Gebelikte hatalı besin bebeğin genetiğini etkiliyor
Gebelik dönemi, kadınlarda fiziksel olarak değişimin meydana geldiği bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Tüketilen ya da tüketilmeyen besinler doğan bebeğin ileriki yaşamında gen diziliminde faaliyet teşkil ediyor. Konuyla ilgili görüşlerini belirten Beslenme Uzmanı Bahadır Bilir, “Hamilelik sürecinde yanlış gıda tüketimi, bebekte kan basıncı ve kalp rahatsızlıklarına neden oluyor. Hatalı besin alışkanlığı bebeğin ileriki yaşamını etkiliyor” dedi.
“Bozulmalar obeziteye sebep olabilir”
Hamilelik döneminin günümüzde fazla ciddiye alınan bir konu olduğunu söyleyen Bilir, “Bu süreçte anneler dürüst adımları atmak için arayış içerisinde olurlar. Gerçekte haklılar. Çünkü hamileyken tüketilen veya tüketilmeyen besinlere emrindeki olarak bebeğin gen diziliminde bozulmalar ortaya çıkabiliyor. Bu bozulmalar; yüksek insülin duyarlılığının artması, tokluk hormonuna aleyhinde hassasiyetin azalması ve beynin ödül mekanizmasının gelişiminde yanlışlıklara yol açarak bebeğin ilerleyen yaşlarda obur olmasına ve neticede obeziteye sebep olabilir. Gebelik sürecinde hatalı gıda tüketimi, ileride bebekte yüksek tansiyon ve yürek rahatsızlıklarını da beraberinde getiriyor” diye konuştu.
“Çevresel faktörün etkisini unutmamak gerekir”
Bireylerin doğuştan olan obeziteye meyilli olabileceğini ancak çevresel faktörlerin de tesir yapabileceğinin altını çizen Bilir, “Şunu unutmamak gerekir, kişiler doğuştan obeziteye yatkın genlere sahip olabilir fakat şişmanlığın ortaya çıkması için çevresel tesir de gereklidir. Çevresel etkiden kastım fazla enerji alımıdır. Etkiye maruz kaldığımız birincil etraf ise anne karnıdır. Yani annemizin gebeyken tükettiği besinler bizi etkiler” dedi.
“Yüksek kalori değeri obeziteye ağırlama çıkarıyor”
Bilir, anne olan bireylere uyarılarda bulunarak, “Hamilelik döneminde çok yüksek ya da fazla düşük kalori alımı ve bununla birlikte protein ve yağ tüketiminin gereğinden fazla olması bebeğin obezite riskini arttırabilir. Yüksek yağlı besin tarzının benimsenmesi bebekte metabolik sendromu tetikleyebilir. Gebelik döneminde abur cubur tüketiminin artması insülin duyarlılığını arttırarak tokluk hissini çalışamaz ülkü getirir, vücudun ödül sisteminin gelişiminde değişikliklere sebep olarak obezite riskini tetikler” ifadelerini kullandı.
“Vitamin ve minerallerin yeterli alımı obezite oluşumunu engeller”
Bilir, “Anne adayının gebeliğe başlangıçta düşük veya artı kilolu olması bebeğin obez olma ihtimali ile ilişkilendirilmektedir. Yeni doğan bebeğin düşük ya da yüksek doğum ağırlığında olması da ileride oluşabilecek obezite riskini arttırmakta. bu nedenle hamilelik döneminde yeterli ve dengelenmiş beslenmek, protein ve yağ alımını optimum düzeyde yetişmek bebekte obezite riskine karşısında koruyucu olacaktır. Gebeliğin birincil dönemlerinde yeterince B12, krom, demir, folik asit takviyelerinin alımı obeziteyi önleyebilir. Ama tekrar fazla multivitamin, folik asit ve B12 tüketimi şişmanlık riskini arttırabilir” diye konuştu.
“Gebelikten önce mutlaka besin uzmanına başvurulmalı”
Bilir, ” Neticede gebelik öncesinde, sırasında ve sonrası emziklik döneminde annenin yeterli ve dengelenmiş beslenmesi, doğru miktarda protein, yağ ve karbonhidrat alması, gerekli vitamin-mineralleri yeterli alması ileride oluşabilecek sorunlara aleyhinde koruyucu olabiliyor. Bu sebeple bebek sahibi elde etmek isteyen ebeveynler gebelikten önce mutlaka bir besin uzmanından takviye almalı. Bilhassa karoser ağırlıklarının denetimini sağladıktan sonradan gebelik sürecine başlamaları hem anne hem de bebek için sonraki yaşamlarını gözetmek adına önemli bir adımdır” diyerek anne almak isteyen adayları uzman kontrolüne gösteri etti.
Henüz yorum yapılmamış.