Magazin, Magazin Haberleri, Magazinevin.com

Site Rengi

Gözümüz niçin seğirir

17.02.2021
210
Gözümüz niçin seğirir

Vücudumuz hayatın akışı içinde ve gün içerisinde farklı alanlara yönlendirilmiş istem dışı tepkiler verir ve bunlar bizim için bayağı, üzerinde durulmayacak tepkilerdir. Mesela; göz seğirmesi, göz dalması gibi… Başlıca batıl inançlarla birleştirsek de bu tepkilerin biyoloji ile ilgili nedenleri var ve bazı rahatsızlıkların ön belirtileri olabilir.

Ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir

Tıbbi karşılığı myokimi olan göz seğirmesi göz kapağı kaslarının tekrarlayan, istemsiz kasılmasıdır, diyen Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Serbest Gözpınar, “Göz seğirmeleri genelde üstteki kapakta olur ara sıra de daha alçak kapakta da görülebilir. Fazla nadiren göz kapağı seğirmeleri önemli bir beyin ve sinir hastalığının belirtisi olabilir. Oysa bu durumda eşlik eden diğer nörolojik belirtiler de bulunabilir” diyor.

Yorgunluk ve stres tetikleyebilir

Göz seğirmesi eğer birkaç haftadan uzun sürerse, gözlerde kızarıklık, şişlik ya da sızıntı varsa, göz kapağında önemli bir sarkmaya neden olduysa ve yüzün öteki kısmını da etkilemeye başladıysa mutlaka hekim kontrolüne gitmek gerekir. Seğirmeler psikolojik olarak rahatsız edebilir ve birçok tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçer.

Genellikle dermansızlık, uyku eksikliği, bedensel zorlanma, gerginlik, aşırı alkol, tütün veya kafein kullanımı ve bazı ilaçların tabi etkisi olarak ortaya çıkabilir, diye belirten Op. Dr. Gözpınar,”İlk yapılması gerekenler dinlenmek, yeterli uyku elde etmek, yapay gözyaşları ile gözün kuruluğunu durdurmak, daha eksik tütün ve kafein elde etmek, spazm olduğunda da ılık kompleks kullanmak sayılabilir. Blefarospazm ise fazla kuvvetlidir ve gözün ayrıntılarıyla kapanmasına sebep olan kasılmadır. Seğirmeler, bir veya iki gözü birdenbire kapatarak görmeyi azaltabilir ve kuşkusuz tedavi gerektirir.” dedi.

Göz dalınca davetli gelmez

Gün içinde sıklıkla gözümüz dalar ve çoğunlukla büyüklerimizden öğrendiğimiz “gözüm daldı konuk gelecek” diye bir tümce sarf ederiz. Göz dalması misafirin gelişini haber vermez ama stresli olduğumuzu gösterebilir. Op. Dr. Gözpınar, göz dalmasını “Genelde farkında olan olmadan lakin ara sıra farkında olarak da uzun bir süre aynı noktaya baka kalma, göz kapaklarını kırpmama ile karakterizedir” diye tanımlıyor.

Bu zamanlarda başlıca beyin diğer düşüncelere odaklanıp görme fonksiyonunu askıya alıyor. Çoğunlukla yoğun iş temposunda çalışan stresli kişilerin gözü daha sık dalar, diyen Dr. Gözpınar, “İleri yaşlarda daha sık görülür ve çok arada bir de olsa nörolojik hastalıkların ve epilepsi nöbetlerinin belirtisi olabilir” biçiminde bilgi veriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.