Diyetinizden brokoliyi yetkisiz etmeyin

Yediğiniz bir takım gıdalar diğerlerinden öbür olarak uzun vakit tok kalmanızı sağlar. Diyet yapanların sofralarından eksik etmemesi gereken bu besinleri İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya sıraladı. İşte, iştah kapatıcı özelliği olan yiyecekler.
Yulaf kepeği
Son yıllarda adı çok sık duyulan yulaf kepeği insanı uzun süre tok tutuyor. Bir De düşük glisemik indeksi bir uçtan bir uca şeker metabolizmasının da dostu. Kan şekerini çok yavaş yükselttiği için ani iştah ataklarını önlüyor, geç acıkılmasını sağlıyor. Ayrıca bir diğer güzel tarafı da bağırsakların çalışmasını desteklemesi. Kabızlık sorunu çekenler mutlaka tüketmeli.
Brokoli
İşte bilim dünyasındaki herkesin üstünde us birliği sağladığı bir beslenme: Kanser savaşçısı brokoli! İçeriğindeki o kadar fazla madde tamamen brokoli tam bir şifa kaynağı. Vitamin, lif, kalsiyum yönünden de zengin olan brokoli, etkin zayıflama sürecinde sofraların baş tacı olmayı adalet ediyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, brokolinin buharda haşlanıp, küçük parçalara bölünüp, üzerine limon, fazla eksik zeytinyağı ve baharat ile yenilmesini öneriyor.
Beyaz lahana
Beyaz lahananın çok düşük kalori değeri, içeriğindeki yüksek lif baştan sona tok tutan gıdalar aralarında olduğunu bildiren Dr. Ayça Kaya “Dikkat! Lahana deyince aklınız başka yerlere gitmesin, son günlerde bilhassa internette kendine önemli bir pazar bulan lahana kapsüllerinden laf etmiyorum. Bildiğimiz pazardan, marketten alınan, öz be öz yapraklı lahanadan bahsediyorum. Pazarlama tuzaklarına sakın aldanmayın, siz siz olun her şeyin doğalını tüketin. Zayıflamaya karar verenler özellikle tüketmeli, ‘Ben kilomdan memnunum’ diyenler de haftada bir gün mutlaka yemeli. Lakin zayıflayacağım diye günlerce sadece ve sadece lahana çorbası içilmemeli. Unutmayın, besin denge işidir, lahanayla ömür geçmez!” diyor.
Yeşil kabak ve balkabağı
Her iki kabak türü de yüksek lif içeriği doğru tok tutanlar listesinin gözdesi! Yeşil kabağın idrar söktürücü etkisinin yanında kabızlığı giderici özelliği de var. Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodium ve demirden yana varlıklı olan yeşil kabak, çiğken rendeleyip salatalara da katılabilir.
Lif zengini balkabağı da iyi bir karoten, C ve E vitamini, potasyum ve magnezyum kaynağıdır, üstelik kalorisi de düşüktür. Dr. Ayça Kaya balkabağını fazla fazla az suyla hiç şeker serpmeden haşlanıp, pişmiş balkabağına bol tarçın dökülerek yenilmesini öğüt ediyor.
Sütlü kahve
Light sütle yapılan bir hazır kahve, zayıflama sürecinde mükemmel bir meşrubat olacaktır. Ara öğünlerde içilebilen bir fincan kahve ile uzun süre tok kalınabilir. Lakin unutulmamalıdır ama her şeyin fazlası zarar.
Hayvansal protein
Her türlü hayvansal protein metabolizmayı çalıştırarak yağları yaktırır. bununla birlikte tok miktar. Tavuk eti, yağsız köfte, balık, yumurta, kırmızı et ya da peynir jurnal beslenmede mutlaka olmalıdır. Saf protein diyetlerinden uzakta durulması gerektiğine önemle dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya ”Hiç karbonhidrat tüketmeden sırf protein yediğinizde belki seri kilo verirsiniz ama kalpte ritim bozuklukları, kemik erimesi, tansiyon, kalp damar hastalıkları ve gut gibi hastalıklar yakanıza yapışabilir“
diyor.
Henüz yorum yapılmamış.