Bebeklerde kullanılan kehribar kolyelerin etkisi
Bilhassa bebeklerin diş çıkarma döneminde ağrıyı azalttığı düşünülerek kehribar kolyeler kullanılıyor. Avrupa ve Uzak Doğu’da sıklıkla kullanılan bu kolyeler ülkemizde de rağbet görüyor. Peki kehribar kolye nasıl tesir eder, nasıl kullanılmalıdır? İşte detaylar.
Kehribar tehlikesiz midir?
Kehribar; bir taş değildir. Kozalaklı ağaçların doğal reçinesinin fosilleşmiş halidir. Kehribar, içerdiği suksinik asit/amber asiti içerdiği %100 doğal antibiyotik nedeniyle 2.yy dan beri ‘şifa’ amaçlı kullanılmakta olup, Türk Bilim Adamı İbn-i Sina kadar pek çok hastalığa çare olarak kullanıldığı bu özelliğinden nedeniyle bilhassa ‘bağışıklığı kuvvetlendirme’ amaçlı yeni doğan bebekler için, kimi anneler kadar tercih edildiği belirtilmektedir. Bileklik, halhal veya kolye olarak kullanılan ‘kehribar’ takıldığında; ceset ısısı ile içerdiği şifalı yağları (suksinik asit/amber asiti) cilt yoluyla emilip kan dolaşımına geçişini sağlar. Kehribar böylece çok amaçla kullanıldığı bilinmektedir. En manâlı özellikleri ağrı gidermesi ve bağışıklığı güçlendirmesi olduğu, bu sebeple ‘kehribar bebek diş kolyesinin’ bebeklerin diş sonuç evrelerinde ve jurnal yaşamında Avrupa’da ve Uzak Doğu ülkelerinde bebekler için seçim edildiği görülmektedir.
Kehribar kolyeler bebeklere nasıl tesir eder?
Bebeklerin diş çıkartırken yani salya efüzyon (4 -5 ay civarı) döneminde kullanılmaya başlaması önerilmektedir. Çünkü bebek salya akıtmaya başladığı dönemde bebeğinizin hastalanmaması için göğüs bölgesini kesintisiz kuru yetişmek gerekir. Diş sonuç döneminde bağışıklık da kısmen düştüğü için; kehribarın bağışıklığı güçlendirme özelliği de devreye girdiği ve bu nedenle olası enfeksiyonlara aleyhinde bebeğinizi koruduğu düşünülmektedir. Kehribarın en manâlı özelliği ‘ağrıları’ değil etmesi olduğu söylenir. Diş, çıkmak için bebeğinizin diş etine zorlama yapmaktadır ve bu da ağrıya sebep olmaktadır. Kehribarın oluşan diş ağrısını ve bununla beraber kulak ağrısını hafifletmesi bilinen bazı fayları arasındadır. Ebeveynlerin ve bebeklerinin metamorfoz yaşadığı 6. ayın katı gıdalara geçiş dönemi olduğunu göz önünde bulundurulursa, ‘diş kaynaklı yiyecek reddi’ sorununu yaşamamak için annelerin tercih sebebi olabilmektedir. Gıdasını almaya devamlı bebeğin bünyesi çelimsiz düşmemiş olur, ve yeniden ağrısı olmayan ve jurnal beslenmesine uyumlu sürekli bir bebeğin uyku sorunlarınında azalacağı öngörülmektedir. Bunlara tabi geceleri ‘sancı’ ya da ‘açlık’ sebepli gece uyanmalarında azalma görülebilir.Ayrıca kehribar sabit elektriği de topladığı için çocuğumuzu olumsuz enerji akışından da korur.
Hamileyken kullanılır mı?
özelliği olan ağrı giderme amaçlı kullanabilir olup, Kolye olarak; Troid bezi ve boğaz enfeksiyonlarını değil ettiği öngörülmekte ve guatrın oluşmasını önlediği aşina etkileri aralarında yer almaktadır. Solunum yolu hastalıkları tedavisi, migren, hamilelik döneminde oluşan diş ağrıları şifa verdiği durumlar arasında bilinenlerdir. Bileklik olarak; Aşırı gerginlik, stres (Bunun için kolyeyi sol bileğinize çift dolayarak bileklik olarak takmanız öğüt edilmektedir.)
Yeni doğan bebeklerde kullanımı
11-12 cm halhal/bileklik veya 32 cm kolye olarak, gaz sorunu ve kolik problemini hafifletitiği, anne sütü alımıyla ilgili sorun yaşanıyorsa bağışıklığı güçlendirici etkisi olduğundan destek amaçlı kullanılabileceği belirtilmektedir.
0-2 yaş arası kullanımı
Diş çıkartırken dişle ilgili ishal, sancı, mızıldanma, kulank çekirtirme vs. tüm sıkıntılarının gitmesi için kullanılabileceği belirtilmektedir.
2-8 yaş arası kullanımı
13-14 cm bileklik veya 36 cm kolye olarak; çocuklarımızın bebeklikten çıkıp ‘çocuk’ olarak adlandırmaya başlandığı dönemlerdir. Bu yaş aralığı bebeklikten sonraki en hızlı büyüme evrelerinden biridir. Bilhassa kol ve bacaklarda görülen ‘büyüme ağrıları’ nı rahatlatmak için bileklik olarak ve bağışıklığı yükseltmek için, alerjik astım tedavisinde kullanılabileceği belirtilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.