Çocuklarda löseminin sık görülen belirtileri
Lösemi kan kanseridir. Kemik iliğinde kan hücreleri ve trombositler üretilir. Lösemide bir takım yeni beyaz kan hücreleri (WBC’ler) uygun olarak olgunlaşmamaktadır. Bu olgunlaşmamış hücreler çabuk bir şekilde çoğalmaya devam eder, sağlıklı hücreleri dışlar ve bir dizi bulgu üretir.
Çocuklarda lösemi belirtileri
Çoğu durumda çocuklarda löseminin nedeni belirlenememektedir. Lösemi belirtileri bir çocuktan diğerine değişken. Kronik lösemi belirtileri genellikle yavaş gelişir, ama akut lösemi belirtileri bir anda ortaya çıkabilir. Bazı belirtilerin bir takım çocukluk çağında görülen hastalıklar ile karışması kolay olabilir. Listelenen bu belirtilerden bazılarının olması mutlaka çocuğunuzun lösemi olduğu anlamına gelmez.
Çocukluk çağı lösemisinin yaygın belirtileri şunlardır:
Morarma ve kanama
Lösemili bir çocuk, küçük bir yaralanma ya da burun kanaması sonrasında normalden daha pozitif kan kaybeder. Lösemili çocuklarda zahmetsizce morarma ve çürük gelişebilir. Deride minik kırmızı lekeler olabilir. Kanın pıhtılaşma yeteneği, dinç kan trombositlerine bağlıdır. Lösemili bir çocukta, bir kan testi olağandışı derecede düşük trombosit sayısını ortaya çıkaracaktır.
Mide ağrısı ve iştahsızlık
Lösemili bir çocuk mide ağrısından davacı olabilir. Bunun nedeni lösemi hücrelerinin dalakta, karaciğerde ve böbreklerde birikmesi ve bu organların genişlemelerine neden olmasıdır. Çocukta ayrıca iştahsızlık olabilir ya da sıradan miktarda yemek yiyemeyebilir. Kilo kaybı yaygındır.
Sorunlu nefes
Lösemili hücreler, boynun tabanındaki bir kumaş olan timüs civarda topaklanabilir. Bu solunum zorluğuna neden olabilir. Nefes alma sorunu, göğüsteki nefes borusuna dürüst yükselen şişmiş lenf düğümlerinden de kaynaklanabilir. Lösemili bir çocuk nefes alırken öksürebilir ya da hırıltı çıkarabilir. Ağrılı solunum tıbbi bir acil durumdur.
Her Tarafta eden enfeksiyonlar
Enfeksiyonla mücadele etmek için WBC’ler gereklidir, oysa lösemi durumunda olgunlaşmamış WBC’ler bu işlevi düzgün şekilde gerçekleştirememektedir. Lösemili bir çocuk sık ya da uzun vakit viral veya bakteriyel enfeksiyon nöbetleri yaşayabilir. Belirtileri öksürük, alev ve burun akıntısıdır. Bu enfeksiyonlar, antibiyotik kullanımı ya da öteki tedavilerde bile, genel olarak bir iyileşme göstermez.
Şişme
Lenf bezleri kanı filtreler, fakat lösemi hücreleri bazen lenf bezlerinde toplanır. Bu durum çocuğunuzun kollarının aşağı, boynunda, köprücük kemiğinin üzerinde, kasıkta şişmeye yol açabilir. MR ve BT taramaları, karın veya göğsün şişmiş lenf düğümlerini ortaya çıkarabilir. Genişletilmiş bir timus, kanı kollardan içeren ve kalbe giden bir damarı tıkayabilir. Bu basınç kanın toplanmasına ve yüz ve kolların şişmesine neden olabilir. Baş, kollar ve üst göğüs mavimtırak kırmızı bir renk alabilir. Baş ağrısı ve baş dönmesi ortaya çıkabilir.
Kemik ve eklem ağrısı
Vücut kemik iliğinde kan üretir. Lösemi, kan hücrelerinin çabuk bir şekilde üremesine neden olarak kan hücrelerinin fazla kalabalıklaşmasına neden olur. Bu hücresel birikimi kemik ve eklem ağrılarına neden olabilir. Lösemili bazı çocuklar bel ağrısından şikayet edebilir.
Kansızlık
Kırmızı kan hücreleri (RBC’ler), oksijenin vücutta yayılmasına muavin olur. Fazla beyaz kan üretimi, tatmin edici RBC üretmeyi zorlaştırıyor. Bu kansızlık denilen bir duruma yol açar. Belirtileri arasında yorgunluk, soluk cilt ve hızlı solunum sayılabilir.
Çocuğunuzun beyindeki kan akışında bir azalma varsa, konuşmaları bozulabilir. Çocuğunuzda anormal derecede düşük bir RBC sayımı olup olmadığını bir kan testi gösterecektir.
Son anekdot
Bu semptomlardan bazılarına sahip almak mutlaka lösemi varlığını göstermez. Farklı Alanlara Yönlendirilmiş çocukluk çağı lösemileri vardır ve birçok faktör hastalığı etkiler. Erken tanı ve süratli tedavi sonucu iyileştirebilir. Çocuğunuzdaki belirtilerden herhangi biri hakkında üzüntü duyuyorsanız, doktora başvurun.
Dyt. Serkan Sıtkı Şahin
özel içeriğidir.
Henüz yorum yapılmamış.