeki lezzetli 1 ay başlatmak üzere. Bu ay kesinlikle maneviyatıyla nefis bir ay, ama bu vakit her tarafında kurulacak iftar sofralarını da düşününce hepimizin gözleri ışıldayacaktır. Sürenin de çok uzun olduğu düşünülürse o mükellef sofradan iri bir mideyle kalkmak nihai sonucumuzken, en çok duyulan şikayetlerden birinin de kilo alımı olması mecburi olacaktır.

Bunun yanına vücudumuzun alıştığı temponun farklılaşması üzerine dengesiz bir besin de eklenince; bitkinlik, unutkanlık, dikkatsizlik, dalgınlık, kabızlık gibi negatif sonuçlar da bizleri bekliyor. Beslenme Uzmanı Emre Uzun da, 17 saatlik oruç süresini en iyi şekilde atlatmamız için önerilerde bulunuyor. Ayrıca 12 anahtar sözcük ile de kilo almaya engel olmayı hedefliyor.

Bu yıl da ramazan ayında 15 -17 saat besin alamıyoruz. Uzun süren açlık ise metabolizma hızını düşürüyor. Buna bundan başka geç saatte açılan ağır iftarlar da eklenince, kilo alımı diğer aylara oranla daha pozitif ışık halkası gelecekltir. Peki ne yapmalıyız?

Diyetisyen Emre Uzun, ‘Normal yaşantımızda az eksik ama çoğu kez gıda alışkanlığını Ramazan Ayı’na da uyarlamalıyız’ diyerek altın kuralı vurguluyor. Bu Nedenle kan şekerimizi olası olduğunca stabil tutmuş oluruz. Eksik eksik, sık besin kuralını ramazanda da uygulamak birazcık daha güç. Eğer sahura kadar yatılmıyorsa bir ara öğün daha eklenebilir.

Ramazanda kilo almamıza engel olacak 12 ipucu;

– Yemekler adamakıllı çiğnenip yenmeli, bu nedenle daha erken bir tokluk hissedip az yemek yemek tüketmiş olacaksınız.

– Su alımına dikkat edilmeli , iftar ile sahur arası çoğu kez su tüketilmeli. Yine bu dönemde hazmı kolaylaştıran ıhlamur, rezene ,papatya gibi çayları tatsız tüketebilirsiniz. İftar ile sahur arasında 1 adet maden suyu tüketilmesi ihtiyacımız olan mineralleri sağlamaya yardımcı olacaktır. Asitli içecekler yerine kompostoları ya da sizi daha uzun süre tok tutup bağırsak fonksiyonlarımızda asistan olacak ayran, kefir gibi içecekleri seçim etmelisiniz.

– Tatlı olarak tercihlerinizi yaz aylarına uyarlayarak daha eksik kalori alımını sağlayabilirsiniz. Mesela 3 dilim baklava yiyerek alacağınız 430 kalori yerine 2 avuç kiraz tüketerek yalnızca 56 kalori alabilirsiniz. Yaz her tarafında ayrı meyvelerden yararlanmak size dağıtılmış vitamin kazanımı sağlayacaktır. Tatlı tercihlerinizi meyveden yanlamasına yapamıyorsanız şerbetli ya da kalorili tatlılar yerine sütlü tatlılara yönelin.

– İftar yemeğini biraz artı yediyseniz tatlıyı 2 saat daha sonra yiyeceğiniz porsiyonunuz yarısını tercih ederek telafi edebilirsiniz.

– İftarda mutlaka salatanızı hazırlayın. Bu şart sizin tok kalmanızı sağlayarak öteki besinleri eksik tüketmenizi sağlayacaktır. 1 tatlı kaşığı yağ ile hazırlanan salata vitamin alımı için yeterlidir. İlave edeceğiniz her 1 tatlı kaşığı yağ için 45 kalori fazladan alacağınız unutulmamalıdır.

– Tekrar tükettiğiniz besinler değin onları pişirirken uyguladığınız işlemler de sizin kalori alımınızı ve sağlığınızı etkileyebilir. Ramazan her tarafında kızartma ve kavurma işlemleri yerine ızgara, fırın, haşlama ya da buğulama yöntemlerini kullanabilirsiniz.

– İftarı hurma ile başlatmak kan şekerimizi dengeli bir şekilde yükseltir. Keza yüksek potasyum kalsiyum, magnezyum, fosfor minerallerine sahiptir. Ama içerdiği yüksek kalori için miktarı sınırlandırmalısınız. İftarda 1 ya da 2 adeti geçmeden tüketeceğiniz hurma size olumlu faydalar sağlayacaktır.

– Özellikle sahurda ramazan pidesi tüketimi yerine kepekli, bütün buğday veya çavdar ekmeğini seçim etmeniz keza daha uzun zaman tokluk sağlayacak ayrıca de alınan kaloriyi azaltacaktır. 1 bütün ramazan pidesinin yaklaşık 8 ince dilim ekmek içerdiği unutulmamalıdır.

– Yemeklerin suyunu tüketmeyerek daha eksik kalori alımını sağlayacaksınız. Çünkü yemek yemek suları yağ içermektedir.

– İftardan sonradan muhtemel olduğunca hareketli bir yaşam seçim etmelisiniz. Bilhassa iftarda pozitif yemek yemek yiyenler 2 saat daha sonra 30 dakikalık bir yürüyüşe çıkmalı.

– Sahura kalkmayı mutlaka alışılmışlık haline getirin bu nedenle metabolizma hızınızdaki azalmanın önüne geçebilirsiniz.

– Ramazanda bir diğer kayda değer konu ise misafirlikler. Bazen o topluluk sofralarda fazla sayıda yemek yemek seçeneği olur. Bu gibi durumlarda porsiyon kontrolüne gitmelisiniz. Yemek istediğiniz çeşit sayısı arttıkça porsiyonlarınızda küçültmelisiniz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.