Hastalıkların doğal tedavisi: Probiyotikler
Çelimsiz bağışıklık sisteminden, diyabete; kilo vermeden, diş sağlığına; idrar yolu enfeksiyonlarından, kan basıncının düzenlenmesine değin çoğu hastalığın tedavisinde rol alan probiyotiklerin, ruhsal hastalıkların tedavisine asistan olması öngörülüyor.Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, probiyotikler hakkında önemli bilgiler verdi.
“Yunanca/ Latince bir sözcük olan ‘pro’ yani ‘için’ sözcüğü ile, Yunanca ‘biotikos’ yani ‘canlı’ kelimesinin bir araya gelmesi ile meydana gelen “probiyotik” kelimesi “yaşam için, canlı’ anlamına gelmektedir. Probiyotikler, ‘Vücut için üstünlük sağlayan mikro canlılar’ olarak tanımlanabilir” diyen Uzm. Dr. Güzin Oğuz Şimşek,”En popüler probiyotik gıda, canlı kültürlü yoğurt ya da inek, keçi ya da koyun sütünden yapılır” diyerek, probiyotik içeren besinler hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:
Yoğurt alırken bu 3 şeye uyarı
“Çoğu durumda, yoğurt çiğ, çiğ beslenen hayvanlardan geliyorsa probiyotik gıdaların zirvesinde olabilir. Sorun şu oysa; piyasadaki yoğurtların kalitesi üstünde büyük bir değişim var. Yoğurt satın alırken 3 şey arayın: Birincisi; keçi, koyun sütü veya A2 inek sütünden yapılması, ikincisi; otlarla beslenen hayvan kaynaklı olması ve üçüncüsü de organik olması fazla önemli.”
3 bin yıldır tüketilen probiyotik kaynağı: Kefir
Kefir, 3 bin yıldan fazla bir süredir tüketiliyor. ‘Kefir’ terimi Rusya ve Türkiye’de başladı ve ‘iyi hissetmek’ anlamına geliyordu. Hafif asidik ve ekşili bir tada sahiptir ve 10 ila 34 suşlu probiyotik içerir. Kefir yoğurda aynı, ancak maya ve daha fazla bakteri ile mayalanmasından dolayı, probiyotikler bakımından daha zengindir.
“Lahana turşusu” deyip geçmeyin
Lahana turşusu, Lactobacillus gibi iyi bir doğal süt asiti bakterisi kaynağıdır. Fermente lahana ve diğer sebzelerden yapılmıştır veiyi bakteri üremesini destekleyen organik asitler de (ekşi lezzet veren gıdalar) yüksektir. Lahana turşusunda C vitamini ve sindirim enzimleri de yüksektir.
Yüksek nitelikli çiğ süt ürünleri kullanın
“Çiğ inek, keçi, koyun sütü ve A2 peynirler probiyotikler bakımından zengindir. Tüm pastörize sütler dinç bakteriler içermemektedir, bu yüzden probiyotik elde etmek için sadece yüksek kaliteli çiğ süt ürünlerini kullanılmalıdır. Hem Uzakdoğu ot gibi yaşama ve kültüründe yer alan Kimchi adlı bir değişiklik turşu, japon yemeği Natto, makrobiyotik Kvass, Kombu çayı da probiyotik içeren besinler aralarında bulunmaktadır.”
Probiyotiklerin faydaları saymakla bitmiyor
Uzm. Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, ruhsal hastalıkları iyileştirme potansiyeli araştırılan probiyotiklerin faydalarını şöyle sıraladı: “Sindirim sağlığı, antibiyotik direncinde azalma, bağışıklık sisteminin güçlenmesi & iltihabın azalması, dinç deri, gıda alerjisinden korunma, bebeklerde önemli hastalıkları tedavisi, kan basıncının düşmesi, diyabet tedavisi, alkole yan olmayan yağlı karaciğer hastalığı tedavisi, anti-kanser, diş sağlığı, idrar yolu enfeksiyonları, romatoid artrit, böbrek taşı, kilo verme.”
Bağışıklık sistemi çelimsiz olanlar, dikkat
“Bağışıklık sistemi zayıflığı olan hasta grupları ve özel suş seçimi için mutlaka doktora danışılmalı” diyen Uzm. Dr. Yıldırım, “Hasta zorunlu değerlendirmeden geçirildikten sonra muayene ile kişi için uygun seçim doktor kadar yapılmalıdır” uyarısında bulundu.
Bağırsak ve beyin ilişkisi, yeni çare yöntemlerinin kapısını aralıyor
“Bağırsakların ‘ikinci beyin’ olarak görülmesi, bilim adamlarının bağırsak-beyin bağlantısının önemini keşfettiği için manâlı bir araştırma noktası olmuştur” diyen Şimşek, “2015’teki bir araştırma, bağırsak ve beyin arasındaki karmaşık etkileşimlerin altını çizdi. Dağıtılmış bağırsak-beyin etkileşimleri, duygudurumu bozukluğu, otizm spektrum bozuklukları, dikkat eksikliği hipersensitivite bozukluğu, çoklu skleroz ve obezite gibi inflamasyonun rol oynadığı çoğu bozukluğun altyapısına etki etmektedir. Araştırmacılar, bu durumların gelişimini ele almada “psiobiyotik” (beyin fonksiyonlarını etkileyen probiyotikler) tanımlama aşağıda çalışmalarını sürdürmektedirler. Hemen Şimdi halk üstüne yapılmamış olmasına rağmen hayvanlar üzerine yapılan incelemeler, probiyotiklerin zarar azaltıcı etkisi tamamen vesvese bozukluklarını azaltmaya katkı maddesi sağlayacağını düşündürmektedir” şeklinde konuştu.
Probiyotikler nasıl tüketilmeli
Uzm. Dr. Şimşek, “Doğal probiyotikleri genelde yeğlemek daha dürüst olur. veya güvenilen markaların probiyotik suş üreticileri seçim edilmelidir. Mutlaka ayrıntılı prospektüs bilgisine sahip ürünler istek edilmelidir” diyerek, sözlerini şöyle tamamladı:
“Elma sirkesi ve fermente sebzeler gibi ekşi yiyecekler probiyotiklerin fonksiyonunu destekleyen dinç asitleri de içermekte ve bazı durumlarda probiyotik işlevi görmektedir. Kahvaltı, öğle yemeği ya da akşam yemeğinde yemeğinize bir yemek yemek kaşığı elma sirkesi ekleyebilirsiniz. Günde 2 kere 1 er su bardağı kefir tüketilebilir. Beslenmenizde iyi, yüksek nitelikli lifler olmak gerçekte probiyotiklerin vücudunuzda artmasına niçin olabilir. Enyüksek lifli yiyeceklerden bazıları chia tohumları ve keten tohumlarıdır. Sağlıklı bir yüksek lifli gıda de diğer büyük eklemeler arasında organik meyveler, sebzeler ve tatlı patates sayılabilir.”
Henüz yorum yapılmamış.