Acı kırmızıbiber kalp krizi riskini azaltıyor
İtalyan bilim insanı Marialaura Bonaccio liderliğinde yapılan araştırma, acı kırmızıbiber yiyen kişilerde kalp krizi ve inme riskinin diğer insanlara oranla yüzde 23 oranında düşük olduğunu ortaya koydu. İtalya’nın Molise bölgesinde yaşamış 22 bin 811 kişinin sıhhat durumunun takriben 8 sene boyunca peşine düşüp takip edildiği araştırmada, haftada asgari 4 kez acı biber harcamak, kalp ve serebrovasküler nedenlere alt vefat riskinin azalması ile ilişkilendirildi.
Araştırmanın İtalya’ da yapılması Türkiye için anlamlı
Gaziantep’te özel bir hastanede görevli Kardiyoloji Uzmanı Hekim Serdar Keçeoğlu araştırmanın İtalya’da yapılmasının Türkiye için manalı olduğunu söyledi. Her iki ülkenin birçok alışkanlığının benzer olduğunu açıklayan Keçeoğlu şunları söyledi: “Derhal biliyoruz ancak ölümlerin büyük oranı kalp ve damar hastalıkları kaynaklı. Bununla ilgili ast herkes büyük uğraş ve alıştırma içerisinde. Acı biber ile ilgili de İngiltere’de bir çalışma yapıldı yeni. Çalışma İtalya’da yapıldı. Alt İtalya’da yapılması bizim içinde anlamlı. Bizim toplumumuza yakın bir toplum, Akdeniz iklimi ve besin alışkanlıkları bize yakın. Araştırmada 2 grup oluşturuluyor. Bir grubun haftada 3-4 kez acı biber tüketimi mevcut. Diğer grupta ise nadir veya hiç tüketim olmamış. Gruptakilerin uzun dönemde yaşam durumları gözlemlenmiş 8 yıllık bir süreçte ve acı biber tüketimi fazla olan şahısların yürek damar ile beyin damar olaylarına ast bir ölüm yaşama riskinin yüzde 23 oranında azaldığı tespit edilmiş. Kayda Değer bir çalışma. Bağlı bunu neye bağlıyoruz? Biberi acı yapan kapsaisin dediğimiz bir molekül mevcut. Bu kapsaisin biberde ne dek çoksa biber o kadar acı oluyor. Nasıl bir tesir gösteriyor? Daha önce biliyorduk lakin insan çalışmaları henüz yoktu. Yani hayvan deneylerinde damar çeperinde kireçlenmeyi azalttığı, fena kolesterolü düşürdüğü şeklinde gözlemler oldu. Buna bağlı olarak da ayrıca kalp damar ayrıca beyin damar olaylarına azalttığı düşünülüyordu. Bu egzersiz ile de bu kanıtlanmış oldu.”
Biberi uzun vadede kullanmalıyız
Acı biberin gündelik hayata girmesi ile çoğu diğer etkeninin birleşmesinin yürek krizi riskini düşürdüğünü anlatan Uzman Doktor Serdar Keçeoğlu, “Biz bunu güncel hayatımıza nasıl sokacağız? Nasıl sigara içmiyorsak, şeker düzeyimizi ahenkli tutuyorsak, tansiyonumuzu teftiş aşağıda tutuyorsak, egzersizimizi yapıyorsak, biberi de hayatımıza katarak yani haftada 4 gün ya da daha artı tüketimi şeklinde katarak, uzun vadede kullanmalıyız. Yani birkaç kez yiyerek bunun olumlu etkilerini yetişmek olası yok. Uzun solukta yani yıllar içinde bunun olumlu sonuçlarını aldığımızı göreceğiz diye düşünüyorum” dedi.
kimsesiz acı biber harcamak yeterli değil
kimsesiz acı biber yemenin riski azaltmadığını da gösteren Keçeoğlu, “Bizim bölgemizde biber tüketimi pozitif lakin maalesef yürek krizi olayları Akdeniz iklimi bölgelerine tarafından daha artı. Bunu yalnızca biber tüketimi ile engelleyemeyiz. Kalp ve beyin damar olaylarının en manâlı sebepleri; sigara, yüksek kan basıncı, şeker hastalığı gibi hastalıkları önleyerek ya da teftiş altına alarak biberi de hayatımıza kattığımızda acı biberi bunların olumlu faydalarını daha net görürüz. tek başına acı biber tüketerek bunun olumlu faydalarını bakmak mümkün yok” biçiminde konuştu.
Aldığınız bölgenin iklimi kayda değer
Biber alırken bilhassa sıcak ve kurak bölgelerdeki biberlerin alınmasına uyarı edilmesi gerektiğini belirten Keçeoğlu şöyle devam etti: “Biber tüketirken bilhassa nerede üretildiği manâlı. Sıcak iklimlerde nemli olmayan bölgelerde üretilen, yani Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş gibi bizim bölgemizde üretilen biberleri tüketmek daha dinç. Çünkü nem olmadığı zaman biberde o yabancı veya zararlı o alfatoksin dediğimiz maddeler bulunmamış oluyor. dahası büyük paketlerde değil de daha ufak paketlerde alıp tüketip bitmiş yenisini almak daha güzel olur. Çünkü paket açıldığı süre oksidasyona yan kapsaisin moleküllerinin etkisinin de azalması söz konusu.”
Henüz yorum yapılmamış.