Içki ve sigara kalıcı körlüğe sebep olabiliyor
1-7 Mart Yeşilay Haftası’nda sigara ve alkolün zararlarına dikkat çekiliyor. Jurnal hayatta yaşanan negatif bütün unsurların yanında sigara ve alkol kullanımı da vücutta ve gözlerde hastalıkların oluşmasına neden oluyor. Tüketilen alkol miktarına tarafından ilk olarak görüşte bulanıklaşma ve çift görme başlıyor. Içki tüketimi devam ettiğindeyse göz bebekleri tepki vermekte ağırlaşıyor ve renkler algılanırken sorunlar oluşmaya başlıyor. Içki vücuttan çıksa zeka gözler üstünde problemler yaşanmaya devam ediyor.
Bu kadar büyük etkilere neden olan içki tüketildikten sonradan araç kullanmak da trafik kazalarına sebebiyet verebiliyor. Uzun süreli kullanımdaysa katarakt ve sarı nokta hastalığının gelişimini hızlandırıyor. Ayrıca vücuttaki A vitamini oranı zamanla azalarak kornealarda incelemelere, göz kuruluğuna ve gece görüşte azalmalara yol açabiliyor. Körlüğe değin ilerleyebilen içki kullanımının zemin hazırladığı zararların farketmek gerekiyor.
Sahte içki daimi körlük sebebi
Metil içki zehirlenmesi şeklinde tanımlanan sahte içki, kalıcı körlüğe neden olan en büyük sebeplerden birini oluşturuyor. Alkol tüketimi sırasında kişinin içki toleransına uygun bir şekilde ölçülü davranması da gelişebilecek sorunlardan koruyabiliyor. Yaşı ilerlemiş insanlarda içki, göz hastalıklarının daha hızlı ve daha etkin şekilde görülmesine neden oluyor.
Sigara, göz hastalıklarına yakalanma riskini artırıyor
Alkolden daha fazla ve daha sık tüketilen sigara, içenleri de etrafındakileri de ciddi şekilde etkiliyor. Alkol gibi sigara da sarı nokta hastalığı ve kataraktın oluşmasına neden olabiliyor. Çok yoğun şekilde sigara tüketen insanlar bu hastalıklara yakalanma risklerini 4 kat daha pozitif artırıyor. Sigara hem retinada bulunan hücrelerin beslenmesi ve zararlı maddelerin uzaklaştırılmasıyla görevli göz damarlarının tıkanmasına da yol açabiliyor. Göz damarlarında oluşan bu tıkanıklık, gözdeki retina hücrelerinin ölmesine sebep olarak sarı nokta hastalığına zemin hazırlayabiliyor. Hem göz kuruluğu, diyabetik retinopati, üveit ve glokom gibi hastalıkların başlangıcına veya ilerlemesine niçin olabiliyor. Kişi sigara kullanımına devam ederse, görme kayıplarına kadar ilerleyen büyük problemlerle karşılaşabiliyor.
Faizsiz içiciler uyarı
Pasif içicilerin daha artı etkilendiği sigara kullanımında, solunum yoluyla vücuda fazla sayıda toksin giriyor. Zamanla damar tıkanıklığına sebep olabilen bu koşul, göz sağlığı açısından yardımsever olan B1 vitaminin üretilmesini önlüyor. bu nedenle sigara içilen ortamlarda bulunmamak gözleri korumanın birincil yolu olarak öneriliyor.
Henüz yorum yapılmamış.