BYPASS operasyonu ne zaman yapılmalıdır uzmanlar açıklıyor!
Kalp ve damar hastalıkları, birliktesi getirdiği bir hayli rahatsızlıktan dolayı hayat niteliğini ciddi oranda etkileyen, ehemmiyetli bir millet sıhhati meseleyi… Kardiyovasküler hastalıklar, tüm dünyada bulaşıcı hastalıklara bağlı olmayan vefatların bir numaralı nedeni ve her sene takribî 18 milyon birey bu sebepten dolayı yaşamını kaybediyor.
Kardiyovasküler hastalıkların görülme sıklığı çoğaldıkça, buna paralel olarak bypass operasyonu da sıklıkla uygulanıyor. Arterin beslediği bölgenin canlılığını gözetmek için uygulanan, cerrahi bir usul olan koroner bypass ’a dair Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır İçerenköy Sağlık Kurumu Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Fuat Büyükbayrak, merak edilenleri açıkladı.
Bypass, arterin belirli bir bölgesinde alana gelen daralma ya da tıkanma neticesinde, arterin beslediği bölgenin canlılığını gözetmek için uygulanan cerrahi usul olarak uygulanıyor. Arterin tıkalı olan bölgesinin ilerisine, bedenin başka bir bölgesinden hazırlanan damarlar aracıyla reelleştirilen bypass ile arterin beslendiği bölgeye yeterli ölçüde kan eriştiriliyor.
BYPASS OPERASYONU NE ZAMAN YAPILIR?
“Koroner bypass harekâtı yerine uygulanabilecek seçenek rehabilitasyon usulü varsa kesinlikle hasta bilgilendirilmelidir” diyen Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır İçerenköy Sağlık Kurumu Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Fuat Büyükbayrak, bypass operasyonuna lüzum dinlenen gidişatları aktardı.
Bunlar: Geniş bir bölgeyi besleyen ana koroner damar darlığının daha evvel stent ya da balon anjiyoplasti usulleri ile açılmış olmasına karşın tıkanıklığın nüksettiği,
Birden fazla koroner damarın, operasyonsuz usullerle balon-stent açılamadığı,
Bir veya daha fazla damarın, daha evvel operasyonsuz usullerle açılmış olmakla beraber yine tıkandığı,
Kalp kapak harekâtı gerektiren gidişatlarda bir veya daha fazla koroner atardamarın hastalığında
BYPASS AMELİYATININ TEHLİKELERİ
Tüm cerrahi harekâtlarda olduğu gibi bypass operasyonunda da tehlike olduğunu söyleyen Prof. Dr. Fuat Büyükbayrak, ancak bu tehlikenin takribî %1 ile hudutlu olduğunu belirtti.
Dr. Fuat Büyükbayrak, operasyonun ardından damar sertliğine yol açan obezite, hipertansiyon, diyabet gibi rahatsızlıkların, kilonun ve kolesterol seviyelerinin hakimiyet altında yakalanmasının ehemmiyet taşıdığını vurguladı.
BUNLARA DİKKAT!
Prof. Dr. Büyükbayrak, hastanın muhtemel olduğu kadar yevmiye hayatın içinde yer almasının ehemmiyetini belirterek, operasyon sonrası kesinlikle yapılması gerekenleri sıraladı:
Sigara içiliyorsa kesinlikle bırakılmalı.İlaçlar kumpaslı kullanılmalı.Haftada bir ya da iki gün beyaz et yenilmeli.Kalp sıhhatini gözeten yiyecekler bol bol tüketilmeli.
Fazla kiloların bir an evvel verilmesi için beslenme ve perhiz uzmanlarından destek alınmalı.Gerekli dozda kolesterol ilacı kullanılmalı.Bypass sonrası rehabilitasyon seanslarına kumpaslı gidilmeli.Ağır spor yapmaktan sakınılmalı. Yüzme, bedendeki tüm adaleleri çalıştırıp aynı zamanda soluk egzersizi de yapılabilen bir spor olduğu için sıklıkla uygulanabilir. Partner ile yapılabilecek masa tenisi ve dans gibi faallikler de hastanın sıhhatine ve sosyalleşmesine katkı sağlar.Mümkünse sarih ve pak havada kumpaslı tabiat yürüyüşleri yapılmalı.
Henüz yorum yapılmamış.