Dünya Kanser Günü 2019: Kanser riskini artıracak gıdalar
Dünya Kanser Günü ilk önce 2005 yılında Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) göre düzenlenmiştir. Aynı yıl ülkemizde de Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği kadar başlatılmış, Dünyada ve ülkemizde kanser konusundaki en büyük kampanyalardan biri olmuştur. Dünya Kanser Günü, 4 Şubat’ta kanser farkındalığını arttırmak için kutlanan milletlerarası bir gündür. Kampanyanın her yıl farklı bir teması vardır. 2019 Dünya Kanser Günü teması: “Kararlıyım ve Yapacağım” olarak belirlenmiştir.
2018’de kansere tabi tahmini vefat sayısı 9.5 milyon idi ve bu da günde 26.000 ölüm anlamına geliyor. Çevresel faktörlerin kötüleşmesi, hava kirliliğinin artması, yaşam tarzları ve yeme alışkanlıklarının kötüleşmesi bu sayının ne eyvah ama artmasına yol açıyor.
Gelişen yaş, meyve ve sebze alımının düşük olmasından nedeniyle gıda durumunun güçsüz olduğu stresli yaşam tarzı, tütün ve alkol kullanımı, kronik enfeksiyonlar, pozitif şişman elde etmek gibi nedenler meme, yemek yemek borusu, kolorektal, yumurtalık ve endometriyal kanser riskini arttırır.
Kanser riskini artırabilecek yiyecekler
İşlenmiş etler: Jambon, pastırma, sosis ve salam gibi bitmiş etler; bağırsak, mide ve pankreas kanseri riskini artırabilir. Füme gıdalar yüksek sıcaklıklarda pişirildiğinde, içlerinde yer alan nitratlar (raf ömrünü uzatmak için ek edilmiştir) daha güvenli olmayan nitritlere dönüşür.
Şekerli içecekler: Şeker ilaveli içecekler ölümcül karışımlardır. Üreticiler işlenmiş ve paketlenmiş yiyeceklere fazla miktarda şeker eklemektedir. Yüksek fruktozlu mısır şurubu gibi rahat şekerler, serum insülininde ani yükselmelere neden olan ve bununla birlikte kanser hücrelerini besleyen maddelerdir. Pastalar, şekerlemeler, bisküviler, kahvaltılık hazır tahıl gevrekleri ve enerji içecekleri gibi rahat şeker kaynaklarından kaçınılmalıdır.
Tuzlanmış yiyecekler: Kuru et, tuzlu balık vb. gibi çok tuz yiyeceklerin düzenli olarak tüketilmesi, mide zarına hasar verir ve iltihaplanmaya niçin olur. Bu şart mide kanserine niçin olabilir. daima mevsiminde, taze ürünleri tercih edin.
Yanmış etler: Kırmızı etler, yüksek sıcaklıklarda ızgarada pişirildiğinde ve kömürleştirildiğinde, DNA’ya hasar veren heterosiklik aminler ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar üretir. Orta ateşte pişirin ve aralıklarla çevirin. Orta dereceli pişirme ve kızartma tehlikesiz pişirme yöntemleridir.
Suni tatlandırıcılar: Şeker tüketmemek için yapay tatlandırıcılara geçilmesi de bilgece bir karar değildir. Bir Takım çalışmalar yapay tatlandırıcılar ile kanser riski aralarında bir temas olduğunu göstermiştir.
Alkol: Muhakkak bir çalışma olmasa da çoğu çalışma içki alımı ile kanser arasında bir ilişki bulmuştur. Tüketimdeki ılımlılık, zararlı etkilerini en aza indirgemek için fazla önemlidir.
Konserve yiyecekler: Birçok konserve kutusu, kanser riskini arttırdığı bilinen bisfenol A (BPA) içerir. Çoğu plastik ambalaj hem BPA içerir. Konserve ürünler aralarında domates ürünleri en kötüsüdür, çünkü asitlikleri daha fazla BPA’nın yiyeceğe sızmasına niçin olur.
Hidrojenlenmiş yağlar: Margarinler, hücre zarların şeklini değiştirir ve olağandışı hücrelerin büyümesini arttırır, kuşkusuz fazla zararlıdır. Ölçülü olarak kullanılmaya çalışılmalıdır. Hindistancevizi yağı, yer fıstığı yağı gibi çeşitli sağlıklı yağlar tercih edilebilir.
aşırı sıcak yemekler: Bunlar yemek yemek borusu kanseri riskini arttırır. bunaltıcı hava yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
Kanser hücrelerinin büyümesini önlemede yardımcı olacak bazı gıdaalr vardır. Bunlar genel olarak zerdeçal, sarımsak, turunçgiller, meyveler, domatesler, mor-kırmızı meyveler ve sebzeler, yüksek lifli kepekli tahıllar, fındık ve tohumlar, fasulye, yapraklı sebzelerdir. Yerinde diyet ve yaşam tarzı kanser riskini azaltmada büyük ölçüde yardımcı olabilir.
Dyt. Serkan Sıtkı Şahin
özel içeriğidir.
Henüz yorum yapılmamış.