Aralıksız kilo verip alanlar İnsülin mukavemetine dikkat!
İnsülin mukavemeti olanların kilo verme süreci olmayanlara göre daha uzun vakitbiliyor. Glisemik yükü düşük bir perhiz yapmak yerine aç kalarak zayıflamayı seçenler, verdikleri kiloları aşırısıyla geri alıyor
Zayıflamak için suratlarca yöntem sıralayabiliriz. Ama fazla kiloların sebebi üzerine çalışmadığımız sürece bunlar çok da işe yaramaz.
İlk 5 perhiz sınamasında ve zayıflamada sürdürülebilir gibi görünebilir ama 10. kere perhiz yapanlar bunun ne demek olduğunu iyi bilirler.
Çocukluğundan beri kilo problemi yaşayanlar, aralıksız bir motivasyonla perhize başlayıp zayıflayıp sonra da verdikleri kiloları aşırısıyla geri alanlar veya zayıflamaya çalışırken çok uğraşıp kilo veremeyenler, size engel olan İnsülin hormonu olabilir. İnsülin mukavemeti son senelerde sık sık dinlediğimiz bir problem.
İnsülin mukavemeti ne demek?
Peki İnsülin mukavemeti ne demek? İnsülin, pankreastan salgılanan bir hormondur. İnsülin mukavemeti gibi metabolik bir mesele olduğunda, pankreastan aşırıca ensülin salımı başlar ve bu bir vakit sonra şekerle arasının bozulmasına sebep olur. Şeker ve İnsülin beraber çalışmakta zorlanırlar ve bu bozukluk diyabete başka bir deyişle şeker hastalığına dönüşebilir.
İnsülin mukavemeti kilo aldırır mı?
İnsülin mukavemeti kilo aldırır, zira ensülin, şekerin kullanılmasını sağlayan hormondur. Bir öteki görevi de bedende yağ depolamaktır. İnsülinin fazla salgılanması, yağlanmayı ve natürel olarak da kilo çoğalışını sağlar.İnsülin mukavemeti kilo almayı süratlendirir ve kilo aldıkça da İnsülin mukavemeti çoğalır.
Nasıl öğrenebiliriz?
BİR endokrinoloğa tetkik olmanızda fayda var. Kan analizinden açlık İnsülin ve açlık şekeriyle İnsülin mukavemetiniz var mı ölçülebiliyor. Endokrin uzmanı, İnsülin mukavemetinin derecesine göre rehabilitasyonu belirliyor. Öncelikle yaşam biçimini değiştirmek, iyi bir beslenme ve etkinlik programı belirlemek gerekiyor. Perhizinizi yapamıyor, iştahınızı durduramıyor, kilo veremiyorsanız doktorunuza bu mevzuda bilgi verin.
Nasıl anlarız?
– Tatlıya düşkünlük
– Hamur işinde doyumsuzluk
– Yemekten sonra doygunluk hissinin oluşmaması
– Sabah iştahsız uyanıp akşama doğru iştahın çoğalması
– Uyku hali
– Isteksizlik
– Yorgunluk
– Asaplılık
– Terleme, çarpıntı
– Dikkat dağınıklığı
– Unutkanlık
– Gece yeme, uykudan uyanıp yeme
– Halsizlik
– Kabarıklık
Rehabilitasyonu nasıl oluyor?
İNSÜLİN mukavemetinin derecesine göre rehabilitasyonu değişir. İlaç alsanız da almasanız da ehemmiyetli olan hatta en ehemmiyetli olan şey ne yediğinizdir.Bunun için bir diyetisyenle çalışmanız koşul, zira glisemik yük perhizi bir eğitim biçiminde geçer.
Perhizde neler olmalı, neler olmamalı, saat kaçta yemek yemelisiniz, hangi besinler size iyi gelir ve hangileri İnsülini tetikler? Bunu bir uzmanla birlikte takip etmek sizi başarıya götürür. Yaşamınızı, yaşam stilini şimdiden değiştirmek sizi diyabetten korur. Belki de bir vakit sonra ilaç kullanmanıza bile gerek kalmaz.
İnsülin mukavemetini kırabilmek için:
1. Glisemik endeksi yüksek besinleri az harcayın.
2. 2 saatte bir öğün tasarlayın. 3 ana, 3 ara öğün kapsayacak biçimde beslenin.
3. Kesinlikle hareket edin, ister salonda ister caddede yürüyün!
4. İyi protein alın, iyi lif alın ve karbonhidratı hakimiyet edin.
Her gşöhret et, balık, tavuk, peynir, yoğurt, süt, salata, sebze, yağ, ekmek, hububat ve meyve harcayın. Hamur işine ve nişastalı besinlereyse, beslenmenizde 15 gşöhrette bir olacak biçimde yer verin.
Zayıflayınca İnsülin mukavemeti geçer mi?
Geçmeyebilir zira her zayıflama biçimi ensülin hormonunu durgunlaştırmaz. Glisemik endekse göre beslenmiyorsanız ve hareketsiz bir yaşamınız varsa kaloriyi eksilterek belki cılızlarsınız ama bu İnsülini düşürmez.Sadece sporla zayıflamaya çalışıyor ve yediklerinize dikkat etmiyorsanız, bu da tek başına yeterli olmayacaktır. Aralıksız başa dönmemek için İnsülin mukavemetini rehabilitasyon etmelisiniz.
Zayıflamak daha mı güç?
İnsülin mukavemetinde beden kilo almaya çok müsaittir. Direnç olan şahıslar başlarda yavaş cılızlarken, 2. ve 3. haftadan sonra kilo verme hızlanabilir. Zayıflama başladığında İnsülin hormonu eksiliyor demektir, azaldıkça da zayıflama basitleşir.
İnsülin mukavemeti olanların biraz daha sabırlı olması gerekiyor zira zayıflama biraz daha uzun vakitbiliyor. Sabredemeyenler aç kalarak zayıflıyor ve sonra verdiklerinin 2 katını geri alabiliyor. Ya da bu ilk perhizi değilse beden buna da yanıt vermiyor. Siz siz olun, İnsülin mukavemetiniz varsa buna uygun beslenerek meseleyi çözün. Glisemik endekse göre beslendiğinizde ve yürüdüğünüzde kalıcı çözüm sağlarsınız.
http://www.haberturk.com/yazarlar/g…i-kilo-verip-alanlar-ensulin-mukavemetine-dikkat
.
Henüz yorum yapılmamış.